Μόρια: Tο δράμα των προσφύγων και η λύση για στέγαση 3.000 ατόμων

Ταλαιπωρημένοι και περιπλανώμενοι, οι πρόσφυγες της Μόριας προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε εκκλησίες, νεκροταφεία, ακόμα και στη μέση του δρόμου, με τα παιδιά τους στην αγκαλιά.

Εικόνες ντροπής για ακόμη ένα βράδυ στη Μόρια , με οικογένειες προσφύγων με μικρά παιδιά να κοιμούνται στην άσφαλτο.

Ταλαιπωρημένοι και περιπλανώμενοι, οι πρόσφυγες της Μόριας προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε εκκλησίες, νεκροταφεία, ακόμα και στη μέση του δρόμου, με τα παιδιά τους στην αγκαλιά.

Μόλις ξημέρωσε στήθηκαν σε ουρές κάτω από τον ήλιο, για ώρες ολόκληρες, για ένα πιάτο φαΐ και νερό.

Η ανάγκη για στέγαση και σίτιση των ανθρώπων είναι επιβεβλημένη.

Τα ξημερώματα από το πλοίο «Νήσος Ρόδος» αποβιβάστηκαν 9 κλούβες για τις δυνάμεις των ματ που έφτασαν χθες στο νησί, 4 περιπολικά και 2 αύρες.

Το μεσημέρι της Παρασκευής οι πρόσφυγες πραγματοποίησαν μαζική διαδήλωση κοντά στο Καρά Τεπέ. Βαρώντας πλαστικά μπουκάλια και κρατώντας πλακάτ και χαρτόνια με συνθήματα, φωνάζουν «Azadi» («ελευθερία») και συγκεντρώθηκαν μπροστά από τις κλούβες των ΜΑΤ που έχουν φτιάξει φραγμό.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες,  με κύριο αίτημα το κλείσιμο των δομών τύπου Μόριας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εργασίες για το στήσιμο νέου καταυλισμού, ο οποίος θα στεγάσει περίπου 3.000 πρόσφυγες. Ωστόσο Δήμος, κάτοικοι αλλά και οι πρόσφυγες αντιδρούν στην κατασκευή του.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στο νησί

Από το πρωί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώνονται πάνω στο δρόμο, ή σε αύλειους χώρους επιχειρήσεων και κτήματα όπου στήνουν παραπήγματα από καλάμια και σκηνές.

Θεωρούν ότι όσο πιο κοντά είναι στο φραγμό του Καρά Τεπέ τόσο πιο γρήγορα θα φύγουν με προορισμό το λιμάνι της Μυτιλήνης απ’ όπου πιστεύουν ότι θα φύγουν για την Αθήνα.

Ταυτόχρονα, η  κυβέρνηση προχωρά σε μαζική μετακίνηση αστυνομικών δυνάμεων προς το νησί.

Κλούβες ΜΑΤ, θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού «Αίας» και περιπολικά, αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Δεν φοβούνται οι αστυνομικές αρχές επεισόδια απλώς λαμβάνουν τα μέτρα τους.

Πού θα στηθεί η νέα δομή προσφύγων

Στο χώρο όπου δημιουργείται ο νέος καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών για να στεγάσει προσωρινά 3.000 από τους πυρόπληκτους πρόσφυγες και μετανάστες της Μόριας, επιτράπηκε αργά το απόγευμα η είσοδος σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία.

Ο νέος καταυλισμός βρίσκεται πολύ κοντά στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, σε έκταση που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο και χρησιμοποιείται για δράσεις του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας.

Από το πρωί εργάζονται εκεί ακατάπαυστα, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και εργαζόμενοι στο πρώην ΚΥΤ, ενώ όπως έγινε γνωστό, η δομή θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, θα αφορά δε 3.000 από αυτούς που έμεναν στον καμένο καταυλισμό της.

Για τη δημιουργία του καταυλισμού συνέβαλαν εκτός του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Οι πυρόπληκτοι πρόσφυγες και μετανάστες, αυτοί θα μείνουν και απόψε, για τέταρτη συνεχόμενη βραδιά, στον δρόμο.



Αντιδρά ο δήμαρχος Μυτιλήνης

Με δήλωσή του, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, δημοσιοποιεί την αντίθεση του στη δημιουργία της νέας δομής, γιατί «οι προτάσεις του δήμου για την αποσυμφόρηση και την απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών από κατοικημένες περιοχές και από το νησί, που είχαν και τη σύμφωνη γνώμη του τοπικού βουλευτή και β’ αντιπροέδρου της Βουλής κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, δεν εισακούστηκαν».

Σύμφωνα με τον κ. Κύτελη, η επιλογή της δημιουργίας της νέας δομής στον συγκεκριμένο χώρο «αντιστρατεύεται ευθέως την εθνική άμυνα της Πατρίδας μας, αλλά και τη δημόσια υγεία της πρωτεύουσας του νησιού μας». Καταλήγει δε, προαναγγέλλοντας αντιδράσεις: «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την ακύρωσή της».

