Σε αντίθεση με την στάση των πολιτικών δυνάμεων κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, η παρούσα φάση όξυνσης των κρουσμάτων βρίσκει τα κόμματα στα «χαρακώματα» να βάλλουν κατά των κυβερνητικών δράσεων και χειρισμών. Αν και θα περίμενε κάποιος ότι στο «μέτωπο» της πανδημίας θα εκδηλωνόταν ένα κλίμα συναντίληψης, η αντιπαράθεση που καταγράφηκε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Βουλή με την ευκαιρία της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που προκάλεσε το ΚΙΝΑΛ σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργεί η έξαρση της πανδημίας στη δημόσια υγεία, την οικονομία, στους εργαζόμενους και για την έναρξη του νέου σχολικού έτους, έδειξε ότι υπάρχουν διαφορετικές αναγνώσεις της ανησυχητικής πραγματικότητας και ενώ οι περισσότερες προβλέψεις για το επόμενο διάστημα είναι ακόμα πιο δυσοίωνες.
Στο πλαίσιο αυτό τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για απουσία σχεδιασμού, ολιγωρία και προσπάθεια ωραιοποίησης της πραγματικότητας. Επί της ουσίας κατέκριναν την κυβέρνηση ότι μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, επέδειξε «χαλάρωση» και ότι δεν αξιοποίησε το διάστημα που η πανδημία ήταν σε ύφεση.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κράτησε χαμηλούς τόνους απευθύνοντας έκκληση στα κόμματα να μην επιτρέψουν την «άγονη κομματική διαμάχη» και παρά τις διαφωνίες και επιφυλάξεις τους να συμφωνήσουν σε μια «ελάχιστη κοινή βάση» η οποία εδράζεται στις θέσεις των επιστημόνων και στην «κοινή λογική», ενώ καταφέρθηκε κατά των μικρών μειοψηφιών ανορθολογισμού που, όπως είπε, «συχνά αγγίζει τα όρια της παράνοιας».
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τα κόμματα να μην εγκλωβιστούν σε διαξιφισμούς «που θα θολώσουν την γενική εικόνα και θα μας απομακρύνουν από τον στόχο» που είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά το θέμα αυτό «δεν προσφέρεται για εύκολες κομματικές κορώνες», τονίζοντας ότι «προέχει η αλήθεια και η κοινή δράση». «Όλοι πρέπει παρά τις επιμέρους διαφωνίες, επιφυλάξεις και κριτικές να ορθώσουμε ένα μέτωπο λογικής, διότι ο κορωνοϊός μπορεί να ακολουθεί την δικιά του εξέλιξη, αποκτά νέους τρόπους διασποράς. Μέχρι να βρεθεί το οριστικό φάρμακο, οι πολιτικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να συμφωνήσουν σε μια ελάχιστη κοινή βάση», η οποία είναι ότι οι αποφάσεις παίρνονται με βάση τις επιστημονικές υποδείξεις.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε λάθος την άποψη που εκφράστηκε από την αντιπολίτευση ότι «τα πήγαμε καλά στο πρώτο κύμα ενώ στην επανεμφάνιση του ιού εμφανιστήκαμε ανέτοιμοι» ενώ έκανε έναν αναλυτικό απολογισμό των δράσεων και χειρισμών που έγιναν,, όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης όσο και ευρύτερα για την αντιμετώπιση των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία. Όπως είπε «περιμέναμε μια λελογισμένη αύξηση των κρουσμάτων από την στιγμή που η οικονομία μας θα άνοιγε» εξηγώντας ότι «δεν μπορούσαμε να μείνουμε σε αιώνιο λοκντάουν».
«Η πρόκληση είναι τα κρούσματα να εντοπισθούν και να ελεγχθούν και αυτό γίνεται. Η Ελλάδα εξακολουθεί να τα καταφέρνει και τώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι όντως υπήρξε χαλάρωση όπως συνέβη και σε όλες τις άλλες χώρες, αλλά τόνισε ότι «το άγχος μας ήταν πώς δεν θα γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας». «Πολλές από τις καλοκαιρινές δραστηριότητες ευνοούσαν την αύξηση των κρουσμάτων. Υπήρξαν όμως έλεγχοι και παρεμβάσεις και όπου γίνονται είδαμε ότι τα κρούσματα μειώθηκαν πολύ», ανέφερε.
Όχι στον εφησυχασμό
Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε, «η επιτυχία μας δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για εφησυχασμό» και υπογράμμισε ότι «δεν αφήνουμε κανένα κρούσμα ορφανό, ψάχνουμε κάθε κρούσμα για να κάνουμε την ιχνηλάτησή του». Προειδοποίησε δε ότι «η κανονική ζωή δεν θα επανέλθει ούτε γρήγορα ούτε αυτόματα» συστήνοντας να προσέχουν όλοι. «Δεν είναι ευχάριστο να φοράς συνέχεια μάσκα. Αλλά είναι απολύτως απαραίτητο. Η μάσκα είναι το κύριο, το πρωταρχικό μέτρο», σημείωσε. Ενώ χαρακτήρισε υπερβολές τις απόψεις που λένε ότι η κυβέρνηση προχωρά χωρίς σχέδιο και χωρίς πρόγραμμα.
