Σε εξέλιξη είναι η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Για τα μέτρα στήριξης
Με το πακέτο των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε χθες, ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τα χρήματα θα δοθούν για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων και της μεσαίας τάξης που έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της οικονομικής κρίσης.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις οικονομικές συνέπειες λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, τόνισε ότι έφερε παγκόσμια ύφεση.
«Η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Η εκτίμηση ότι η χώρα μας θα είχε τη μεγαλύτερη ύφεση από όλες τις χώρες της ευρωζώνης δεν επιβεβαιώθηκε» είπε για να προσθέσει.
«Ανακοινώσαμε ένα πλέγμα παρεμβάσεων 7 δισ. το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί εάν χρειαστεί και να δαπανηθούν και άλλα χρήματα».
Η χώρα, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός έχει σημαντικές οικονομικές δυνατότητες.
«Στόχος μας είναι η στήριξη της μεσαίας τάξης η οποία έχει σηκώσει το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος αλλά και των ευάλωτων ομάδων. Όλοι μαζί θα περάσουμε στην απέναντι όχθη».
Για απόσυρση Oruc Reis
Θετικό πρώτο βήμα, χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την απόφαση της Άγκυρας να αποσύρει το Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας την ελπίδα να έχει συνέχεια αυτή η κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «ο επίλογος των προκλήσεων να γίνει ο πρόλογος συζητήσεων».
Για εισφορά αλληλεγγύης
Σε διευκρινίσεις σχετικά με τις χθεσινές εξαγγελίες για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συγκεκριμένες ομάδες πολιτών προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.
«Είχα μιλήσει για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, το 2021 κάνουμε το πρώτο βήμα» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας καθώς – όπως είπε – έχει πληγεί πολύ περισσότερο από το Δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους.
«Μακάρι να μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα. Δουλειά μας όμως είναι να προτεραιοποίησουμε τις ανάγκες» είπε ξεκαθαρίζοντας ότι «παραμένει η πρόθεση της κυβέρνησης για μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης».
Για σχολεία και μάσκες – Η έκκληση στους γονείς
Στο άνοιγμα των σχολείων αύριο, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους. Είναι μια πολιτική, την οποία ακολουθούν όλες οι χώρες του κόσμου. Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι, δεν θέλουμε να διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία» είπε απαντώντας σε ερώτηση των «Νέων» και της Ελένης Ευαγγελοδήμου.
«Αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να είναι επικουρικά χρήσιμη, δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχολικό περιβάλλον» συμπλήρωσε.
Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα
«Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα» εξήγησε και αναφέρθηκε στις μάσκες, οι οποίες θα είναι υποχρεωτικές τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.
«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που παρέχει δωρεάν μάσκες σε μαθητές και δασκάλους. Δεν ήταν εύκολο να οργανωθεί η διανομή των μασκών σε όλη την περιφέρεια, ώστε να είμαστε έτοιμοι αύριο» τόνισε.
Επιπλέον, αναφερόμενος στα παγούρια είπε ότι «άκουσα πολλά ειρωνικά σχόλια». «Όμως αποτελεί ένδειξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η οποία στέλνει ένα διπλό μήνυμα στα παιδιά μας για να μην χρησιμοποιούν ψύκτες η βρύσες όπου μπορεί να συνωστίζονται και παράλληλα αφήνουμε πίσω μας τα πλαστικά μιας χρήσης και πηγαίνουμε σε ανακυκλώσιμα παγούρια όποτε είναι εφικτό».
Έκκληση προς τους γονείς να φοράνε τα παιδιά μάσκες
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση σε όλους να τηρούν τις συστάσεις των ειδικών για χρήση μάσκας.
«Ο λόγος που επιμένουμε σε μάσκα είναι ότι αυτό μας υπέδειξαν οι ειδικοί ότι είναι το καλύτερο μέτρο για να προστατευτούμε από ένα ενδεχόμενο δεύτερου κύματος».
«Ζητώ από όλους να συμμορφωθούν για το καλό τους. Είναι για το καλό των παιδιών, των γονέων, των παππούδων. Οι επιστήμονες λένε ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κοροναϊό, αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά δεν μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι, στις ευάλωτες ομάδες» συνέχισε.
