Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση τόσο από τα μηνύματα που εξέπεμψε προς την Τουρκία, η σύνοδος των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου, όσο και από τα αποτελέσματα της κατ’ ιδίαν συνάντησης Μητσοτάκη- Μακρόν, στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης (MED7).
Το τελεσίγραφο εστάλη ξανά στην Τουρκία με τον πλέον ηχηρό τρόπο: είτε σταματά τις προκλήσεις και τις εντάσεις είτε θα υποστεί κυρώσεις. Αυτό σε συνδυασμό με το «Pax Mediterranea» που ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter o Εμανουέλ Μακρόν, εξόργισαν τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σαφώς αισθάνεται στριμωγμένος και καταφεύγει σε σπασμωδικές κινήσεις, χαρακτηρίζοντας «λύκους» τον γάλλο πρόεδρο και τον έλληνα πρωθυπουργό.
«Pax Mediterranea»
Ξεκάθαρο μήνυμα στον Ερντογάν σχετικά με τη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα και Κύπρο, έστειλαν οι ηγέτες της MED7 χθες από την Κορσική.
Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος με ανάρτησή του στο twitter κατέστησε σαφές προς την Άγκυρα ότι η Γαλλία «βλέπει» τη Μεσόγειο ως θάλασσα που θα επικρατεί μόνο ειρήνη και σταθερότητα. «Pax Mediterranea» ήταν το λακωνικό μήνυμα του Γάλλου προέδρου στο twitter, παραφράζοντας το περίφημο Pax Romana (Ρωμαϊκή ειρήνη), που επικρατούσε την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Pax Mediterranea !
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) September 10, 2020
Στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) της MED7 και συγκεκριμένα στην παράγραφο 6 που αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.
Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.
Όπως φάνηκε, μάλιστα, από το κείμενο της διακήρυξης των MED7, οι ηγέτες του Νότου, εμμέσως καλούν τους εταίρους τους της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου να υιοθετήσουν κυρώσεις που να επεκταθούν ακόμη περισσότερο στο οικονομικό πεδίο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην διακήρυξη για την Τουρκία «εάν δεν τερματίσει τις μονομερείς της δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020».
«Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων»
Τα όρια ανοχής των 7 χωρών του ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στην Τουρκία, περιέγραψε ο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος από τα πρώτα λεπτα της ομιλιας του στους εκπροσώπους του τύπου, απηύθυνε μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα και την Κύπρο, χαρακτηρίζοντας ως «παράνομες» τις προκλήσεις της Τουρκίας, ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση πως «ο κοινός μας είναι να υπάρχουν κανονικές σχέσεις που θα επιτρέψουν σταθερότητα στην περιοχή με την Τουρκία», με αυστηρή, ωστόσο, προϋπόθεση να «σταματήσουν οι γεωτρήσεις».
Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μακρόν κάλεσε την Τουρκία να απέχει από «μονομερείς ενέργειες και μονομερείς γεωτρήσεις» και κάνοντας λόγο για αποφυγή της κλιμάκωσης της έντασης επέρριψε ευθύνες στην Άγκυρα λέγοντας ότι «ο διάλογος δεν είναι εφικτός αν στηρίζεται σε αίσθημα επικυριαρχίας».
«Τα συμπεράσματα της 7ης Συνόδου χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στέλνουν στην παράγραφο 6 ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα: Αν η Τουρκία θέλει πραγματικά έναν ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την ΕΕ, πρέπει να το αποδείξει στην πράξη. Να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες, να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης MED7 , υπενθυμίζοντας ότι για την Ελλάδα ισχύει το: «Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων».
Οργή Ερντογάν
Με αναδημοσίευση στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter μιας παλιάς του δήλωσης, από την εποχή μάλιστα που ήταν ακόμα δήμαρχος, απάντησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στο αυστηρό μήνυμα της διάσκεψης των ηγετών των χωρών της Μεσογείου, προς την Άγκυρα, αλλά και στις σκληρές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Φαίνεται πως ο Ερντογάν θεωρεί πως τα tweets του είναι διαχρονικά γι΄αυτό και τα ποστάρει τόσα χρόνια μετά και μάλιστα σε μία τόσο δύσκολη χρονική συγκυρία.
