Λίγες μόλις ώρες πριν τη λήξη της τουρκικής NAVTEX για τις σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis, η πορεία του τουρκικού ερευνητικού λαμβάνει διαστάσεις θρίλερ.
Τις τελευταίες ώρες, κι ενώ φουντώνουν τα σενάρια περί ανανέωσης της NAVTEX για έρευνες πιο κοντά στο Καστελλόριζο, το Oruc Reis μαζί με τα συνοδευτικά πλοία κινούνται με διπλάσια ταχύτητα από αυτή με την οποία έπλεαν τις τελευταίες 35 ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό μέχρι σήμερα κινούνταν με ταχύτητα 4-5 κόμβων, που του επέτρεπε να πλέει έχοντας ποντίσει καλώδια. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες κινείται νότια του Καστελλορίζου, με κατεύθυνση βορειοανατολική και με ταχύτητα περίπου 10 κόμβων, οπότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι έχει μαζέψει τα καλώδια.
Όπως προκύπτει δηλαδή, φαίνεται να κινείται προς τα τουρκικά παράλια με αρκετές πιθανότητες αποχώρησης, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς οι κινήσεις του πλοίου δεν συμβαδίζουν με την εμπρηστική ρητορική του Ερντογάν και των υπουργών του.
Επίσης, απ’ ό,τι εμφανίζεται στο σύστημα Marine Traffic, το Oruc Reis φέρεται να έχει δηλώσει προορισμό τα Μύρα (Ντέμρε) στα τουρκικά παράλια, ανατολικά του Καστελλορίζου.
Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα και παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του.
Όλα αυτά ενώ αναμένεται η απόφαση του τούρκου προέδρου για την ανανέωση ή μη της NAVTEX και η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, την Κυριακή στο Καστελλόριζο.
Τα τρία σενάρια μετά τη λήξη της τουρκικής NAVTEX
Για τρία σενάρια σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν μετά την λήξη της NAVTEX για τις έρευνες του Oruc Reis, έκανε λόγο ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.
Το πρώτο σενάριο είναι να μην αναθεωρήσει η Τουρκία τη NAVTEX κάτι που όπως είπε ο καθηγητής θα του προκαλούσε πολύ ευχάριστη αλλά και πολύ μεγάλη έκπληξη.
Το δεύτερο σενάριο θα είναι να ανανεωθεί η NAVTEX αλλά προς την τουρκική υφαλοκρηπίδα, εξέλιξη που επίσης θα του προκαλούσε έκπληξη.
Το τρίτο – και το πιο πιθανό – σενάριο σύμφωνα με τον κ. Φίλη είναι να ανανεωθεί και να πάει πολύ κοντά στο Καστελλόριζο δηλαδή, σε χωρικά ύδατα άρα σε κυριαρχία.
Σε περίπτωση που ένα τέτοιο σενάριο επιβεβαιωθεί και το Oruc Reis πλησιάσει συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία προς δυνητική ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη που είναι μέχρι τα 12 μίλια, «θα πρέπει να κάνουμε κάποια ενέργεια, προφανώς να στήσουμε κάποιο μπλόκο, για να αποφύγουμε το μπλόκο».
«Αυτή είναι μια κατακόκκινη γραμμή που αν την υπερβεί η Τουρκία, η κυβέρνηση στο εσωτερικό θα έχει ζήτημα νομιμοποίησης. Και για να σας είμαι ειλικρινής, δεν με απασχολεί τι θα έχει ως πρόβλημα η κυβέρνηση. Με απασχολεί ποιο θα είναι το πρόβλημα της χώρας την επόμενη ημέρα» τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Νέες απειλές Ερντογάν
Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε και πάλι τους τόνους κατά της Ελλάδας, ενώ επιτέθηκε προς τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.
Ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Ελλάδα έχει πάρει τον λάθος δρόμο. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί την χώρα μας. «Μην παίρνετε αυτόν το δρόμο γιατί θα καταλήξετε εντελώς μόνοι […] Να εμπιστευτούμε τι; Κοιτάξτε τι κάνει τώρα η Ελλάδα με τα νησιά, περιφέρεται γύρω – γύρω».
Απευθυνόμενος προς τον Εμανουέλ Μακρόν, με αφορμή δήλωση του τελευταίου κατά τη συνεδρίαση MED7 της Κορσικής, στην οποία τόνισε πως το πρόβλημα δεν είναι ο λαός της Τουρκίας αλλά ο ίδιος ο Ερντογάν, ο «σουλτάνος» τον κατηγόρησε ότι «έχει πρόβλημα με μένα και όχι με το τουρκικό έθνος. Κύριε Μακρόν, θα έχεις ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα με εμένα προσωπικά».