Παράθυρο για συνάντηση με Ερντογάν
«Μπορώ να συναντηθώ με τον Ερντογάν , δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
«Δεν μπορούμε να συζητάμε και να κάνουμε διερευνητικές επαφές εάν κάποιος προχωρά σε μονομερείς ενέργειες» είπε για να προσθέσει.
«Είμαστε έτοιμοι, εφόσον η αποκλιμάκωση που υποδηλώνει η επιστροφή του Oruc Reis στην Τουρκία έχει συνέχεια, να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό είναι το πλαίσιο» σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πάντως για μία ακόμη φορά, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, πως οι διερευνητικές επαφές έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και μπορούν να ξεκινήσουν μόνο εάν υπάρχει έμπρακτη αποκλιμάκωση.
«Δεν μπορούμε να συζητάμε και να κάνουμε διερευνητικές επαφές εάν κάποιος προχωρά σε μονομερείς ενέργειες».
«Δεν κάνουμε μυστική διπλωματία»
Απαντώντας στις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης περί μυστικής διπλωματίας στα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος.
«Είχα ενημερώσει και τον κ. Τσίπρα όπως και τη σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού για τις τελευταίες εξελίξεις. Δεν θυμάμαι να ενημέρωνε κανέναν ο κ. Τσίπρας όταν ήταν στην κυβέρνηση».
Αυτό που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, είπε, παραβιάστηκε και φτάσαμε στην κλιμάκωση του τελευταίου μήνα με ευθύνη της Άγκυρας.
«Μακριά από εμάς όποια ρητορική για μυστική διπλωματία. Απαιτώ και αίσθημα ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς» είπε καλώντας ειδικά την αξιωματική αντιπολίτευση να φέρεται πιο υπεύθυνα.
Ολομέτωπη επίθεση στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε από το βήμα της ΔΕΘ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Απαντώντας σε ερώτηση της διευθύντριας σύνταξης του «Βήματος» Δήμητρας Κρουστάλλη, σχετικά με δηλώσεις του κ. Τσίπρα που αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «πολιτικό απατεώνα» και «ιστορικά λίγο» ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «για τους χαρακτηρισμούς θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο σε μια εβδομάδα».
Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «έχει στοιχείο γραφικότητας να αποκαλεί εμένα ο κ. Τσίπρας »πολιτικό απατεώνα», αλλά αν αυτό κρίνει ότι θα του επιτρέψει να ισχυροποιηθεί στο εσωκομματικό του πεδίο, είναι δικό του δικαίωμα».
Παράλληλα, εξήγησε πως «το κλίμα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχει ένα μίνιμουμ πλαίσιο συνεννόησης. Και πρέπει να υπάρχει εθνική γραμμή».
Μάλιστα, αναφορικά με την εθνική γραμμή, είπε ότι έχει αποτυπωθεί.
Επιπλέον, κάλεσε την αντιπολίτευση «να υπάρχει στοιχειώδης συνέπεια στην εξωτερική πολιτική».
«Να αφήνουμε μακριά τις κορώνες και τους ακραίους χαρακτηρισμούς. Εξάλλου αν θέλει η αντιπολίτευση να μας ασκήσει κριτική έχουμε κάνει τόσες ανακοινώσεις χθες για τολμηρές μεταρρυθμίσεις και μπορεί η αντιπολίτευση να μας ασκήσει όση κριτική θέλει πάνω σε αυτές».
Για τη Μόρια
Η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς γιατί η κατάσταση είναι χειρότερη επί των ημερών της ΝΔ στο προσφυγικό.
Για αυτό που έγινε στη Μόρια «υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες, μην έχουμε αμφιβολίες ότι κάποιες πρόσφυγες και μετανάστες θέλησαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση για την αποχώρησή τους από το νησί» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία.
Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για τη δημιουργία μιας «μόνιμης δομής στη Μυτιλήνη που δεν θα κουβαλάει την αρνητική παρακαταθήκη της Μόριας».
