Ηταν ο πιο συναινετικός Μητσοτάκης που εμφανίστηκε ποτέ δημοσίως. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη ανέπτυξε με λεπτομέρειες το οικονομικό πακέτο που εξήγγειλε, μίλησε για τα εξοπλιστικά, το προσφυγικό και την πανδημία και φρόντισε να μην ανοίξει κανένα μέτωπο, ούτε με την Τουρκία ούτε με την αντιπολίτευση.
Έχοντας να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα, επέλεξε την οδό της ηπιότητας, της υπευθυνότητας και της συνεννόησης. Δεν υπήρξε ούτε μια φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη που να συμβάλει στη δημιουργία διαχωρισμών και διχασμών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Η τουρκική πλευρά κάνει το τελευταίο διάστημα αντιφατικές και αντικρουόμενες δηλώσεις. Ωστόσο, απέσυρε το Ορούτς Ρεις στην Αττάλεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «ένα θετικό πρώτο βήμα» και στη συνέχεια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν «θετικές και μετριοπαθείς». «Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να ξεκινήσουν απευθείας συζητήσεις. Αν επιμείνουν σε προϋποθέσεις, τότε έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις».
Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην έναρξη διαλόγου;
Διαμορφώνονται σιγά – σιγά οι συνθήκες για έναρξη κάποιας μορφής διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία; Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι επιφυλακτικοί. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι περιμένει να δει δείγματα γραφής και ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης. «Ποτέ η ελληνική πλευρά δεν ήταν αυτή που έριξε λάδι στη φωτιά. Και πρέπει να σας πω ότι, επειδή ακούσαμε πάρα πολλά πράγματα τον τελευταίο μήνα, ήμουν πάρα πολύ προσεκτικός να μην παίξω το παιχνίδι της φραστικής κλιμάκωσης. Να μην επιτεθώ ποτέ προσωπικά στον Τούρκο Πρόεδρο και αυτό θα εξακολουθώ να κάνω. Διότι είναι πάρα πολύ εύκολο να κλιμακώνει κανείς τα λόγια και μετά να βρίσκεται σε καταστάσεις οι οποίες είναι εξαιρετικά δυσχερείς», δήλωσε.
Το ερώτημα που υπάρχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι αν η Άγκυρα έχει πράγματι τη διάθεση να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ή κάνει μια τακτική υποχώρηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 -25 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποφύγει ή να ελαφρύνει τις κυρώσεις που ενδεχομένως να της επιβληθούν. Την Τρίτη, θα βρίσκεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και αναμένεται να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα με τον κ. Μητσοτάκη.
Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση που του ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας, τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς και τις κατηγορίες για μυστική διπλωματία, η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού περισσότερο σαν παράπονο ακούστηκε παρά σαν κριτική. Απέκρουσε την κατηγορία ότι δεν ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς και πρόσθεσε: «Απαιτώ όμως και αίσθημα ευθύνης από τους ίδιους τους πολιτικούς αρχηγούς. Διότι, ξέρετε, υπάρχουν και πράγματα τα οποία λέγονται σε αυτές τις συζητήσεις τα οποία δεν πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω. Και αν μπορούμε να έχουμε ένα ελάχιστο πνεύμα συνεννόησης και κατανόησης, ώστε να μοιράζεται ο Πρωθυπουργός με άνεση και με ασφάλεια πληροφορίες αυτού του είδους, αυτό απαιτεί και από την Αντιπολίτευση, και ειδικά από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, να φέρεται λίγο πιο υπεύθυνα στη διαχείριση αυτών των θεμάτων».
Τα καυτά μέτωπα
Τα ελληνοτουρκικά θα απασχολούν εκ των πραγμάτων συνεχώς την επικαιρότητα, όμως η κυβέρνηση θέλει να μοιράσει την προσοχή της εξίσου στην οικονομία και στην πανδημία.
Τα μέτρα στήριξης όσων έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού και φορολογικών ελαφρύνσεων, θα εξειδικευτούν εντός της εβδομάδας σε κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Σε ό,τι αφορά την πανδημία, η κατάσταση γίνεται δύσκολη σε ορισμένες περιοχές της χώρας και ειδικά στην Αττική, όπου δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να ληφθούν κάποια μέτρα περιορισμού των συναθροίσεων.
«Ξεκάθαρες οι ευθύνες για τη Μόρια»
Δύσκολη παραμένει και η διαχείριση του προσφυγικού, μετά την καταστροφή του καταυλισμού στη Μόρια, καθώς υπάρχουν ομάδες προσφύγων που εμποδίζουν άλλους πρόσφυγες να εγκατασταθούν στις σκηνές που στήθηκαν ώστε να φύγουν προς την Ευρώπη. Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε την κατάσταση ως εξής: «Γι’ αυτό που έγινε στη Μόρια υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες. Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Μόρια κάηκε από κάποιους, «υπερδραστήριους» πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να εκβιάσουν, ενδεχομένως, την κυβέρνηση, καίγοντας τη Μόρια και απαιτώντας την άμεση μετακίνησή τους από το νησί».
Πρόσθεσε ότι στη Μυτιλήνη θα δημιουργηθεί μια μόνιμη δομή. Ενα Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης «το οποίο δεν θα κουβαλάει την αρνητική παρακαταθήκη και τα πολλά προβλήματα της Μόριας, η οποία είναι ταυτισμένη -και δικαιολογημένα- στη συνείδηση όλων με την κακή πλευρά της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος». Και έκανε την αυτοκριτική του. «Το νησί έχει δίκιο, απόλυτο δίκιο, να παραπονιέται για τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Μόρια. Και στο βαθμό που δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα αυτό το πρόβλημα, είμαι πρώτος εγώ διατεθειμένος να αναλάβω τις ευθύνες. Αλλά τώρα θα μετατρέψουμε αυτό το πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε σε μία πραγματική ευκαιρία». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ζήτησε να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείριση του νέου κέντρου.