Με διαδηλώσεις απάντησαν πρόσφυγες

Ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες κοντά στο Καρά Τεπέ, όπου έχουν κατευθυνθεί τα τελευταία 24ωρα  μετά την πυρκαγιά της Τρίτης που έκαψε τον καταυλισμό του ΚΥΤ Μόριας.

Βαρώντας πλαστικά μπουκάλια και κρατώντας πλακάτ και χαρτόνια με συνθήματα, φώναζαν «Azadi» («ελευθερία»), έχοντας συγκεντρωθεί μπροστά από τις κλούβες των ΜΑΤ που έχουν φτιάξει φραγμό.

«Θέλουμε να φύγουμε, αφήστε μας ελεύθερους» φωνάζουν κατά του μπλόκου της Αστυνομίας.


MAT και «αύρες» στη Λέσβο

Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς στέγαση, σε αναζήτηση τροφής και καθαρού νερού, η  κυβέρνηση προχωρά σε μαζική μετακίνηση αστυνομικών δυνάμεων προς το νησί.

Κλούβες ΜΑΤ, θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού «Αίας» και περιπολικά, αποβιβάστηκαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Στο σύνολο τους οι μεν κλούβες οδηγήθηκαν κατά μήκος του τμήματος του δρόμου όπου ζουν μετανάστες και πρόσφυγες, από τον Καρά Τεπέ μέχρι τη Μόρια. Τα δε θωρακισμένα οχήματα νερού στάθμευσαν στη βάση της Πυροσβεστικής στον Καρά Τεπέ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr.

Πάντως από το πλοίο δεν αποβιβάστηκαν Αστυνομικοί, που πηγές λένε ότι ήρθαν στη Μυτιλήνη με πτήσεις αεροπλάνων τύπου C 130.


Πορεία αλληλεγγύης στο κέντρο της Αθήνας

Πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή αντιρατσιστικές οργανώσεις ως ένδειξη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες της Μόριας.

Η πορεία με αίτημα το κλείσιμο το κέντρων φιλοξενίας προσφύγων «τύπου Μόριας», ξεκίνησε από την πλατεία Βικτωρίας με προορισμό τη Βουλή.

«Να μπει τέρμα στο δράμα των προσφύγων της Μόριας – Να σταματήσει η εμπρηστική πολιτική κατά των προσφύγων – Να καταργηθεί η Μόρια και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης-Στέγαση σε κατοικίες» αναφέρει η ανακοίνωση του Συντονισμού για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.


«Όχι» από τη Γερμανία για την υποδοχή προσφύγων

Η γερμανική βουλή συζήτησε σήμερα μετά από αίτημα του κόμματος Η Αριστερά τις συνέπειες που προκύπτουν από την καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια.

Η Αριστερά ζήτησε την υποδοχή όλων των 13.000 προσφύγων της Λέσβου στη Γερμανία, σε περίπτωση που τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν είναι πρόθυμα να δεχτούν και αυτοί πρόσφυγες.

«Στη Μόρια τυλίχτηκαν οι αξίες της ΕΕ στις φλόγες», δήλωσε ο συνπρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος Ντίτμαρ Μπαρτς σε συζήτηση μιας ώρας, η οποία διακόπηκε από πολλές παρεμβάσεις.

Στην παρέμβαση του ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, όπως μεταδίδει η DW, επεσήμανε ότι η Γερμανία, σε στενό συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση, ήδη βοηθά στην περίθαλψη των άστεγων προσφύγων. Δέκα ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, είναι έτοιμες να δεχτούν 400 προσφυγόπουλα. Ο κ. Ζεεχόφερ επεσήμανε επίσης ότι από το 2015 η Γερμανία έχει δεχθεί περίπου 1,7 εκατομμύρια πρόσφυγες. Καθημερινώς γίνονται δεκτοί 300 έως 400 πρόσφυγες αιτούντες ασύλου. «Πλησιάζουμε ξανά τους υψηλούς αριθμούς του παρελθόντος», δήλωσε.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε την αναγκαιότητα ευρωπαϊκής λύσης στο ζήτημα των προσφύγων. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει «ολιστικές προτάσεις» στις 30 Σεπτεμβρίου, είπε. Προς το παρόν, οι γρήγορες λύσεις στο προσφυγικό επιτυγχάνονται στην ΕΕ «με εκείνους που είναι έτοιμοι να δείξουν αλληλεγγύη». Ένα παγκόσμιο πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί εθνικά αλλά μόνο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, τόνισε. Προηγουμένως στην ομιλία του ο κ. Μπάρτς είχε χαρακτηρίσει «σκάνδαλο» την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και μέλους της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης να απαγορεύσει σε γερμανικούς δήμους να δεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα. «Η συμπεριφορά σας δεν είναι χριστιανική, η συμπεριφορά σας είναι απάνθρωπη», δήλωσε ο Ντίντμαρ Μπαρτς.

Με της ψήφους των Χριστιανικών Λομμάτων CDU/CSU, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και του AfD απορρίφθηκε το αίτημα της Αριστεράς, το οποίο υποστήριξαν και οι Πράσινοι για άμεση υποδοχή των προσφύγων από τη Λέσβο. Η πρόταση παραπέμφθηκε προς συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.