«Υπάρχει ένα τραπέζι λύκων που ετοιμάζεται. Εσείς οι λύκοι δεν θα καταφέρετε να μας φάτε είμαστε πολύ μεγάλοι», είχε πει τότε απευθυνόμενος στους Κεμαλιστές. Τώρα χρησιμοποίησε αυτή τη φράση για τη Σύνοδο της Κορσικής.
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) September 10, 2020
«Ορθανοιχτος ο δρόμος των κυρώσεων στην Τουρκία»
Μετά την ομόφωνη απόφαση των 7 ευρωπαίων ηγετών του Νότου, είναι πλέον «ορθάνοιχτος ο δρόμος των κυρώσεων για την Τουρκία», σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» o βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Καιρίδης.
Αναφερόμενος στην ελληνογαλλική προσέγγιση, σημείωσε πως οι Γάλλοι έρχονται να καλύψουν το κενό που άφησαν οι Αμερικανοί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για το τετ α τετ Μητσοτάκη-Μακρόν στο πλαίσιο της συνεδρίασης της MED7, σχολίασε τη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών, η οποία, στο κομμάτι της αμυντικής συμφωνίας, περιέχει εξοπλισμούς και ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής.
Παράλληλα, εξήγησε, πως η εμπλοκή της Γαλλίας, στην ελληνοτουρκική κρίση, πολλαπλασιάζει την ελληνική προσπάθεια και διευρύνει το πλαίσιο «κάνοντας το θέμα πιο ευρωπαϊκό, ενώ φέρνει και το ΝΑΤΟ προ των ευθυνών του».
Τι συζήτησαν Μητσοτάκης -Μακρόν
Την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας- Γαλλίας σηματοδότησε η χθεσινή κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα και τη σύμπλευση των δύο ηγετών σε ό,τι αφορά τη στρατηγική απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.
Στη διάρκεια της συνάντησης, που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και χαρακτηρίστηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό «εξαιρετικά γόνιμη», υπήρξε απόλυτη συμφωνία σε σχέση με την κατάσταση την Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα.
«Υπογραμμίστηκε ότι διάλογος με την Τουρκία είναι εφικτός εφόσον σταματήσουν άμεσα οι προκλήσεις, σε διαφορετική περίπτωση ο δρόμος για κυρώσεις είναι ανοιχτός», τόνισε σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο υπογράμμισε παράλληλα ότι «διαπιστώθηκε η απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία».
Στη συνάντηση, τέθηκαν επί τάπητος το ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, καθώς και η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Αναφορικά με το τι σημαίνει αυτό, κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο.
Οι όροι και οι «αστερίσκοι»
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η αμοιβαία αμυντική συνδρομή Ελλάδας -Γαλλίας- ένα κομβικό σημείο τού υπό διαμόρφωση συμφώνου, που θα μεταφράζεται πρακτικά σε εμπλοκή των γαλλικών δυνάμεων εάν η Ελλάδα δεχθεί επίθεση, αλλάζοντας τους συσχετισμούς στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» «η ελληνική πλευρά προσπαθεί τις τελευταίες εβδομάδες να διαβουλεύεται με προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη λεπτές ισορροπίες και «μετρώντας» τις δημοσιονομικές αντοχές, εξού και συνεχίζει να κρατά χαμηλούς τόνους.
Και για τους ίδιους λόγους, κατά τις χθεσινές συζητήσεις – καρποφόρες «για στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας» κατά την ανάγνωση του γάλλου προέδρου και εξαιρετικά «γόνιμες» κατά τον Πρωθυπουργό – δεν μπήκαν στο τραπέζι μόνο προφορικές δεσμεύσεις ή η κοινή βούληση στρατηγικής συνεργασίας, αλλά και όροι, σημαντικοί «αστερίσκοι» και άρα επιφυλάξεις.
Όλα δείχνουν ότι ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να αποκαλύψει πολλά από τα «μυστικά» της Κορσικής στην αυριανή ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ανακοινώνοντας ουσιαστικά τα βήματα θωράκισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων – Αεροπορίας, Πεζικού, Ναυτικού. Πληροφορημένες πηγές εκτιμούσαν πάντως ότι είναι εφικτό ένα νέο τετ-α-τετ επί γαλλικού εδάφους και παρουσία αυτή τη φορά των αρμόδιων υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών για τελικές υπογραφές, εντός του μήνα – κοντά στην ημερομηνία της Συνόδου Κορυφής», αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα.