Ψηφίζονται σήμερα στη βουλή οι απλήρωτες υπερωρίες και οι μειώσεις στα δώρα

Σε θέση μάχης βρίσκονται, σήμερα στη Βουλή, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, καθώς συζητούνται και ψηφίζονται οι διατάξεις των ΠΝΠ του Αυγούστου μεταξύ των οποίων οι απλήρωτες υπερωρίες αλλά και οι μειώσεις στα δώρα των γιορτών για τους εργαζόμενους. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ζητούν ονομαστική ψηφοφορία. Για κατάπτυστο νομοσχέδιο που πρέπει να αποσυρθεί έκανε λόγο ο Δ. Κουτσούμπας

Σε θέση μάχης βρίσκονται, σήμερα στη Βουλή, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, καθώς συζητούνται και ψηφίζονται οι διατάξεις των ΠΝΠ του Αυγούστου μεταξύ των οποίων οι απλήρωτες υπερωρίες αλλά και οι μειώσεις στα δώρα των γιορτών για τους εργαζόμενους.

Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του

Μάλιστα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ζητούν ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής καθώς και των επίμαχων άρθρων 10, 17 και 18, ενώ κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το άρθρο 10 προβλέπει την επιβολή απλήρωτων υπερωριών σε βάρος εργαζομένων που υποχρεώθηκαν με βάση οδηγίες του ΕΟΔΥ σε προληπτική καραντίνα.

Το άρθρο 17 οδηγεί σε μειώσεις στο Δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης, αφού μέρος του επιδόματος θα υπολογίζεται με βάση τα 534 ευρώ που δίνονται μηνιαία την περίοδο των αναστολών.

Το άρθρο 18 παρέχει τη δυνατότητα στους εργοδότες που έχουν εξαντλήσει τα νομίμως προβλεπόμενα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων τους να τους απασχολούν υπερωριακά, χωρίς σχετική απόφαση έγκρισης του υπουργού Εργασίας.

Κατάπτυστο

Ο γραμματέας του ΚΚΕ μιλώντας στη βουλή χαρακτήρισε «κατάπτυστο» το νομοσχέδιο και τόνισε ότι το ΚΚΕ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για να βρεθεί «ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε ότι το υπόβαθρο για το σημερινό πολυνομοσχέδιο είναι όλο το μνημονιακό οπλοστάσιο, όπως το διαμόρφωσαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και έρχεται σήμερα να μονιμοποιήσει βαθιά αντεργατικά μέρα που πάρθηκαν στο όνομα των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας του κοροναϊού.

Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε κορυφή στο παγόβουνο της εργασιακής αθλιότητας το άρθρο 10 του νομοσχεδίου για τις απλήρωτες υπερωρίες λόγω καραντίνας.

«Και χωρίς μέτρα θα δουλεύεις και θα νοσήσεις και θα το πληρώσεις στον εργοδότη με απλήρωτη εργασία», σχολίασε ο γραμματέας του ΚΚΕ τονίζοντας ότι «αντί η κυβέρνηση να ζητήσει άδεια με πλήρη ασφάλιση, έρχεται και τιμωρεί τους εργαζόμενους. Να αποσυρθεί το άρθρο 10».

Επίσης, αναφέρθηκε στο άρθρο 17, με το οποίο η κυβέρνηση «βάζει χέρι» και στο δώρο Χριστουγέννων και ζήτησε να υπολογίζεται κανονικά με βάση τον μισθό το δώρο Χριστουγέννων και όχι με το επίδομα των 534 ευρώ.

Ακόμα, κατήγγειλε την καθήλωση του κατώτατου μισθού μέχρι τον Μάρτη 2021, με βάση τον νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου και τόνισε ότι η εργοδοσία και τα αστικά κόμματα θέτουν το δίλημμα στους εργαζόμενους «ή μειώσεις μισθών ή απολύσεις».

Το πραγματικό δίλημμα για τους εργαζόμενους, τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, είναι αν θα αποδεχθούν να τους φορτώσουν πάλι στην πλάτη το βάρος της πανδημίας και της νέας οικονομικής κρίσης ή αν θα αντιταχθούν σε όλα αυτά, θα απαντήσουν οργανωμένα, προβάλλοντας τα δίκαια αιτήματά τους, παλεύοντας για σύγχρονα δικαιώματα, αντιμετωπίζοντας και τις πρόσθετες δυσκολίες.

