Μεγαλώνει η «μαύρη» λίστα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς κατέληξε 83χρονος από την Αθήνα.
Λίγες ώρες μετά τον θάνατό 74χρονου, ο οποίος, νοσηλευόταν από τις 27 Αυγούστου στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία» και είχε υποκείμενα νοσήματα, ένας 83 χρονος έχασε τη ζωή στου στο Αττικόν. Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα αν ο άτυχος άνδρας έπασχε από κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον σε 287.
Αβεβαιότητα για το εμβόλιο
Στο μεταξύ, τα πάνω – κάτω έρχονται στα δεδομένα σε ό,τι αφορά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, καθώς η επικεφαλής της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Βιομηχανιών, Νάταλι Μολ, σε αποκλειστική συνέντευξη στο MEGA, είπε ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια ασφαλή πρόβλεψη για το πότε θα υπάρξει ένα εμβόλιο κατά της πανδημίας.
Το θέμα σχολίασε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Επιτροπής για κοροναϊό κ. Νικόλαος Σύψας.
«Υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο με την έννοια του να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα εμβόλιο που να βρίσκεται σε φάση 3, η οποία ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου. Ακολούθως θα δούμε τα αποτελέσματα των μελετών αυτών.
«Αν το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό, τότε θα πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να πάρει άδεια κυκλοφορίας. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα. Ταυτόχρονα όμως, η εταιρεία που θα παράξει το εμβόλιο, έχει ήδη ξεκινήσει να το παράγει, χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα, προκειμένου να κερδίσει χρόνο. Αυτά τα εμβόλια παρήγγειλε η ΕΕ, και ένα μέρος θα έρθει και στην Ελλάδα. Έτσι δόθηκε η ημερομηνία για τις αρχές του έτους» εξήγησε ο κ. Σύψας.
Μαζικός εμβολιασμός δεν προβλέπεται μέχρι το καλοκαίρι
Και συνέχισε: «Στην πραγματικότητα λοιπόν, πρώτα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των μελετών φάσεως 3, μετά να πάρει την άδεια από τον EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) και ακολούθως θα δούμε το εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση μαζικός εμβολιασμός του ελληνικού πληθυσμού δεν προβλέπεται πριν το καλοκαίρι».
Όπως είπε «μπορεί να έρθουν νωρίτερα παρτίδες του εμβολίου όπως είπε η κυβέρνηση, που θα καλύψουν πρώτα τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες αλλά όχι γενικά τον ελληνικό πληθυσμό». Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν «θα έχουμε κάποιες δόσεις του εμβολίου στις αρχές του 2021».
Η φάση 3 του εμβολίου, είπε ο κ. Σύψας, θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο όπου θα δοθεί σε 30.000 ανθρώπους και εκεί θα φανεί το θέμα της ασφάλειας του εμβολίου. Θα φανεί επίσης το ποσοστό αποτελεσματικότητάς του. «Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί πρέπει να είμαστε στις ανακοινώσεις των εταιρειών – πρώτα πρέπει να περιμένουμε σαφή αποτελέσματα για αποτελεσματικότητα και ασφάλεια- και μετά μπορούμε να συζητήσουμε για τον εμβολιασμό. Συνεπώς έχουμε ακόμη μπροστά μας πολύ δρόμο και οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν». Ο κ. Σύψας διευκρίνισε ότι όλες αυτές οι εξελίξεις αφορούν το εμβόλιο της Οξφόρδης.
Σωστή η κίνηση της ΕΕ να προπαραγγείλει το εμβόλιο
Σημείωσε εξάλλου πως η ΕΕ έπραξε σωστά και προπαρήγγειλε το εμβόλιο. «Πρόκειται για μια πρωτοφανή και παράξενη κατάσταση αλλά νομίζω ότι η ΕΕ καλά έκανε και το προπαρήγγειλε».
