Την ώρα που η ΕΕ προετοιμάζεται για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak κάνει λόγο για ανανέωση της τουρκικής Navtex έως τις 25 Σεπτεμβρίου σημειώνοντας μάλιστα ότι το ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis θα συνεχίσει το ταξίδι του και θα κατευθυνθεί βορειότερα φτάνοντας στα όρια των χωρικών υδάτων, στα 6 μίλια από τη Ρόδο και το Καστελόριζο.
Όργιο προπαγάνδας
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Sozcu στο πρωτοσέλιδό της αναφέρει ότι η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στέλνοντας στα ελληνικά νησιά (Κω, Λέρο, Σύμη, Καστελόριζο, Χίο, Λέσβο) 540 στρατιώτες επισημαίνοντας ότι δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει.
Ο Ερντογάν κάνει… υποδείξεις στην Ευρώπη
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται πως συνεχίζει να βαδίζει στο δρόμο των απειλών και των προκλήσεων.
Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφερόμενα στη χθεσινή συνομιλία του Ερντογάν με τον πρόεδρο της Κομισιόν Σαρλ Μισέλ ο Τούρκος πρόεδρος του ζήτησε να προτρέψει τους Ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετήσουν μια ουδέτερη στάση για την Ανατολική Μεσόγειο και τις εντάσεις στην περιοχή.
Σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της Sabah, ο Ερντογάν ανέφερε στον πρόεδρος της Κομισιόν ότι η Ε.Ε. πρέπει να κάνει κάποια βήματα για να αποτρέψει την Ελλάδα και ορισμένα κράτη-μέλη της Ένωσης από το να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Οι προκλητικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου είχαν προφανώς ως αποδέκτη τη Γαλλία και τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν φέρεται να αναφέρθηκε σε «προκλητικές δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών», τονίζοντας ουσιαστικά πως δεν θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή.
Μάλιστα, υποστήριξε πως η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο θα είναι «ένα τεστ ειλικρίνειας» για την ειρήνη στην περιοχή.
Τέλος σύμφωνα με την Sabah ο Ερντογάν ζήτησε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη – μέλη να υιοθετήσουν μια δίκαιη, αντικειμενική και ουδέτερη στάση σε όλα τα θέματα της περιοχής, μεταξύ των οποίων και την Ανατολική Μεσόγειο.