Το κράτος ήταν παρών και είναι παρών είπε ο κ. Μητσοτάκης και δείχνοντας μια φωτογραφία από τη δημιουργία του προσωρινού καταυλισμού, έκανε λόγο για υποδειγματικές συνθήκες, πολύ καλύτερες από τη Μόρια. «Όποιος μπαίνει σε αυτό τον καταυλισμό θα εξετάζεται για κοροναϊό» ανέφερε.
Πάντως ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι «θα υπάρξει στη Λέσβο ένα ΚΥΤ μόνιμο. Θέλω να στείλω αυτό το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Και σε ορισμένους ακραίους που δεν απηχούν την πλειοψηφία του νησιού. Οι νησιώτες έχουν δίκαιο να παραπονούνται. Αλλά θα μετατρέψουμε το πρόβλημα σε ευκαιρία».
«Ζήτησα από την Ευρώπη η διαχείριση του νέου κέντρου όπου γίνει, να έχει την εμπλοκή της ΕΕ. Να έχει σημαία και ανάμιξη η Ευρώπη. Υπάρχει θετική άποψη για ευρωπαϊκή ανάμιξη» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Σε ότι αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα ο πρωθυπουργός, εκτός από τις προηγούμενες συζητήσεις και πρωτοβουλίες του Εμμ. Μακρόν και της κας Μέρκελ, τόνισε ότι χτες επικοινώνησε με την Καγκελάριο Μέρκελ «για να δούμε πως η Γερμανία μπορεί να μας υποστηρίξει περισσότερο»
«Θέλω να εξάρω τη στάση της Καγκελαρίου. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η τραγωδία είναι καμπανάκι προς όλους» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν μπορούμε να αποτύχουμε για δεύτερη φορά στο προσφυγικό» είπε αναφερόμενος στη στάση της ΕΕ και μίλησε για μια δίκαιη κατανομή των προσφυγικών ροών.
«Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν η κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει να περιορίσει δραστικά μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και παρουσιάζοντας έναν χάρτη της Frontexe για τις ροές σε όλη τη Μεσόγειο, ανέφερε ότι σε ότι αφορά το Αιγαίο είναι κατά 64% μειωμένες οι ροές από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο.
Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας ενεργητικής φύλαξης των συνόρων είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι για τη κυβέρνηση αυτή η θάλασσα έχει σύνορα και πρέπει να φυλάσσονται. Είναι πράξη εθνικής κυριαρχίας κατέληξε.
Για το εμβόλιο
Συγκρατημένα αισιόδοξος φάνηκε ο πρωθυπουργός για το εμβόλιο του Covid-19.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ τόνισε πως θεωρεί πως στο άμεσο μέλλον θα είναι έτοιμο όχι ένα, αλλά αρκετά εμβόλια για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, ενώ η Ελλάδα θα προμηθευτεί άμεσα και όλες τις ποσότητες εμβολίου που της αναλογεί.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το δύσκολο είναι να πειστεί η κοινή γνώμη ώστε να κάνει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.
«Βλέπω αρκετούς ανθρώπους που διστάζουν γι’ αυτό και άλλωστε και όλες οι εταιρίες υπέγραψαν σύμφωνο ώστε να μην διαθέσουν εμβόλιο στην αγορά χωρίς να πληρεί όλες τις προϋποθέσεις», ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης τονίζοντας πως αν χρειαστεί θα κάνει πρώτος το εμβόλιο για να παρακινήσει κι άλλους.
Οι φιλελεύθεροι πιστεύουν στο …ισχυρό κράτος
Διαβεβαιώσεις και από το βήμα της συνέντευξης τύπου στο Forum της Θεσσαλονίκης έδωσε ο πρωθυπουργός ότι παραμένει φιλελεύθερος παρά τα μέτρα κρατικής παρέμβασης που έλαβε την περίοδο της πανδημίας.
