Το ερώτημα «Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του κορoναϊού» είναι ένα από τα πιο συχνά, που απασχολούν τους πολίτες για την προστασία τους.
Οι επιστήμονες εντόπισαν πρόσφατα πως τα σταγονίδια που εκλύονται όταν μιλάμε αυξάνονται ανάλογα με την ένταση της φωνής μας. Τη διαπίστωση αυτή επιβεβαίωσε, μιλώντας στο MEGA και τον Γιάννη Μούτσο, ο διακεκριμένος καθηγητής χημείας της ατμόσφαιρας, Χοσέ Χιμένεθ, από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο.
«Όταν μιλάμε, εκλύονται 10 φορές περισσότερα σωματίδια, ενώ όταν φωνάζουμε ή τραγουδάμε, τότε τα σωματίδια πολλαπλασιάζονται έως και 50 φορές».
Ορισμένοι πολίτες που έχουν πληροφορηθεί για το θέμα, φροντίζουν να αποφεύγουν την υψηλή ένταση στη φωνή τους.
Η σιωπή δείχνει τον κορωνοϊό
«Η σιωπή είναι χρυσός, ακόμα και στην υγεία» λένε ορισμένοι, σχολιάζοντας την άποψη των ειδικών επιστημόνων, ότι ένας συχνός τρόπος μετάδοσης του ιού είναι όταν μιλάμε δυνατά.
Αρκετοί είναι και εκείνοι, οι οποίοι δεν φαίνεται να πείθονται από τους ειδικούς λοιμωξιολόγους.
Ωστόσο, το να μιλάμε χαμηλόφωνα δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη χρήση μάσκας, που εμποδίζει σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό τη μετάδοση του κοροναϊού.
Πώς η σιωπή μπορεί να εξολοθρεύσει τον κορωνοϊό
Για να γίνουμε λοιπόν πιο συγκεκριμένοι σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν μιλάμε εκλύονται 10 φορές περισσότερα σταγονίδια απ’ ότι όταν απλώς αναπνέουμε και μένουμε σιωπηλοί.
Αν ανεβάσουμε τον τόνο της φωνής μας, τότε εκτοξεύονται 20 φορές περισσότερα σταγονίδα ενώ, αν τραγουδήσουμε κιόλας, τότε εκλύονται 50 φορές περισσότερα σωματίδια. Άρα όσο πιο δυνατά μιλάμε τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε να μεταδώσουμε τον ιό.