«Μην τα λέτε αυτά διότι προσβάλλετε όσους έχουν δουλέψει πολύ σκληρά», συνέστησε στα κόμματα. Κάνοντας σύγκριση των ομιλιών Γεννηματά – Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι διέκρινε «αρκετές ομοιότητες» αλλά και μια διάθεση εκ μέρους της να καταθέσει ένα πλαίσιο μαξιμαλιστικών έστω προτάσεων, ενώ από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως είπε, δεν ακούστηκαν σοβαρές προτάσεις. Ενώ αμφισβήτησε πολλά από τα επιχειρήματα που κατατέθηκαν επικαλούμενος τόσο τα στοιχεία όσο και την μεθοδολογία που ακολούθησαν οι αρμόδιοι φορείς βάσει συγκεκριμένων αλγορίθμων και πρωτοκόλλων για τα τεστ.
Αμφισβήτησε δε πλήρως τα επιχειρήματα που εκφράστηκαν για την όξυνση των κρουσμάτων στο άνοιγμα του τουρισμού και στην πληρότητα κατά 85% των πλοίων και 100% στα αεροπλάνα, λέγοντας ότι «ακούγεται ωραίο να λέγονται με τέτοια ευκολία όλα αυτά αλλά δεν επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία». Ακόμα προανήγγειλε μια δεύτερη καμπάνια ενημέρωσης που θα είναι αμιγώς τηλεοπτική καμπάνια, όπως διευκρίνισε και θα αφορά τα σχολεία και την χρήση της μάσκας. Όσον αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, τόνισε ότι είναι ακόμα νωρίς να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς και ο χρόνος για την αποκατάστασή της. «Ποτέ δεν καλλιέργησα ψευδαισθήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι από την αρχή ο στόχος της κυβέρνησης ήταν «οι μικρότερες δυνατές απώλειες». Παραδέχθηκε ότι η ύφεση 15,2% που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2020 δείχνει πολύ μεγάλη συρρίκνωση. Όπως, όπως διευκρίνισε, «ποτέ δεν είπαμε ότι δεν θα είναι μεγάλη η ύφεση αλλά ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις που έλεγαν ότι θα έχουμε την χειρότερη ύφεση από την υπόλοιπη Ευρώπη –κάποιοι την ονόμαζαν ύφεση Μητσοτάκη» και κάλεσε την αντιπολίτευση να δείξει «περισσότερη περίσκεψη, να μην φέρνει τους αριθμούς στα μέτρα των δικών της επιδιώξεων και λιγότερη κινδυνολογία».
Αντιπαράθεση
Στο θέμα αυτό οι τόνοι ανέβηκαν με χαρακτηριστικότερη την αποστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος αποκάλεσε τον πρωθυπουργό ως τον «μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα που υποσχέθηκε ισχυρή ανάπτυξη και έφερε ισχυρή υπανάπτυξη». Αργότερα ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε όσα έλεγε τον Μάιο ο κ. Τσίπρας προτρέποντας στο άνοιγμα του τουρισμού ενώ τώρα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι εσπευσμένα προχώρησε στο μέτρο αυτό: «Και μετά λέτε εμένα πολιτικό απατεώνα…», είπε ο πρωθυπουργός στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Έντονη ήταν η κριτική που άσκησε ο κ. Τσίπρας και για τους χειρισμούς για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης προτρέποντας τον κ. Μητσοτάκη να βγει να πει ότι «κάναμε κι ένα λάθος, ότι “δεν είμαι ο Μεσσίας, δεν είμαι ο Μωυσής”, να παραδεχθεί ότι τα προβλήματα υπάρχουν και να αναλάβει τις ευθύνες του», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδήγησε τα πράγματα από την θετική επιτυχημένη ανταπόκριση στην αντιμετώπιση της πανδημίας στο σημερινό «φιάσκο» εξαιτίας «των λαθών και των παραλείψεων, της έλλειψης σχεδιασμού και κυρίως της απαράδεκτης προσπάθειας να βγάλετε πολιτική υπεραξία και πρόσκαιρα οφέλη», όπως είπε, σημειώνοντας ότι την αγωνία και την ανασφάλεια των πολιτών «δε μπορεί να την καλύψει η προπαγάνδα, η πολιτική σκοπιμότητα, η γελοία ώρες – ώρες ωραιοποίηση της πραγματικότητας».
Ο κ. Τσίπρας απέδωσε στην ΝΔ «πρωτοφανή ανευθυνότητα» και «ενορχηστρωμένη προπαγάνδα», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει κορώνα-γράμματα με την υγεία και την ασφάλεια των Ελληνίδων και των Ελλήνων». «Αποτυγχάνετε στην υγειονομική διαχείριση της πανδημίας θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Αποτυγχάνετε στη διαχείριση των οικονομικών συνεπειών, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον των σημερινών και των επόμενων γενιών», είπε στον κ. Μητσοτάκη.
Δριμεία κριτική άσκησε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά καταλογίζοντας στον Μητσοτάκη «ωραιοποίηση» της κατάστασης και έλλειψη σχεδίου φτάνοντας στο σημείο, «να κινδυνεύουμε να χάσουμε ό,τι όλοι μαζί κερδίσαμε το προηγούμενο διάστημα», όπως είπε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρά τις δεσμεύσεις της δεν προχώρησε στην ενίσχυση του ΕΣΥ.
Έντονη κριτική άσκησε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν προχώρησε στις αναγκαίες προσλήψεις σε Υγεία και Παιδεία.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος αμφισβήτησε την χρησιμότητα της υποχρεωτικότητας της μάσκας στους μαθητές, ο δε γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «άφησε την δημόσια υγεία εξουθενωμένη και τον λαό μας απροστάτευτο για να μην θίξει συμφέροντα όλων εκείνων των τρωκτικών του ιδιωτικού τομέα που, με το που ήρθε η φουρτούνα της πανδημίας, εγκατέλειψαν το πλοίο της δημόσιας υγείας», όπως είπε.