«Βεβαίως είμαι φιλελεύθερος και κάθε φιλελεύθερος αναγνωρίζει ότι σε κρίσιμες συγκυρίες το κράτος μπορεί να παίξει ένα ρόλο που δεν μπορεί να το κάνει ο ιδιωτικός τομέας» είπε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά και μάλιστα πρόσθεσε:
Ποιος σας είπε ότι οι φιλελεύθεροι δεν πιστεύουν σε ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος; Σε πλαδαρό και μεγάλο κράτος δεν πιστεύουν συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα έσπευσε να τονίσει ότι «τα μέτρα δεν στερούνται φιλελεύθερης αύρας».
Για τους αρνητές της COVID-19
Απολύτως πεπεισμένος για την ασφάλεια του εμβολίου που θα έρθει στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ.
Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «το εμβόλιο για τον Covid-19 θα είναι τόσο ασφαλές, όσο το εμβόλιο της γρίπης».
Ο πρωθυπουργός ζήτησε την ενημέρωση της κοινής γνώμης τονίζοντας επιτακτική την ανάγκη να εμβολιαστούμε όλοι, ενώ δήλωσε ότι θα κάνει πρώτος μαζί με την οικογένειά του το εμβόλιο.
Για το ΕΣΥ – «Θα έχουμε 1.200 μόνιμες εντατικές μέχρι το τέλος του έτους»
Πιο δυνατό χαρακτήρισε το ΕΣΥ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προσελήφθησαν 6.818 πρόσθετοι γιατροί και νοσηλευτές, ενώ πρόσθεσε πως θα προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις αλλά και θα δημιουργηθούν πολλές νέες εντατικές.
«Η δέσμευσή μου ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε 1200 μόνιμες εντατικές ισχύει».
Συνολικά, τόνισε, ότι δεν βλέπει πιο αποδυναμωμένο το Σύστημα Υγείας αλλά πιο δυνατό.
«Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι από ότι ήμασταν και με ένα ΕΣΥ που στα δύσκολα στάθηκε στο ύψος του», είπε χαρακτηριστικά.
Επιδότηση 100.000 νέων θέσεων εργασίας
Διευκρινήσεις αναφορικά με τις εξαγγελίες περί επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, όπου το κράτος θα καλύπτει για έξι μήνες τις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου και του εργοδότη, τις οποίες εξήγγειλε κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας από τη ΔΕΘ έδωσε στη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Απαντώντας σε ερώτηση του MEGA και του Γιάννη Χρηστάκου, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα. «Πολλές φορές έχω απαντήσει σε αυτή την αίθουσα, και ως αντιπολίτευση, σε ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της ανεργίας».
«Είχα πει ότι πρέπει να περάσουμε από τη στήριξη της ανεργίας με τον τρόπο που το κάνουμε ως σήμερα, στην επιδότηση της εργασίας. Για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να το κάνουμε σε πολύ μεγάλη κλίμακα» εξήγησε.
Αναφορικά με το πρόγραμμα υπογράμμισε πως «θα έχουμε εξαγγελίες μέσα στην επόμενη εβδομάδα από το υπ. Εργασίας».
Εξηγώντας είπε πως «καλύπτει πλήρως εργοδοτικές εισφορές ανεξαρτήτως μισθού για ένα εξάμηνο, προφανώς με περιορισμούς στο τι θα γίνει μετά», εξηγώντας ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μετά τους πρώτους έξι μήνες δεν θα τους διώξουν τους εν λόγω εργαζόμενους.
Επιπλέον, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θεωρεί πολύ σημαντικό το εν λόγω πρόγραμμα. «Υπάρχει πρόβλημα στη φορολόγηση της εργασίας» είπε και συνέχισε «είναι πολύ ακριβή για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τόσο κίνητρο. Αυτός είναι ο λόγος που επιλέξαμε να μειώσουμε τις εισφορές».
«Να κάνουμε την απασχόληση λιγότερο επιβαρυντική, τόσο για τον εργαζόμενο, όσο και για τον εργοδότη» υπογράμμισε.
«Περιμένω να δω πως θα ανταποκριθεί η αγορά. Μακάρι το ενδιαφέρον για προσλήψεις να ξεπερνά τις 100.000 πρώτος εγώ θα το προικοδοτήσω με παραπάνω απόδοση» κατέληξε.