Στάθηκε τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας τονίζοντας πως «είμαστε σε μια επιδημία παραπληροφόρησης». Η πολιτεία πρέπει να κάνει το καθήκον της απέναντι σε όσους διακινούν επικίνδυνα ψεύδη για την δημόσια υγεία.
Ο κ. Σύψας ρωτήθηκε επίσης αν υπάρχει περίπτωση να δούμε νοσηλεύτρια σε κάθε σχολείο όπως στην Ισπανία. Όπως είπε, σε ορισμένα σχολεία υπάρχει ήδη νοσηλεύτρια, αλλά σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σχολεία υπάρχει ο λεγόμενος υπεύθυνος Covid, που είναι πλήρως ενημερωμένος για το θέμα.
Τέλος μόνο σε περίπτωση ακραίων μέτρων μπορεί να ξανακλείσουν τα σχολεία. «Τα σχολεία θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν», είπε.
Ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία: Αδύνατο να προβλέψουμε πότε θα βγει το εμβόλιο
Την ίδια ώρα ανατροπή στην παραγωγή και χορήγηση του εμβολίου κατά του κοροναϊού, φέρνει ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία, αφού λέει πως είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα κυκλοφορήσει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.
Η επικεφαλής της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Βιομηχανιών, Νάταλι Μολ, σε αποκλειστική συνέντευξη στο MEGA, είπε ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια ασφαλή πρόβλεψη για το πότε θα υπάρξει ένα εμβόλιο κατά της πανδημίας.
«Καταλαβαίνουμε την επιθυμία όλων για ένα εμβόλιο γρήγορα, αλλά αυτό δεν μπορεί ποτέ να γίνει εις βάρος της ασφάλειας. Είναι δύσκολο και αδύνατο να προβλέψουμε ακριβώς τα χρονικά πλαίσια της διαθεσιμότητας του εμβολίου κατά Covid-19».
Πηγές στις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, που θα εγκρίνει το εμβόλιο, αναμένει να είναι έτοιμο τον Αύγουστο του 2021.
Όσον αφορά το ρωσικό εμβόλιο, η Νάταλι Μολ ανέφερε ότι «οι εταιρείες μας θα αισθανθούν άνετα να διαθέσουν ένα εμβόλιο μόνο αν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου, αλλά επίσης έχει γενική και παγκόσμια αποδοχή».
Το ρωσικό εμβόλιο διχάζει τους επιστήμονες – Τι λένε Γώγος και Μόσιαλος
Γκρίνιες αλλά και πανηγυρισμούς προκάλεσε η δημοσίευση του έγκριτου περιοδικού The Lancet πως το ρώσικο εμβόλιο είναι έγκριτο και χωρίς παρενέργειες.
Από την μία η Ρωσία έδειξε σε όσους την αμφισβητούν πως το εμβόλιο της παραμένει από τα πρώτα στην κούρσα και από την άλλη οι επικριτές που είχαν εκφράσει αμφιβολίες για το εμβόλιο δεν μπόρεσαν να κρύψουν την κατήφεια τους.
Σύμφωνα με το έγκυρο ιατρικό περιοδικό τα αποτελέσματα των δύο δοκιμών, που έγιναν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, με τη συμμετοχή 76 εθελοντών, έδειξαν ότι το 100% των συμμετεχόντων ανέπτυξε αντισώματα, χωρίς σοβαρές παρενέργειες. Το εμβόλιο, για το οποίο ήδη έχει δοθεί άδεια στη Ρωσία, γίνεται σε δύο δόσεις. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι το έκανε και η κόρη του. Η Ρωσία γίνεται η πρώτη χώρα που προβαίνει σε άδεια, πριν δημοσιευτούν δεδομένα ή ξεκινήσει μιας μεγάλης κλίμακας δοκιμή.
«Οι δύο δοκιμές 42 ημερών – συμπεριλαμβανομένων 38 υγιών ενηλίκων η καθεμία – δεν βρήκαν σοβαρές δυσμενείς επιδράσεις μεταξύ των συμμετεχόντων και επιβεβαίωσαν ότι οι υποψήφιοι που έχουν εμβολιαστεί προκάλεσαν μια απόκριση αντισωμάτων» ανέφερε το The Lancet.
