Το επταήμερο του Διόδωρου

Το πρόγραμμα απέτυχε πλήρως: «όταν βγούμε θα έχουν αλλάξει όλα: θα έχουν οριοθετηθεί  οι ΑΟΖ, θα έχουν ασπρίσει οι γκρίζες ζώνες, θα εμβολιαζόμαστε όλοι μαζικά κατά του κορωνοϊού, θα έρχονται με αεροπλάνα και βαπόρια τα 72 δισεκατομμύρια, θα τρώμε και θα πίνουμε ευχαριστημένοι, χωρίς φόβους και ανησυχίες».

Το πρόγραμμα απέτυχε πλήρως: «όταν βγούμε θα έχουν αλλάξει όλα: θα έχουν οριοθετηθεί  οι ΑΟΖ, θα έχουν ασπρίσει οι γκρίζες ζώνες, θα εμβολιαζόμαστε όλοι μαζικά κατά του κορωνοϊού, θα έρχονται με αεροπλάνα και βαπόρια τα 72 δισεκατομμύρια, θα τρώμε και θα πίνουμε ευχαριστημένοι, χωρίς φόβους και ανησυχίες».

Τίποτα από αυτά δεν έγινε, ημερολόγιό μου· τα ακύρωσε η αυγουστιάτικη πραγματικότητα με την ευκολία που οι πολιτικοί ακυρώνουν προεκλογικές υποσχέσεις. Ο μήνας που τρέφει τους έντεκα, έθρεψε φέτος ανησυχίες και αγωνίες.

* Οι ΑΟΖ; Η Ελλάδα κατάφερε επιτέλους, μετά τη συμφωνία με την Ιταλία, να συμφωνήσει και με την Αίγυπτο – όχι βέβαια για την επήρεια του Καστελλόριζου αλλά τουλάχιστον για την επήρεια του τόξου Ρόδου – Κρήτης, κάνοντας σκόντο από τους μαξιμαλισμούς των 200 μιλίων.

Αλλά του Ερντογάν καθόλου δεν του άρεσε να του κόψουν Ελλάδα – Αίγυπτος τον ωραίο θαλάσσιο διάδρομο Τουρκία – Λιβύη που είχε φτιάξει – που τον συμπληρώνει και αεροδιάδρομος μεταφοράς όπλων. Και κραυγάζει διάφορα ακραία, πολύ δυνατά: για να μην ακουστεί ο κρότος της τουρκικής λίρας που πέφτει με ορμή και συντόμως θα σκάσει. Σε σχέση με πριν από τρία χρόνια έχει υποτιμηθεί κατά 60%: από 0,25 ευρώ, κοντεύει στα 0,10.

* Και οι γκρίζες ζώνες παραμένουν γκρίζες κατά παράδοξο χρωματικό συνδυασμό που προκύπτει από το γεγονός ότι και Ελλάδα και Τουρκία τις θέλουν γαλάζιες – ε, η εναπόθεση δύο γαλάζιων αντί για βαθύ γαλάζιο δίνει γκρίζο, ενάντια σε όλους τους νόμους της Φυσικής.

 

Δάνεια και εξοπλισμοί

– Τα 72 δισεκατομμύρια από την Ενωση; Αντί να έρθουν αυτά, το κράτος δανείστηκε 2,5 δισεκατομμύρια προχθές και δηλώνει περήφανο που πέτυχε επιτόκιο μόλις 1,2%. Το επιτόκιο για τη Γερμανία είναι -0,5%, έχουμε διαφορά 170 «μονάδες βάσης», τις λιγότερες, ευτυχώς, από τότε που ξεκίνησε η κρίση.

Αλλά αναμένεται ότι η κυβέρνηση σύντομα θα ξοδέψει καμιά δεκαριά δισεκατομμύρια -τουλάχιστον – για να αγοράσουμε πολεμικά αεροπλάνα και βαπόρια.

Δάνεια και εξοπλισμοί; Κάτι μου θυμίζει αυτό, κάτι μου θυμίζει…

-Αντί για χρυσά κουτάλια, ύφεση 15% το πρώτο εξάμηνο του 2020: τρεις φορές χειρότερη από την αντίστοιχη ύφεση του 2010 που ήταν κάπου 5%. Και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προειδοποιεί πως είναι άσχημα τα πράγματα – σίγουρα, μπορεί μάλιστα να τα κάνει και ακόμη χειρότερα, όπως τα έκαναν οι Συριζαίοι παρέα με τον Σαμαρά το 2010. Ας ξεκινήσουν πάλι απεργίες, συλλαλητήρια, καταλήψεις, πορείες, συγκρούσεις, πλατείες, κ.τ.λ., και είναι απολύτως βέβαιο ότι η οικονομία θα καταρρεύσει.