Δεν τίθεται θέμα εφαρμογής νέου μνημονίου
Δεν τίθεται θέμα εφαρμογής νέου μνημονίου αλλά εφαρμογής του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ερωτηθείς για την κριτική της αντιπολίτευσης με αφορμή και την έκθεση Πισσαρίδη ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι ωραίες ταμπέλες ωραία καίγονται».
«Η κυβέρνηση εκλέχτηκε με ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ο λαός μας εμπιστεύτηκε για να κάνουμε αυτό που του είπαμε προεκλογικά. Δεν μας εμπιστεύτηκε για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της αντιπολίτευσης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι «το πρόσθετο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πολύ σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία».
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στους πόρους του ταμείου Ανάκαμψης που όπως είπε πρόκειται για ευρωπαϊκούς πόρους που προσεγγίζουν την ανάγκη για την εξεύρεση 100 δις για επενδύσεις.
Από εκεί και πέρα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα επανέλθουν σε καθεστώς παρακολούθησης εξαμήνου. Αυτό το καθεστώς δεν θα ισχύσει το 2021, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βλέπουμε μπροστά.
«Όποιος μιλάει για νέο μνημόνιο είναι εκτός πραγματικότητας» είπε ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας ότι «κριτήριο είναι οι αγορές» και αναφερόμενος στο χαμηλό επιτόκιο δανεισμού τόνισε ότι αυτό δείχνει ότι οι αγορές θέλουν να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης.
Για εισαγωγή στα Πανεπιστήμιο
Τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές προκειμένου να μην επαναληφθεί το φαινόμενο να εισάγονται στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα φοιτητές με… λευκή κόλλα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι δεν είναι ευχάριστο να εισάγοντα φοιτητές στα ΑΕΙ με λευκή κόλλα.
«Υπάρχουν τμήματα που προσφέρουν περισσότερες θέσεις από τη ζήτηση. Το ζήτημα είναι ποια πρέπει να είναι η αναδιάταξη στα τμήματα των ΑΕΙ».
Ο κ. Μητσοτάκης, προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση σχετικά με την εισαγωγή των φοιτητών στα ΑΕΙ. «Ένα από τα ζητήματα που συζητάμε, είναι υπό εξέταση, είναι η ίδια σχολή να ορίζει ελάχιστο βαθμό για ένα μάθημα».
Τόνισε ακόμη, πως τα τελευταία χρόνια είχαν δημιουργηθεί τμήματα με βουλευτικές αποφάσεις τα οποία και μπήκαν σε αναστολή.
«Μεγάλο στοίχημα η Παιδεία»
Η Παιδεία ανέφερε ότι είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση.
«Έχουμε κάνει πολλά και έχουμε περισσότερα να κάνουμε. Οι παρεμβάσεις στην Παιδεία είναι παρεμβάσεις μακροχρόνιες και δεν μπορούν να υλοποιηθούν όλες σε ένα χρόνο» τόνισε.
Μιλώντας για το πανεπιστημιακό άσυλο, είπε ότι δεν θυμίζει σε τίποτα η κατάσταση που υπήρχε στα πανεπιστήμια με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι τα ΑΕΙ έπαψαν να είναι σημεία παραβατικότητας.
«Εξετάζουμε την υποχρεωτική στράτευση στα 18»
«Εξετάζουμε την υποχρεωτική στράτευση στα 18» ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ερωτηθείς για τη στρατιωτική θητεία, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «η θητεία δεν πρόκειται να αυξηθεί πέρα των 12 μηνών».
Παράλληλα εξήγησε πως «στέκομαι στην ανάγκη οι νεοσυλλέκτοι να αποκτούν κάποιες δεξιότητες που θα είναι χρήσιμες στη ζωή τους και στην πατρίδα».
«Επίσης εξετάζουμε την υποχρεωτική στράτευση στα 18» κατέληξε.
Για το άνοιγμα του τουρισμού
Στο άνοιγμα του τουρισμού και στο κατά πόσο αυτό ήρθε νωρίτερα απ’ ότι έπρεπε, λόγω κοροναϊού, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από τη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη πως η χώρα άνοιξε την οικονομική δραστηριότητα με μεγάλο επαγγελματισμό και για αυτόν τον λόγο είναι σήμερα σε καλύτερη κατάσταση από άλλες, ανταγωνιστικές χώρες.