Ωστόσο, το περιοδικό διευκρινίζει ότι «απαιτούνται μεγάλες, μακροπρόθεσμες δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης μιας σύγκρισης με εικονικό φάρμακο και περαιτέρω παρακολούθηση για να διαπιστωθεί η μακροπρόθεσμη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου για την πρόληψη της μόλυνσης από κορωνοϊό» πρόσθεσε το περιοδικό.
Η ανακοίνωση του εμβολίου προκάλεσε επιφυλακτικότητα στους περισσότερους δυτικούς επιστήμονες, που προειδοποιούν για τη χρήση του μέχρι να ληφθούν τα διεθνώς εγκεκριμένα μέτρα δοκιμών και κανονισμών.
Η Ρωσία μιλά για προσπάθεια «αμαύρωσης» του εμβολίου
Τα συμπεράσματα του ιατρικού περιοδικού, μαζί με μια δοκιμή του εμβολίου σε 40.000 άτομα, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα πέρασε στην αντεπίθεση.
«Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις της Δύσης που τέθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με τον σαφή στόχο της αμαύρωση του ρωσικού εμβολίου», δήλωσε ο Κίριλ Ντμιτρίεβ, επικεφαλής του ρωσικού Ταμείου Άμεσων επενδύσεων (ΡΔΙΦ), το κρατικό ταμείου πλούτου της Ρωσίας, το οποίο έχει υποστηρίξει το εμβόλιο.
Ο αξιωματούχος τόνισε στο Reuters ότι το εμβόλιο πληροί όλες τις προδιαγραφές και σημείωσε: «τώρα θα αρχίσουμε να κάνουμε εμείς ερωτήσεις για ορισμένα από τα δυτικά εμβόλια».
Αισιοδοξία Γώγου και για το ρωσικό εμβόλιο
Όσον αφορά στα αποτελέσματα για το ρωσικό εμβόλιο, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, o Χαράλαμπος Γώγος σχολίασε πως «έχουμε πολύ καλή ανοσιακή ανταπόκριση, σχεδόν 100% μάλιστα, επόμενως το ρωσικό είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο και περιμένουμε και τη φάση 3.
«Τώρα πλέον έχουμε δεδομένα για το ρωσικό εμβόλιο. Το Lancet είναι ένα εξαιρετικό περιοδικό από τα πρώτα στον κόσμο, επομένως έχουμε πολύ ανοσιακή ανταπόκριση, σχεδόν 100% μάλιστα, επομένως είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο και περιμένουμε και την φάση 3 όπου εκεί εγκρίνεται.
Η πλατφόρμα που χρησιμοποιεί είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποίησαν οι άλλες εταιρίες», ανέφερε.
Mόσιαλος: «Ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αλλά…»
Τα θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα των δοκιμών του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, σχολίασε σε αναρτησή του στο Facebook, Ηλίας Μόσιαλος.
Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE αναφέρει ότι το ρωσικό εμβόλιο στην ουσία αποτελείται από 2 συστατικά: και τα δύο μέρη έχουν βάση ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, τον αδενοϊό 5 και τον αδενοϊό 26.
«Οι Ρώσοι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτή την προσέγγιση, γιατί μετά τον εμβολιασμό το σώμα μπορεί να αναπτύξει αντισώματα στον φορέα του εμβολίου (τον αδενοϊό)», επισημαίνει.
Ο κ. Μόσιαλος χαρακτηρίζει ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα, αλλά τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα επαληθευτούν στη φάση ΙΙΙ.
«Κανένα εμβόλιο δεν είχε εγκριθεί -πριν το ρωσικό- με τόσο μικρό δείγμα εθελοντών κλινικών δοκιμών Ι/ΙΙ, και χωρίς τα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ, μεγάλο αριθμό εθελοντών και συνολική ανάλυση των αποτελεσμάτων», καταλήγει με νόημα.