Η Θεσσαλονίκη, η Ημαθία, η Πέλλα και η Κοζάνη είναι ορισμένες από τις περιοχές της χώρας όπου παρουσιάζεται το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο της COVID-19 με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ανά αριθμό κατοίκων, σύμφωνα με την αναλυτική χαρτογράφηση της πανδημίας για την κρίσιμη περίοδο από 10 Αυγούστου ως τις 3 Σεπτεμβρίου που παρουσιάζει «Το Βήμα της Κυριακής».
Στον πίνακα αυτόν η Αττική καταλαμβάνει την 10η θέση με 55 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, όταν ο αριθμός αυτός είναι 87 για τη Θεσσαλονίκη και 77 για την Ημαθία. Την κορυφαία θέση καταλαμβάνουν οι Κυκλάδες με αναλογία 117 φορέων ανά 100.000 κατοίκους. Ωστόσο στη συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η μαζική παρουσία τουριστών που επηρεάζουν αυτό το ποσοστό.
Αυξητική τάση στην Αττική
Την ίδια ώρα, από τη χαρτογράφηση των κρουσμάτων προκύπτει η σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, όπου μέσα σε περίπου 25 ημέρες κατεγράφησαν 2.040 κρούσματα σε ποσοστό 38% επί του συνόλου. Με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται καθημερινά και να καταγράφονται στην πρωτεύουσα από 85 έως 120 νέα κρούσματα με αυξητική τάση. Από τα 2.040 κρούσματα τα 485 συνδέονται με ταξίδι των κατοίκων της πρωτεύουσας κυρίως σε νησιά των Κυκλάδων. Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται η τάση να νοσούν από κορωνοϊό ολοένα και περισσότερα άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, κάτι που θεωρείται ότι θα οδηγήσει στην αύξηση των διασωληνωμένων.
Ψάχνοντας τους «άτακτους»
Παράλληλα συνεχίζεται η προσπάθεια των επιτελών της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΛ.ΑΣ. να περιορίσουν εκείνους που επιχειρούν να «σπάσουν» την καραντίνα, με το ποσοστό των παρανομούντων να υπολογίζεται – με βάση τους δειγματοληπτικούς ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. – στο 3%-5%. Η συμπεριφορά τους προκαλεί τεράστια ανησυχία, αφού καθώς κάθε ημέρα είναι σε καραντίνα τουλάχιστον 4.000-7.000 άτομα, ο αριθμός των «ατάκτων» που λειτουργούν ως «κινητές υγειονομικές βόμβες» υπολογίζεται από 120 έως 350. Ετσι, οι αστυνομικοί ολλών τμημάτων της Αττικής αναζητούν «άφαντους» πολίτες που δεν αποκρίνονται σε τηλεφωνικές κλήσεις ή έχουν δηλώσει – κυρίως αλλοδαποί – ασαφή στοιχεία για τη διεύθυνση της κατοικίας τους, ενώ πολλοί πολίτες που είναι σε καραντίνα και εντοπίζονται από την ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν τη δυσφορία τους για τους αστυνομικούς ελέγχους σε συνδυασμό με τον αναγκαστικό εγκλεισμό τους.
Κρίσιμη περίοδος
Η περίοδος λοιπόν από 10 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου θεωρείται ζωτικής σημασίας για τους αναλυτές της πανδημίας, αφού εκείνη την περίοδο – λόγω των μηδαμινών προληπτικών μέτρων στα θέρετρα, των ιδιωτικών πάρτι, του συνωστισμού σε beach bars κ.λπ. – διαμορφώθηκε σε ένα μεγάλο μέρος ο πρόσφατος επιδημιολογικός χάρτης της χώρας. Ταυτόχρονα θεωρείται η περίοδος που θα ορίσει πολλά από τα δεδομένα για τη διασπορά της COVID-19 το φθινόπωρο, σχετικά δηλαδή με το επονομαζόμενο «δεύτερο κύμα» του κορωνοϊού. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το εξεταζόμενο 25ήμερο καταγράφηκε αριθμός κρουσμάτων σχεδόν ίσος με όσα είχαν καταμετρηθεί από τις αρχές Μαρτίου, οπότε εμφανίστηκε η πανδημία στη χώρα μας, μέχρι τις 10 Αυγούστου.
Από το σύνολο των 5.249 κρουσμάτων, τα 701 (ποσοστό 13,4%) αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, ενώ τα «ορφανά» κρούσματα που διαρκώς αυξάνονται είναι 2.500 (ποσοστό 47%). Με κίνδυνο αυτοί οι άγνωστης προέλευσης νοσούντες να οδηγήσουν σταδιακά σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και λόγω της επιμόλυνσης ηλικιωμένων σε μεγαλύτερο αριθμό διασωληνωθέντων, θανάτων κ.λπ.
Σχεδόν 3 θάνατοι ανά ημέρα
Οι θάνατοι που κατεγράφησαν αυτό το 25ημερο ήταν 65 – περίπου τρεις θάνατοι την ημέρα – με την αναλογία αυτή να μεγαλώνει τα τελευταία 24ωρα. Υπολογίζεται μάλιστα ότι μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας ο αριθμός των κρουσμάτων θα υπερβεί τα 13.000 και αυτός των θανάτων τους 300 συνολικά.
Από πλευράς αριθμού κρουσμάτων, στις κορυφαίες θέσεις είναι η Αττική, η Θεσαλονίκη, οι Κυκλάδες, η Ημαθία, η Πέλλα, η Λέσβος, η Κοζάνη, τα Χανιά και η Λάρισα.
Ωστόσο εντυπωσιάζει ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, που προσεγγίζουν τα 1.400, όταν στην Πελοπόννησο τα κρούσματα δεν υπερβαίνουν τα 130.
Οσον αφορά τα δεδομένα του πίνακα με την αναλογία πληθυσμού, που τυγχάνουν ιδιαίτερης ανάλυσης από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, και πάλι στις τελευταίες θέσεις είναι περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου (Ηλεία, Μεσσηνία, Αχαΐα, Εύβοια, Βοιωτία κι άλλες).