Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης επιλέγουν τους τελευταίους μήνες να εγκαταλείψουν το κέντρο της πόλης αναζητώντας στα προάστια ευρύχωρες κατοικίες με μεγάλο εσωτερικό κι εξωτερικό χώρο.
Ήδη από το πρώτο ξέσπασμα της πανδημίας πολλοί κάτοικοι της Νέας Υόρκης επέλεξαν να εγκατασταθούν στα προάστια αναζητώντας ένα ασφαλέστερο μέρος για να ζήσουν έξω από τα όρια της πόλης.
Ο φόβος της συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων σε μία τόσο πυκνοκατοικημένη πόλη ανάγκασε όλο και περισσότερους Νεοϋορκέζους να καταφύγουν στα προάστια όπου είτε νοίκιασαν είτε αγόρασαν διαμερίσματα με περισσότερα δωμάτια και μεγαλύτερες αυλές συγκριτικά με εκείνα που διέθεταν στο κέντρο της πόλης.
«Προαστικοποίηση»
Στόχος ήταν σε αυτές τις άλλοτε προσωρινές και άλλοτε μόνιμες για κάποιες οικογένειες εγκαταστάσεις η ζωή να γίνει πιο άνετη μακριά από την απειλή της Covid-19. Η νέα αυτή προοπτική επέτρεψε στους γονείς να εργάζονται εξ αποστάσεως και στα παιδιά να παρακολουθούν διαδικτυακά τα μαθήματα τους με το φετινό καλοκαίρι των ιδιαίτερων συγκυριών να γίνεται κάπως πιο υποφερτό.
Ωστόσο, οι Νεοϋορκέζοι που επέλεξαν να κάνουν αυτό το νέο ξεκίνημα, είχαν διαφορετικές προτεραιότητες μπορούσαν, με άλλα λόγια, να στηρίξουν οικονομικά την επιλογή αυτή χωρίς η φυγή να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους – την ώρα που η ζωή σε μία κλειστή Νέα Υόρκη δεν τους προσέφερε απολύτως τίποτα.
Έτσι, στα προάστια της Νέας Υόρκης αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση κατοικιών με τους μεσίτες των Νιου Τζέρσεϋ, Γουέσττσεστερ, Κονέκτικατ και Λονγκ Άιλαντ να καλούνται να διαχειριστούν μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούλιο σημειώθηκε αύξηση 44% στις πωλήσεις κατοικιών στις κομητείες στα περίχωρα της Νέας Υόρκης σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Για παράδειγμα, βόρεια της Νέας Υόρκης στο Γουέσττσεστερ η αύξηση αυτή αγγίζει το 112% , ενώ στα σύνορα της πολιτείας στο Φέρφιλντ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 73%.
«Για τους ανθρώπους που έρχονται από τη Νέα Υόρκη υπάρχει η αίσθηση της επιτακτικής ανάγκης και αυτό που επιθυμούν είναι ο χώρος», αναφέρει στους New York Times ο Τζέιμς Χιούγκς, κτηματομεσίτης από το Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος πρόσθεσε ότι περίπου το 60% των δυνητικών αγοραστών ζουν στην πόλη «Η ζήτηση είναι μεγάλη» καταλήγει χαρακτηριστικά.
Τα αίτια της μετακίνησης
Σύμφωνα με τους αναλυτές το φαινόμενο αυτό της πρόσφατης προαστικοποίησης θυμίζει εκείνη που έλαβε χώρα στην Νέα Υόρκη κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.
Η σημερινή προαστικοποίηση, όμως, οδηγείται κατά κύριο λόγο από τους κατοίκους της Νέας Υόρκης οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως. Κατ’ επέκταση, οι εργαζόμενοι έχοντας πλέον την επιλογή να δουλεύουν από το σπίτι δεν είναι αναγκασμένοι να κατοικούν κοντά στο χώρο εργασίας τους με τον δρόμο για την εγκατάσταση στα προάστια να ανοίγει ακόμη πιο εύκολα. Μάλιστα, πολλές εταιρείες και εργαζόμενοι έχουν προσαρμοστεί με την ιδέα της τηλεργασίας υποδηλώνοντας ότι τα προάστια θα παραμείνουν μία ελκυστική επιλογή στο προσεχές μέλλον.
Επιπλέον, ένας ακόμη λόγος της μετακίνησης αυτής συνδέεται άρρηκτα με την αποφυγή του συνωστισμού. Συγκεκριμένα, σε μία πόλη όπως η Νέα Υόρκη, όπου κατοικούν 8 εκατομμύρια άνθρωποι, η διατήρηση αποστάσεων δεν είναι εύκολο έργο. Για την ακρίβεια, πολλοί υποψήφιοι αγοραστές στα προάστια εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους για τους κινδύνους που εγκυμονεί η διαβίωση σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές, ενώ παράλληλα τονίζουν την επιθυμία τους για ανοιχτούς υπαίθριους χώρους ακόμα κι αν αυτοί βρίσκονται μακριά από το Μανχάταν.
Ακόμη, η φυγή από την Νέα Υόρκη στα χρόνια του Covid-19 είναι άμεσα συνυφασμένη με το υψηλό κόστος ζωής. Σύμφωνα με τη μεσιτική ιστοσελίδα Zumper, ο μέσος Νεοϋορκέζος πληρώνει 2.890 δολάρια το μήνα για διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο στο κέντρο της πόλης. Λογικό επόμενο είναι, λοιπόν, η Νέα Υόρκη να γίνεται ακόμη πιο ακριβή για κάποιους δεδομένης της κατάστασης μη μπορώντας να απολαύσουν τα αγαθά που υπό άλλες συνθήκες θα τους παρείχε η πόλη.
Τέλος, εν καιρώ καραντίνας ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ψυχολογία των πολιτών ήταν έντονος όχι μόνο στην Νέα Υόρκη αλλά σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, σε πόλεις όπου η κατάσταση έμοιαζε ανεξέλεγκτη οι επιδράσεις στην ψυχολογία ήταν μεγαλύτερες με την φυγή στην ύπαιθρο να μοιάζει για πολλούς με όαση μέσα στην σκληρή πραγματικότητα.
Έκκληση για επιστροφή
Παρόλο που τα χειρότερα από την πανδημία φαίνεται να πέρασαν η ζήτηση για μία κατοικία στα περίχωρα συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς εν όψει ενός επερχόμενου δεύτερου κύματος με την επιστροφή των πολιτών πίσω στο κέντρο της πόλης να είναι πιο αβέβαιη από ποτέ. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο μάλιστα απηύθυνε έκκληση στους πιο εύπορους της πόλης να επιστρέψουν ώστε να ενισχύσουν την οικονομία της πολιτείας.
«Συνομιλώ κυριολεκτικά όλη μέρα με ανθρώπους που κατοικούν στο Χάμπτονς, στο Χάντσον Βάλεϊ ή στο Κονέκτικατ και τους λέω: “Πρέπει να επιστρέψετε, θα πάμε για δείπνο, θα σας κεράσω ποτό, ελάτε θα μαγειρεύω”», δήλωσε με χιουμοριστική διάθεση ο κυβερνήτης, ενώ συνεχίζει λέγοντας πως «δεν πρόκειται να επιστρέψουν τώρα και ξέρετε τι άλλο σκέφτονται; Αν μείνω εκεί, θα πληρώνω χαμηλότερο φόρο εισοδήματος καθώς δεν θα επιβαρύνομαι με την πρόσθετη χρέωση της Νέας Υόρκης».
Κλειδί το εμβόλιο
Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί εάν αυτό το κύμα μετανάστευσης θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς ακόμη κι όταν βρεθεί το εμβόλιο ή όταν οι εργαζόμενοι επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους. Ωστόσο, τη δεδομένη στιγμή για μερικούς αυτή η λύση ανάγκης πιθανότατα να είναι ο μοναδικός τρόπος προσέγγισης μιας κανονικότητας με τα ερωτήματα σχετικά με το πότε και το πόσο γρήγορα η Νέα Υόρκη θα ανακάμψει από την πανδημία να ταλανίζουν πολίτες, κυβερνώντες και ειδικούς.
Παρ’ όλα αυτά, την δική του απάντηση στους παραπάνω προβληματισμούς έρχεται να δώσει με αισιοδοξία ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο ο οποίος δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως πιστεύει ακράδαντα ότι οι Νεοϋορκέζοι που εγκατέλειψαν την πόλη λόγω Covid θα επιστρέψουν σύντομα. «Αν κανείς πιστεύει ότι η Νέα Υόρκη δεν θα ανακάμψει, τότε απλώς δεν γνωρίζει τη Νέα Υόρκη» αναφέρει χαρακτηριστικά.