«Δεν υπήρξε χώρα που να μην άνοιξε στην οικονομική δραστηριότητα. Αν κάποιοι το πρότειναν αυτό έπρεπε να το πουν τότε. Το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα και με μεγαλύτερο επαγγελματισμό από όλες τις άλλες χώρες» είπε αρχικά.
«Είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα από όλες τις άλλες χώρες. Διάβασα πολλά άρθρα από επισκέπτες που είπαν ότι αισθάνθηκαν απολύτως ασφαλείς. Περισσότερο από ότι στις χώρες τους. Γιατί όλοι ανταποκρίθηκαν πλήρως» συμπλήρωσε.
«Αν κάποιος πιστεύει ότι έπρεπε να πετάξουμε αυτά τα λεφτά έπρεπε να το πει» απαντώντας σε όσους είπαν ότι η χώρα άνοιξε πολύ νωρίς τα σύνορά τους.
«Έπρεπε να στηρίξουμε όχι μόνο τα εισοδήματα αλλά και τις θέσεις δουλειάς. Πιστεύω ότι αυτό το ζήτημα το χειριστήκαμε καλά. Πέσαμε θύματα της επιτυχίας μας εν μέρει και κάνουμε την αυτοκριτική μας. Πήραμε γρήγορα μέτρα και αυτά αποδίδουν Δεχτήκαμε πολύ ειρωνικά σχόλια για το αν ο κοροναϊός κολλάει μετά τις 12. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι αυτά τα μέτρα δούλεψαν. Έχουμε πολύ καλύτερο βαθμό πληροφόρησης. Και μπορούμε να χαράσσουμε πολιτική με δεδομένα» κατέληξε.
Για τις επενδύσεις στην ενέργεια
Για το επενδυτικό ενδιαφέρον στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας μίλησε από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων είναι ειλημμένη γιατί είναι και περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά ορθή.
«Θα στρέψουμε την προσοχή μας στην Δυτική Μακεδονία. Η Δυτική Μακεδονία θα γίνει κέντρο ανανεώσιμων πηγών, κέντρο ποιοτικού τουρισμού και εκπαίδευσης»,ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο κινήτρων και σημαντικών επενδύσεων για την περιοχή και πως θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε με την ΕΕ αυξημένα κίνητρα.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως με το νέο περιβάλλον θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης περισσότερες απ΄αυτές που θα χαθούν.
Τόνισε πως είναι αστείο το ότι η αντιπολίτευση βρίσκει οικολογική την καύση του λιγνίτη.Μητσ
«Θα κερδίσουμε το στοίχημα της Δυτικής Μακεδονίας και η Ευρώπη μας στηρίζει. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η κλιματική αλλαγή. Η πραγματικότητα είναι μπροστά μας και μας κοιτά στα μάτια. Η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή και αυτός μας το ζητάει η νεότερη γενιά, αυτή που θα πρέπει να ζήσει με τις επιπτώσεις», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Αστοχία της ΚΟ ΝΔ η μη άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη
Αστοχία χαρακτήρισε τη μη άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος απέδωσε στην χαλαρότητα …του καλοκαιριού τη στάση των γαλάζιων βουλευτών που δεν στήριξαν την επίσημη γραμμή του κυβερνώντος κόμματος για την άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης κληθείς να σχολιάσει το εν λόγω περιστατικό στη βουλή και το αν θα πάρει μέτρα για τη στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ είπε ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος τους τελευταίους 14 μήνες. Έχει ανταποκριθεί άψογα στα καθήκοντά της».
Στο συγκεκριμένο περιστατικό υπήρξε μια αστοχία. Αποτέλεσμα καλοκαιρινής ραστώνης. Δεν θα επαναληφθεί».
Για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, το 112, τις πρόσφατες καταστροφές
Για τις πρόσφατες καταστροφές στην Εύβοια, μίλησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως γενικότερα υπάρχει το ζήτημα της πρόληψης, αλλά και της αντιμετώπισης ενός έκτακτου φαινομένου.