-Α, μια που είπαμε για ΣΥΡΙΖΑ: τώρα που ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναλαμβάνει γραμματέας, θα εκτιμήσουμε επιτέλους πόσο μετριοπαθής, κόσμιος, ευγενής και συναινετικός ήταν ο Παναγιώτης Σκουρλέτης.

-Οσο για το εμβόλιο, μας το υπόσχονται για το τέλος του χρόνου. Μακάρι να είναι έτσι – για την ώρα έχουμε πετύχει κάτι άλλο: Ως γνωστόν, οι έλληνες μοτοσικλετιστές, χάρη στο κράνος που δεν φορούν στο κεφάλι, έχουν τους καλύτερα προστατευμένους αγκώνες στον κόσμο· τώρα με τη μάσκα, όλοι έχουμε τα καλύτερα προστατευμένα σαγόνια στον κόσμο.

Η ζωή εκεί ψηλά

– Βρυχάται λοιπόν ο Ερντογάν για να μην ακουστεί το σκάσιμο της λίρας και τα πράγματα με την Τουρκία πάνε από το κακό στο χειρότερο: πολλοί στόλοι μαζεύονται στην περιοχή, ημερολόγιό μου – μόλις μάθανε οι Ρώσοι πως έρχονται οι Γάλλοι με το αεροπλανοφόρο τους, ανέθεσαν στην Τουρκία να ανακοινώσει για λογαριασμό τους πως θα κάνουν ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ανατολικά και δυτικά της Κύπρου.
«Το είχαν πει και σε μας» λένε οι Κύπριοι· μακάρι να είναι έτσι.

-Εγώ όμως δεν έχω παράπονο από τον Αύγουστο: η σοφίτα που εγκατασταθήκαμε με τη  Μικρή Νεράιδα στην πέμπτη γωνία του οικοπέδου μας, πάνω στη γηραιά λεύκα ανάμεσα στη συκιά και στην αμυγδαλιά, δίπλα ακριβώς από τη ροδιά και λίγα μέτρα μακριά από το κυπαρίσσι, μας προφύλαξε από όλα τα κακά του κόσμου.

Τα είχε κανονίσει όλα η γιαγιά λεύκα: από ένα κλαδί έτρεχε κρύο νερό για να πίνουμε, από άλλο κλαδί ζεστό για το μπάνιο, το ξύρισμα και τα πιάτα. Για ψυγείο μάς παραχώρησε γενναιόδωρα μία από τις κουφάλες της, φούρνο για μαγείρεμα έφτιαξε ανεβάζοντας μερικές πέτρες από τις ρίζες της – την ενέργεια βέβαια μας την προμήθευε η ίδια: είναι εξαιρετικά αποδοτική στην εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας η λεύκα μας, δεν αφήνει φωτόνιο για φωτόνιο που έρχεται από τον ήλιο να πάει χαμένο. Μέρος της ενέργειας το χρειάζεται η ίδια βέβαια, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός – το υπόλοιπο μας το παραχώρησε δωρεάν.

Ζητήματα Διεθνούς Δικαίου

Πεταγόμασταν και για μπάνιο όποτε θέλαμε, για μια βουτιά στο Ιόνιο – όχι με εκείνα τα σκουπόξυλα που είχαν στον Χάρι Πότερ για να παίζουν «κουίντις» αλλά με βολικό παραδοσιακό ιπτάμενο χαλί – από κλαδιά και φύλλα λεύκας, κάπως σαν σχεδία. Πολύ αναπαυτικότερο από τα σκουπόξυλα· έχει και η Ανατολή τα πλεονεκτήματά της όταν πρόκειται για καλοπέραση.

Είδαμε περήφανοι από εκεί πάνω να μεγαλώνει η πατρίδα – πρώτη φορά, λένε, μεγάλωσε η Ελλάδα από το 1947 που προσαρτήθηκε η Δωδεκάνησος διότι η αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο έγινε 12 μίλια από 6 που ήταν.

