ΤΑΚΙΜ: Αισθανόμαστε δικαιωμένοι από τις επιλογές

Το συγκρότημα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής εμφανίζεται τι βράδυ της Δευτέρας, στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά

Έξι από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής συμπράττουν στο δυναμικό συγκρότημα των ΤΑΚΙΜ, ταξιδεύοντας την ελληνική μουσική από το χθες στο σήμερα και από τη δύση στην ανατολή, με φρέσκια ματιά και ήχο. Αν και για να καταλάβει κάποιος τι σημαίνει ΤΑΚΙΜ, πρέπει να τους δει ζωντανά, επί σκηνής.

Οι Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, λαούτο), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Κώστας Μερετάκης (λαϊκά και παραδοσιακά κρουστά) κι ο Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραμπάσο) εμφανίζονται απόψε στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά, παρουσιάζοντας τη παράσταση «Περιπλανώμενο». Μια περιπλάνηση στις μουσικές του τόπου μας, μια βόλτα στις μουσικές των βουνών αλλά και της θάλασσας, μια περιπλάνηση στο διονυσιασμό των πανηγυριών αλλά και στις πιο ήσυχες γιορτές μας, τις πολυφωνικές κι αγκαλιαστές, αλλά και μια περιπλάνηση στην ιστορία του τόπου μας, όπως την αφηγούνται τα τραγούδια. Μια περιπλάνηση από τη Θράκη και τον Πόντο ως τις μουσικές του Νότου, που καταλήγει στο λιμάνι του Πειραιά. Σε αυτή την παράσταση οι Τακίμ συμπράττουν με την πολύ σημαντική τραγουδίστρια παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής Κατερίνα Παπαδοπούλου, που από το 2013 ηγείται και της Χορωδίας του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής “Δόμνα Σαμίου” και η οποία έχει στο βιογραφικό της ήδη ένα πολύ σημαντικό έργο στη διάδοση της μουσικής του τόπου μας. Στην παράσταση συμμετέχει επίσης ο τραγουδιστής Γιάννης Νιάρχος, σταθερός συνεργάτης των Τακίμ τα τελευταία 3 χρόνια. Τέλος, χορεύουν μέλη της Ε.Λ.ΕΤ.Ε.Π., με υπεύθυνο τον Γιώργο Λιάρο.

Οι ΤΑΚΙΜ, μιλούν στο vima.gr με αφορμή την αποψινή τους συναυλία,

Ποια είναι η φιλοσοφία των Τακίμ; Τόσο ως μουσικοί όσο και ως… άνθρωποι;

«Η βασική φιλοσοφία μας ήταν και είναι , να μην ντρεπόμαστε για κάτι που κάναμε στο παρελθόν (ή στο μέλλον!). Μέχρι τώρα ακούμε και βλέπουμε αυτά που έχουμε κάνει και αισθανόμαστε δικαιωμένοι

τουλάχιστον στο αισθητικό κομμάτι. Το ζητούμενο για εμάς ήταν η διαχρονικότητα χωρίς να αποποιούμαστε αυτό που πραγματικά είμαστε και όχι ευκαιριακές επιλογές ή συνεργασίες.»

Αν δεν κάνω λάθος πλησιάζετε τα 20 χρόνια ζωής… Πώς ήταν αυτά τα μουσικά χρόνια;

«Άλλαξε η ζωή μας τουλάχιστον τρεις-τέσσερις φορές όπως κ όλων των Ελλήνων.

Μεγαλώσαμε , παντρευτήκαμε , γίναμε γονείς…ένα σωρό χαρές , ματαιώσεις και εμπειρίες που αναπόφευκτα αντανακλώνται ακόμα στη μουσική μας.»

Τελικά, υπάρχει χώρος στην Ελλάδα για ένα συγκρότημα σαν εσάς;

«Απ’ό,τι φαίνεται ναι, αν κρίνουμε από το γεγονός πως είμαστε ακόμα στον μουσικό χάρτη της Ελλάδας (και σκοπεύουμε να παραμείνουμε). Δεν ήταν πάντοτε εύκολο , όμως ο δεσμός που μας ενώνει είναι πολύ ισχυρός ,όπως και η ανάγκη μας να παίζουμε μουσική μαζί και αυτό ίσως μας κάνει να βρίσκουμε διαρκώς τον δικό μας χώρο μέσα στα δεδομένα της ελληνικής μουσικής σκηνής.»

Τι είναι αυτό που ονομάζουμε ελληνική παραδοσιακή μουσική;

«Υπάρχουν πολλές ερμηνείες αλλά προτιμούμε τον όρο «ελληνική μουσική» γιατί έτσι περιγράφουμε καλύτερα την πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από τη λειτουργική και ζωντανή παρουσία της μουσικής που μας «παραδόθηκε» από τους παλιότερους. Είναι σαν την κουζίνα μας. Τρώμε και μαγειρεύουμε ακόμα (ευτυχώς) τα φαγητά που έτρωγαν οι κάτοικοι αυτής της χώρας αιώνες τώρα.Όπως έχουμε ξαναπεί , αυτή η μουσική «τροφή» είναι πολύ πιό νόστιμη όταν τη μοιράζεσαι.»

Πώς λειτουργήσατε και πώς λειτουργείται σε αυτούς τους μήνες της πανδημίας;

«Λειτουργήσαμε αντακλαστικά στρεφόμενοι στην δημιουργία μέσω της δισκογραφίας είτε σα μονάδες είτε και ομαδικά σαν Τακίμ. Ήταν το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε για να μην μας πάρει από κάτω.»

Η Τέχνη και κυρίως οι εκπρόσωποί της πώς θα εξέλθουν από αυτή την κρίση;

«Αλλαγμένη και αλλαγμένοι βαθιά, ίσως και με ένα αίσθημα «κακοποίησης» εκ μέρους του κράτους που αποδείχτηκε τόσο «λίγο» μπροστά στην σωστή ιεράρχηση των πραγματικών αξιών αυτού του τόπου. Είναι σίγουρο πως αυτό θα αποτυπωθεί με τον ένα ή άλλο τρόπο στις τέχνες μας και ελπίζουμε να γίνει με θόρυβο και σαφήνεια.»

Τι θα δούμε τι θα ακούσουμε στη συναυλία;

«Θα ακούσουμε επιλεγμένα κομμάτια από τη δισκογραφία μας και την μέχρι τώρα πορεία και τις συνεργασίες μας. Μεγάλη στιγμή για εμάς η σύμπραξη μας επί σκηνής με την εξαιρετική Κατερίνα Παπαδοπούλου , τον σπάνιο Γιάννη Νιάρχο αλλά και τους χαρισματικούς χορευτές της ΕΛΕΤΕΠ του Γιώργου Λιάρου σε ένα πρόγραμμα «περιπλανώμενο» στον τόπο και τον χρόνο.»

Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια;

«Τα σχέδια μας για το μέλλον περιλαμβάνουν νέα δισκογραφικά εγχειρήματα, τηλεοπτικές εμφανίσεις και συνεργασίες έκπληξη!»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.