Στον φόβο επενδύει ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθώντας να εξασφαλίσει την επανεκλογή του, ενώ οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν σταθερά να τον φέρνουν πίσω από τον Τζο Μπάιντεν. Το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα και στο οποίο ο Τραμπ εμφανιζόταν καθημερινά, έδωσε τον τόνο της προεκλογικής εκστρατείας που θα ενταθεί μέχρι τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου: φοβική, διχαστική, βασισμένη σε ψεύδη και υπερβολές, απλουστευτική («Ο Τραμπ είναι ο σωματοφύλακας του δυτικού πολιτισμού»), εντυπωσιοθηρική. Οι ταραχές στην Κενόσα του Ουισκόνσιν, με αφορμή τους πισώπλατους πυροβολισμούς αστυνομικού εις βάρος Αφροαμερικανού, προσέφεραν στον Τραμπ την ευκαιρία να στρέψει τα μηνύματα της προεκλογικής του εκστρατείας στον νόμο και στην τάξη.
Παρουσιάζει μόνο τη μία πλευρά
«Με το σλόγκαν «Νόμος και Τάξη», το επιτελείο του Τραμπ προσπαθεί να κάνει τον κόσμο να ξεχάσει την καταστροφή από την πανδημία. Αλλά δεν βλέπει παρά τη μία πλευρά: τις παραβιάσεις της δημόσιας τάξης. Ούτε κουβέντα για τα θύματα των αστυνομικών, την ανοιχτά ρατσιστική Ακροδεξιά και την υπεροπλία των μαχητών της» αναφέρει κύριο άρθρο του «Monde».
Η Κενόσα προσέφερε μια σανίδα σωτηρίας στον Τραμπ, ο οποίος λόγω των θυμάτων και της οικονομικής καταστροφής από τον κορωνοϊό αισθανόταν ευάλωτος απέναντι στον Μπάιντεν: έστρεψε τη δημόσια συζήτηση σε ένα πεδίο όπου θεωρεί ότι υπερέχει έναντι του αντιπάλου του. Η εγκληματικότητα είναι το μοναδικό θέμα στο οποίο ο Τραμπ έχει προβάδισμα έναντι του Μπάιντεν εν μέσω ενός κύματος αντιρατσιστικών διαδηλώσεων που διαρκούν από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό που τον πατούσε με το γόνατο στον σβέρκο στα τέλη Μαΐου.
Τα ψέματα για τον αντίπαλό του
Σπέρνοντας ακόμη περισσότερο τον διχασμό στην αμερικανική κοινωνία ως προεκλογικό χαρτί για να κερδίσει πόντους, ο Τραμπ παρουσιάζει ψευδώς τα πάντα σε άσπρο-μαύρο: ο ίδιος είναι υπέρ της επιβολής του νόμου ενώ ο Μπάιντεν είναι κατά της αστυνομίας και θέλει να της μειώσει τη χρηματοδότηση – απόλυτα ψευδές καθώς ο Δημοκρατικός υποψήφιος δηλώνει απερίφραστα ότι δεν εξετάζει περικοπές στην αστυνομία.
«Δεύτερος στις δημοσκοπήσεις και χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα, ο πρόεδρος Τραμπ κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει τον Μπάιντεν: θα τον ελέγχει η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, θα αυξήσει τους φόρους, θα είναι υπερβολικά μαλακός προς την Κίνα» έγραψε η «Washington Post» σε κύριο άρθρο της.
Οι ΗΠΑ μαστίζονται από τον κορωνοϊό (σχεδόν 180.000 νεκροί), την ανεργία, τις ανισότητες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – ο τυφώνας Λόρα εντάθηκε μέσα σε μία-δύο ημέρες αυτή την εβδομάδα από κανονικό τυφώνα σε πολύ δυνατό, κατηγορίας 4 ή 5, πράγμα σπάνιο στο παρελθόν αλλά όλο και συχνότερο τα τελευταία χρόνια στον Ατλαντικό, ενώ ήρθε και αμέσως μετά από άλλον ισχυρό τυφώνα, επίσης σπάνιο φαινόμενο. Παράλληλα, στην Καλιφόρνια μαίνονταν συγχρόνως η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Πολιτείας. Ο Τραμπ προωθεί τη χρήση πετρελαίου και άνθρακα ως οικονομικά συμφέρουσα και επιτίθεται στον «κλιματικό εξτρεμισμό». Και όμως, ένα 42%-43% των Αμερικανών συνεχίζει να τον υποστηρίζει – έναντι 50% τον Μπάιντεν σύμφωνα με τον μέσο όρο πανεθνικά των τελευταίων δημοσκοπήσεων.
