Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, λέει η λαϊκή σοφία. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η ρήση αυτή είναι άγνωστη σε ορισμένους, η κοινή λογική υπαγορεύει ότι επτά ολόκληρους μήνες από το ξέσπασμα μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης οι αρμόδιοι θα είχαν φροντίσει να εξασφαλίσουν τα βασικά. Και αυτά στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορούν την επάρκεια των διαγνωστικών τεστ.
Και όμως. Με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων σταθερά σε τριψήφιο αριθμό, λίγο πριν από το κρίσιμο άνοιγμα των σχολείων και ενώ η πολιτεία απευθύνει έκκληση για άμεση επιστροφή των αδειούχων, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα απαιτούμενα τεστ, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του λόγω αυξημένου φόρτου.
Παρατηρείται δε το εξής οξύμωρο: Aπό τη μία να γίνονται συνεχείς συστάσεις για μαζικά τεστ και από την άλλη να γίνεται λόγος για «αλόγιστη χρήση».
Και μπορεί να δίνονται από το υπουργείο οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι τα τεστ θα συνεχιστούν απρόσκοπτα μέσω άλλων εργαστηρίων, ωστόσο το γεγονός αυτό καθ’ εαυτό προκαλεί εύλογο προβληματισμό και ανησυχία.
Το μήνυμα που εκπέμπεται δεν αρμόζει σε μία χώρα η οποία μόλις χθες απέσπασε τα εύσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.
Συνιστά δε ένα ηχηρό καμπανάκι κατά του εφησυχασμού. Αλίμονο αν επαναπαυθούμε στις δάφνες της επιτυχίας.
Η μάχη με τον «αόρατο εχθρό» έχει πολύ δρόμο ακόμα. Ένα από τα κυριότερα όπλα που διαθέτουμε μέχρι στιγμής είναι τα συνεχή και πολλά τεστ. Επ΄ αυτού έχουν αποφανθεί οι ειδικοί. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε.
Γι’ αυτό και οι αρμόδιοι πρέπει να λάβουν όλες τις απαραίτητες μέριμνες ώστε κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί.
ΤΟ ΒΗΜΑ