Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, αν και εφιαλτικά, ήταν εν πολλοίς αναμενόμενα. Στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν βυθίστηκε κατά 15,2% λόγω της γενικής καραντίνας.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει γνωρίσει μεταπολεμικά η εγχώρια οικονομία και αποτυπώνει τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας.
Να σημειώσουμε ωστόσο ότι η μέση μείωση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη είναι κατά τι μικρότερη, ενώ διαψεύστηκαν οι διεθνείς Οργανισμοί που προέβλεπαν ότι η χώρα μας θα κατέγραφε τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη.
Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν μάλιστα στην εκτίμηση ότι η ύφεση θα περιοριστεί φέτος στο 8% και το 2021 θα περάσουμε σε ανάπτυξη.
Η προσδοκία αυτή είναι βάσιμη υπό δύο βασικές προϋποθέσεις: Ότι η διάδοση της νόσου θα έχει ελεγχθεί μέχρι την άνοιξη και πως δεν θα επικρατήσουν πολεμικές συνθήκες στο Αιγαίο.
Εάν τα παραπάνω επιβεβαιωθούν, μπορούμε να προσβλέπουμε σε καλύτερες μέρες για την οικονομία λαμβάνοντας επίσης υπ΄ όψιν ότι από την προσεχή άνοιξη θα αρχίσουν να εισρέουν κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Γι’ αυτό και η Moody’s χαρακτηρίζει το αξιόχρεο της χώρας μας ανθεκτικό παρά την καθίζηση του τουρισμού, ενώ ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία συνιστά και η επιτυχία της επανέκδοσης του 10ετούς ομολόγου με το επιτόκιο να διαμορφώνεται σε ιστορικό χαμηλό.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος, όπως παραδέχθηκε χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος επανέλαβε ότι εν όψει των δύσκολων ημερών έχει φυλάξει εφεδρείες και πολεμοφόδια.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα τα χρειαστεί.