«Είχαμε μείνει πίσω στον συνολικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό στη χώρα», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι το 112 λειτουργεί, δεν λειτουργούσε όταν παραλάβαμε την κυβέρνηση. Στην Εύβοια κρίθηκε από την Πολιτική Προστασία ότι δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Αντίθετα έγινε χρήση του στις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.
«Έχει γίνει πάρα πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει και ισχυρή περιφερειακή οργάνωση στον τομέα της πολιτικής Προστασίας.
«Για ένα πράγμα είμαστε βέβαιοι, ότι τα πράγματα στο μέτωπο των φυσικών καταστροφών θα γίνουν μόνο χειρότερα. Πρέπει να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμη και δεν μπορούμε να ξεχνάμε πως είμαστε μία χώρα με μεγάλο πρόβλημα σεισμών», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Για τα έργα στον Εβρο – «Θωράκιση μακράς πνοής»
Στο Προσφυγικό και στις απειλές που εκτοξεύει κατά διαστήματα η Άγκυρα ότι αν επιβληθούν κυρώσεις δεν θα εμποδίσει τους πρόσφυγες να εισέλθουν στην Ευρώπη, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.
«Η απάντηση δόθηκε τον Μάρτιο. Η Ελλάδα υπεράσπισε τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Τώρα είμαστε ακόμη πιο έτοιμοι. Έχει προκηρυχθεί και θα υλοποιηθεί το μέτρο για την ενίσχυση του φράχτη στον Έβρο» σημείωσε για να προσθέσει.
Αν ξαναγινόταν κάτι τέτοιο από πλευράς Τουρκίας θα δινόταν η ίδια απάντηση. «Δεν εκτιμώ ότι θα επαναληφθεί».
«Ουδέποτε έκρυψα ότι η Τουρκία παίζει ρόλο στο προσφυγικό αλλά και ουδέποτε έκρυψα το γεγονός ότι δεν πρόκειται να εκβιαστούμε και να δεχθούμε τέτοιου είδους απειλές να σταλούν απελπισμένοι άνθρωποι στην Ευρώπη για να εξυπηρετηθούν γεωπολιτικά συμφέροντα».
Τα έργα στον Έβρο – όπως είπε – είναι μία θωράκιση μακράς πνοής και θα έχουν ολοκληρωθεί εντός 8μηνου».
Για τις συντάξεις: Εγγυώμαι προσωπικά ότι δεν θα μειωθούν
Προσωπική εγγύηση ότι δεν θα μειωθούν συντάξεις στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης έδωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που θα έρθει ως το τέλος του χρόνου στη βουλή και θα εισάγει τον κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης τόνισε ότι είναι εύλογες οι ανησυχίες των πολιτών για την εν λόγω μεταρρύθμιση.
Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα της ασφάλισης θα μπορούσε να δώσει κεφάλαια που είναι αναγκαία για να επενδυθούν στην Ελλάδα, ενώ χαρακτηρίζοντας δεδομένη την δημόσια εποπτεία του συστήματος τόνισε ότι η κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης δεν είναι δεδομένο ότι θα γίνει από τον ιδιωτικό τομέα.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «εγγυώμαι ότι καμία σύνταξη δεν θα μειωθεί», απαντώντας στο ερώτημα τι θα κοστίσει στα ασφαλιστικά ταμεία η κεφαλοποίηση της επικούρισης.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε «να αποφεύγουμε ακραίους τίτλους με χαρακτηρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα που εξήγγειλε για την καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων παραπέμποντας στα όσα είχε αναφέρει και χθες στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο αυτό τον Οκτώβριο καταβάλλονται σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ, των κύριων συντάξεων για το 11μηνο 2015-2016. Ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκατομμύρια σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Πρόκειται για μία θεσμική συμμόρφωση της Πολιτείας σε δικαστικές αποφάσεις. Αλλά και για πολιτική επιλογή κοινωνικού χαρακτήρα. Γιατί οι απόμαχοι της εργασίας βοηθούν, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όλη την οικογένεια.