Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε στην χτεσινή ενημέρωση ο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας ότι η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα είναι «κρίσιμη ως προς την περίοδο», για να περιορίσουμε τον ιό και τη διασπορά ώστε να μην έχουμε βάρος τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.
«Είναι φανερό ότι η πανδημία συνεχίζεται με μια μεγάλη, παγκόσμια διασπορά. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε το μέγεθος ούτε την επίδραση της» δήλωσε ο κ. Γώγος.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 26 εκατ. κρούσματα και πάνω από 800 χιλιάδες θάνατοι, παγκοσμίως.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας έκανε λόγο για «έξαρση του κοροναϊού στην Ευρώπη», ένα είδος «δεύτερου κύματος στην Ευρώπη που συμμετέχει και η Ελλάδα» όπως χαρακτηριστικά είπε και συμπλήρωσε πως η έξαρση αυτή σχετίζεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων στις αρχές του καλοκαιριού και τη χαλάρωση που παρατηρήθηκε.
Περαιτέρω ανέφερε πως στην Ελλάδα από τις αρχές Αυγούστου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 841 εισαγόμενα κρούσματα σε σύνολο 6.320, επισημαίνοντας πως από αυτά το 30% είναι ασυμπτωματικά, ενώ 66% προέρχεται από επαφή με διαπιστωμένο κρούσμα. Επιπλέον, σημείωσε πως την ίδια περίοδο εντοπίστηκαν 698 σε χώρους όπως νοσοκομεία, στρατόπεδα κ.λπ., και 168 σε κλειστές δομές.
Αναδυόμενο ζήτημα οι κλειστές δομές -Πρέπει να περιορίσουμε την διασπορά
Ιδιαίτερα για τις κλειστές δομές, το χαρακτήρισε «αναδυόμενο ζήτημα».
«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση θα έλεγα ως προς την περίοδο που εμφανίζονται τα κρούσματα. Είναι η στιγμή για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε τον ιό και τη διασπορά ώστε να μην έχουμε βάρος τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Εκεί πρέπει να βάλουμε όλα μας τα μέσα» υπογράμμισε.
Όπως εξήγησε, υγειονομικά μπορεί να χαρακτηριστεί δυσάρεστη αλλά είναι αντιμετωπίσιμη και όχι κρίσιμη.
Ωστόσο τόνισε πως είναι κρίσιμη γιατί πρέπει να περιορίσουμε τη διασπορά, σημειώνοντας πως στο πλαίσιο αυτό έχουμε τρία «όπλα»: την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, καθώς και την ιχνηλάτηση.
Πόσο κοντά είμαστε σε νέα μέτρα
Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Αττικής, ενώ πρόσθεσε: «ήδη έχουν ανακοινωθεί περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα αυξηθούν ο αριθμός συνεχίζει να είναι ανεβασμένος.
Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε σχετικά με το ενδεχόμενο lockdown: «Απέχουμε πολύ από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έχουμε πάρα πολλά εργαλεία – μέτρα στη φαρέτρα μας για να αποφύγουμε ένα lockdown».
Σημείωσε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι καθημερινά γίνονται περισσότερα από 15.000 τεστ για κοροναϊό, ενώ επισήμανε πως «έχουμε προσεγγίσει τα 17.000».
Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «μέλημά μας ήταν, είναι και παραμένει, να διασφαλίσουμε την δημόσια υγεία. Από την προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Για να αποδώσουν τα μέτρα χρειάζεται συνεργασία Πολιτείας, κοινωνίας και των ίδιων των πολιτών. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση της πανδημίας και να κερδίσουμε την μάχη με τον αόρατο εχθρό».
Φοβίζει η μετατόπιση της καμπύλης νόσησης στις ηλικίες 50-60
Παράλληλα τους επιστήμονες ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός της μετατόπισης της καμπύλης νόσησης προς τις ηλικίες των 50 και 60 ετών.
Όπως ανέφερε χτες σε σχετική ερώτηση για την διασπορά του ιού στη χώρα μας, ο καθηγητής είπε με απλά λόγια πως η διασπορά ξεκινά πια περισσότερο από τους νέους, ωστόσο τον τελευταίο καιρό παρατηρείται πως ο ιός μεταφέρεται σε μεσήλικες. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε πως οι 50αρηδες και οι 60ρηδες δεν είναι μακριά από την βαριά νόσηση.