Σκληρός εργασιακός μεσαίωνας

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε δήλωσή της αναφέρθηκε σε διατάξεις του νομοσχεδίου με τις ΠΝΠ και συνδέοντάς τες με όσα είπε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη έκανε λόγο για προάγγελο του πιο σκληρού εργασιακού μεσαίωνα.

«Στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης, πίσω από το σύνθημα «Ελλάδα της αυτοπεποίθησης», στην ουσία απέκρυψε και προσπάθησε να εξωραΐσει μια κυβερνητική πολιτική η οποία λειτουργεί ως εμπαιγμός για τους συνταξιούχους, μια πολιτική που αποδιαρθρώνει όλες τις εργασιακές σχέσεις, επιτίθεται στους εργαζόμενους και προκαλεί αύξηση της ανεργίας» είπε η κα Ξενογιαννακοπούλου και πρόσθεσε:

«Το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα στη Βουλή αποτυπώνει ακριβώς αυτές τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ:

– Σε σχέση με τους συνταξιούχους, εξαιρούνται 1,5 εκατομμύριο από την πληρωμή των αναδρομικών κατά παραβίαση της απόφαση του ΣτΕ.

– Βλέπουμε μια απαράδεκτη διατύπωση/ρύθμιση όπου για πρώτη φορά αμφισβητεί το δικαίωμα της μισθωτής εργασίας να πληρώνεται για κάθε ώρα δουλειάς. Στην πραγματικότητα το νομοσχέδιο προβλέπει να υπάρχουν υποχρεωτικές υπερωρίες χωρίς αμοιβή. Προβλέπει τη μονομερή ρύθμιση των υπερωριών από τον εργοδότη.

– Θα μειώσει το δώρο Χριστουγέννων μιας και για τους εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης δεν το υπολογίζει με βάση τον ονομαστικό μισθό, όπως θα έπρεπε σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, αλλά βάσει του επιδόματος.

Είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης, που χθες στη Θεσσαλονίκη είπε πως η εργασία στην Ελλάδα είναι ακριβή και χρειάζεται περαιτέρω ελαστικοποίηση, είναι εκτός του κοινωνικού κλίματος και της μεγάλης αγωνίας και ανασφάλειας που ζει ο ελληνικός λαός.

Είναι προάγγελος για ακόμα πιο σκληρό εργασιακό μεσαίωνα».

Μονιμοποιούνται οι ελαστικές μορφές εργασίας

Σφοδρή κριτική άσκησε και ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για μια ακόμη φορά δίνει κακό παράδειγμα κακής νομοθέτησης και ασέβειας στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και αποδεικνύει ότι πορεύεται στην πανδημία με το «βλέποντας και κάνοντας».

«Δυστυχώς, σήμερα, διαπιστώνουμε μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για την αναγέννηση του ΕΣΥ, για την αναγνώριση των προσπαθειών του προσωπικού του, για τη στήριξη της οικονομίας, των πληττόμενων κλάδων, των εργαζομένων και επαγγελματιών, για την έγκαιρη οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την προσπάθεια μαθητών και καθηγητών και για την αξιοποίηση κονδυλίων για την εφαρμογή της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας», είπε ο κ. Πουλάς που κατήγγειλε ότι ανοίγει ο δρόμος για τη μονιμοποίηση ελαστικών μορφών εργασίας και ο εργαζόμενος αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως βάρος και όχι ως πυλώνας για την ανάπτυξη. Το νομοσχέδιο καταψηφίζει και το Κίνημα Αλλαγής».

«Είναι προφανές ότι τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση και εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός δεν βγάζουν την χώρα από την τροχιά της οικονομικής κατάρρευσης και της ύφεσης», είπε η Μαρία Απατζίδη, βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Ανακουφίζει

Το σημερινό σχέδιο νόμου ανακουφίζει οικονομικά, και καθησυχάζει εργασιακά τους απασχολούμενους, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τα νοικοκυριά», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο «διατηρεί θέσεις εργασίας με τη δίκαιη αποζημίωση σε όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, προχωρά σε μειώσεις ενοικίων κύριας κατοικίας για όσους εργάζονται σε επιχείρηση που πλήττεται από την πανδημία και μείωση των ενοικίων των φοιτητικών διαμερισμάτων των παιδιών τους που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας. Επίσης καταφέρνει να Διασφαλίσει εργασιακές κατακτήσεις όπως δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα παρά την τεράστια οικονομική κρίση».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.