Είναι όμως αλήθεια ότι το Ιόνιο πλάτυνε κατά 12 μίλια; Γιατί ο εναέριος χώρος ήταν 10 μίλια – και δεν άκουσα να μεγαλώνει και αυτός. Είναι ελληνικά τα νερά που πάνω τους έχουν διεθνή αέρα; Ή θα μας τα αμφισβητήσουν τα πέραν των 10 μιλίων; Γνωρίζουμε ότι ελληνικός αέρας πάνω από διεθνή ύδατα μπορεί να υπάρχει. Ισχύει το αντίστροφο; Τι λένε οι ειδικοί επ’ αυτού;

Ενώ λοιπόν πριν φθάναμε στα έξι μίλια πέρα από τη Ζάκυνθο και εκεί κάναμε βουτιές – ο Μπούφος που πιλοτάριζε κρατούσε τη σχεδία μας λίγα μέτρα πάνω από το νερό – τώρα καλού κακού πάμε ως τα 10· εγώ γίνομαι πλοίαρχος Νέμο και η Μικρή Νεράιδα γίνεται Μικρή Γοργόνα.

l Φυσικά, διάβαζα κιόλας· έκανα επανάληψη στις παρά κάτι μήνες τριάντα χρόνων σελίδες σου, ημερολόγιό μου. Αλλά πριν ασχοληθώ με αυτές πρέπει πρώτα να εγκλιματιστούμε στα του Σεπτεμβρίου…

ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

Πώς να μην πιστέψεις, Διόδωρε, τ’ άστρα όταν τα αναδρομικά αναμένονται ακριβώς στο μέσον της περιόδου του ανάδρομου Αρη; Πάντως παλιότερα γίνονταν έρανοι για καταδρομικά κι όχι προσφυγές για αναδρομικά…
ΣΤΑΥΡΟΣ, O TEMPORA, O MORES

***

Ενα μήνα έλειψες και μας φάνηκε αιώνας! Ισως φταίνε τα φεγγάρια, ίσως η εσχάτως περιρρέουσα… ενσυναίσθηση…
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΑΒΕΒΑΙΟΣ.

***

Διόδωρε, έλειψαν φέτος τα υπέροχα Ηπειρώτικα πανηγύρια! Είναι υπέρτατη αξία η υγεία για να θυσιαστεί για τριάκοντα αργύρια. Το γλέντι όμως είναι πολιτισμός και ανάγκη – του χρόνου, να ‘μαστε καλά, θα είσαι εδώ ως εκλεκτός μας καλεσμένος!
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΤΙΑΛΗΣ, ΧΟΛΑΡΓΟΣ

***

Το «παρών» επέλεξε ο κ. Τσίπρας στην ψηφοφορία για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. Ισως για να αντισταθμίσει το «απών» που του επιφυλάσσει το μέλλον εις το διηνεκές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

***

Στην ουσία, οι αρνητές της πανδημίας λειτουργούν ως πέμπτη φάλαγγα του κορωνοϊού.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΝΤΟΣ, ΚΟΖΑΝΗ

***

Καλή επιστροφή στις δουλειές και στα σχολεία με μάσκες, απόσταση και αλληλεγγύη.
Η μασκοφορούσα
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

***

Η πολύ Αγια-Σοφιά, το εικόνισμα της Παναγιάς στο πρωθυπουργικό γραφείο, το παραλήρημα του κ. Τσίπρα για την Ανύμφευτη Νύμφη, βυθίζουν την πολιτική ζωή στη δεισιδαιμονία και τον ανορθολογισμό – και το χειρότερο: επωάζουν Ορθοδοξιστές (κατά το Τζιχαντιστές).
Γ. Κ., ΚΥΜΗ

***

Ενώ ο κουμπάρος Ταγίπ φαντασιώνεται τις απαρχές της οθωμανικής κατάκτησης, ο Νίκος Αναστασιάδης το πάει μάλλον πολύ πιο πίσω, στα χρόνια του Αρχιμήδη που με τα κάτοπτρα κρατούσε μακριά τα πλοία των Ρωμαίων! Ετσι, περιμένει αμερικάνικα… «μη φονικά» όπλα!
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

***

Λίγο πούσι κάηκε, το μαραμπού σώθηκε, τυχερέ Καββαδία…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.