«Η καμπύλη ηλικιών του Αυγούστου δείχνει ότι τα κρούσματα ήταν στην ηλικία των 20 με 29, και σιγά-σιγά η καμπύλη μετατίθεται προς μεγαλύτερες ηλικίες και πάει προς την ηλικία των 39 κατά μέσον όρο και μπορεί να πάει και παραπάνω. Αυτό είναι προβλεπόμενο πως θα συμβεί, γιατί η διασπορά ξεκινάει από τους νέους, και αυτό που φοβόμαστε είναι η μεταφορά σε πενηντάρηδες και εξηντάρηδες, οι οποίοι είναι πιο κοντά στις ηλικίες των ασυμπτωματικών. Αυτές οι ηλικίες δεν είναι μακριά από την βαριά νόσηση και αυτό το θέμα μας απασχολεί και θα πρέπει να το προσέξουμε» είπε.
Αρνητική πρωτιά στην Αττική – 495 κρούσματα σε 5 μέρες
Τα κρούσματα στην Αττική πάντως συνεχίζει να προβληματίζει περισσότερο τις αρμόδιες Αρχές .
Ενδεικτικοί της κατάστασης, οι αριθμοί αυτής της εβδομάδας αφού μέσα σε μόλις πέντε ημέρες, δηλαδή από τη Δευτέρα έως και χθες, Παρασκευή, στο Λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 495 από τα 1.066 κρούσματα που βρέθηκαν πανελλαδικά.
Λόγω της αυξητικής τάσης του ιού που παρατηρείται τελευταία, ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας ανακοίνωσε νέους κανόνες για τους εργαζόμενους στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, τονίζοντας ότι εντός του επόμενου δεκαημέρου θα έχουν ελεγχθεί προληπτικά οι Μονάδες σε όλη τη χώρα, εξαγγέλλοντας ταυτόχρονα νέα μέτρα για τους εργαζόμενους σε αυτά, όπως αναβολή αδειών, τεστ κοροναϊού 48 ώρες πριν την επάνοδο στην εργασία και αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό.
Τα νεότερα για τα νέα εμβόλια
Όσον αφορά τα εμβόλια, ο κ. Γώγος επεσήμανε ότι είναι ενθαρρυντικά τα νέα.
Μάλιστα για το εμβόλιο της Ρωσίας είπε ότι η ανοσιακή απόκριση είναι σχεδόν 100%, ενώ όπως είπε αναμένουμε τη φάση 3 για όλα τα εμβόλια.
Ο κ. Γώγος εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος για τις θεραπείες των φαρμάκων, σημειώνοντας ότι έχουμε φτιάξει έναν αλγόριθμο για τη νοσηλεία και έχουμε καλά δεδομένα για όλες τις θεραπείες. «Εξετάζουμε το τρίπτυχο χλωροκίνη, κορτιζόνη και αντιικά», ανέφερε ως προς τα πρωτόκολλα και σημείωσε πως η θνητότητα στην Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο.
Ο καθηγητής εξέφρασε την αισιοδοξία του ενόψει και του φθινοπώρου, ότι με την τήρηση των μέτρων λόγω κορωνοϊού, «θα περιορίσουμε και τις υπόλοιπες νόσους» όπως την εποχική γρίπη.
«Πρέπει να διαφυλάξουμε το υγειονομικό σύστημα στείρο από τον ιό. Χρειάζεται μια συνεχής και στοχευμένη ενημέρωση στον κόσμο. Ο έλεγχος είναι πολύ σημαντικός. Χρειάζονται εμβολιασμοί για τον χειμώνα», σημείωσε.
Κλείνοντας την ενημέρωση, ο κ. Γώγος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην έχουν «ανοιχτά αυτιά στην παραπληροφόρηση». «Άλλο επιστημονική συζήτηση και άλλο παραπληροφόρηση. Είμαι αισιόδοξος γιατί έχουμε καλύτερες θεραπευτικές δυνατότητες», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος είπε, ότι είναι πολύ καλό να κάνουμε συνέχεια τεστ και ιδιαίτερα τα γρήγορα τεστ του αντιγόνου.