Τρεις υποθέσεις για τον πρόεδρο
Ο Ντενί Λακόρν, διευθυντής ερευνών στο Κέντρων Διεθνών Ερευνών (CERI) στο Παρίσι και ειδικός στις ΗΠΑ, κάνει τρεις υποθέσεις μιλώντας στον «Monde». Πρώτον, η «ρεπουμπλικανική βάση», περίπου το 40% των τραμπιστών, παραμένει ενθουσιώδης διότι είναι ανίκανη να δεχθεί την παραμικρή κριτική συζήτηση. Δεύτερον, η βάση αυτή θαυμάζει τον Τραμπ, τον «fighter» που αντιστέκεται κατά των «άλλων» στον δυαδικό κόσμο τους («εμείς» και οι «άλλοι»). Τρίτον, η μακάρια αισιοδοξία του προέδρου αποδίδει: ο κορωνοϊός θα εξαφανιστεί σύντομα, η οικονομία θα ανακάμψει χάρη στους χειρισμούς του Τραμπ.
Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο πρόεδρος θα χαϊδέψει τα αφτιά των ευαγγελικών χριστιανών με θέσεις όπως κατά των αμβλώσεων. Η Μελάνια Τραμπ μίλησε στο συνέδριο για τις σχέσεις του συζύγου της με τους ευαγγελικούς χριστιανούς ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συμμετείχε με βιντεοσκοπημένη ομιλία του από την Ιερουσαλήμ, όπου είχε βρεθεί λίγες ημέρες νωρίτερα για επίσημη επίσκεψη.
Η… υπενθύμιση προς τους ευαγγελικούς
Σπάζοντας την παράδοση που θέλει τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας να μη συμμετέχουν σε κομματικά συνέδρια και ενδεχομένως παραβαίνοντας τον ομοσπονδιακό Νόμο Χατς που διαχωρίζει τις κρατικές από τις κομματικές λειτουργίες, βιντεοσκόπησε την ομιλία του υπέρ του Τραμπ στην ταράτσα του ξενοδοχείου King David με φόντο την «πόλη του Θεού, την Ιερουσαλήμ». Η κίνηση αυτή του Πομπέο, που είναι ευαγγελικός χριστιανός και ο πιο ανοιχτά θρησκευόμενος υπουργός Εξωτερικών στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ, στόχευε ευθέως στους ευαγγελικούς για να τους θυμίσει πόσα έχει κάνει ο Τραμπ για το Ισραήλ.
Ο Τραμπ χρησιμοποιεί μια στρατηγική που απέδωσε στις εκλογές του 2016: να προσελκύσει τους ευαγγελικούς περιτυλίγοντας σε θρησκευτική γλώσσα και συμβολισμούς την πολιτική του ατζέντα. Οι ευαγγελικοί αποτελούν περίπου το 25% των Αμερικανών και οι οκτώ στους δέκα λευκοί ευαγγελικοί ψήφισαν Τραμπ το 2016. Εμεναν εκτός πολιτικής ως τη δεκαετία του ’80, όταν η θρησκευτική Δεξιά απέκτησε στενές διασυνδέσεις με την κυβέρνηση του Ρόναλντ Ρίγκαν. Εκτοτε προωθούν την ατζέντα τους στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Πρώτος που μίλησε στην «Πορεία για τη ζωή»
Ο Τραμπ έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος που μίλησε στην ετήσια «Πορεία για τη ζωή» (κατά των αμβλώσεων) τον Μάρτιο. Η υποστήριξη του προέδρου προς το Ισραήλ και την οπλοφορία εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο.
Ο αρθρογράφος Τόμας Εντσολ περιγράφει γλαφυρά τη βάση και τη στρατηγική του Τραμπ. «Αυτό που κατάλαβε από την αρχή είναι ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στεγάζει πλέον λευκούς ευαγγελικούς χριστιανούς και κατοίκους αγροτικών περιοχών και κωμοπόλεων που θεωρούν ότι δέχονται επίθεση από μια αναδυόμενη συμμαχία από μειονότητες, φεμινίστριες, μορφωμένους φιλελεύθερους και βετεράνους της σεξουαλικής επανάστασης».
Προβάδισμα Μπάιντεν με εξαίρεση την ασφάλεια
Δημοσκόπηση των «Washington Post» – ABC News την περασμένη εβδομάδα έφερε τον Μπάιντεν 12 μονάδες μπροστά γενικώς. Ωστόσο, στα επιμέρους ζητήματα, ενώ ο Δημοκρατικός υποψήφιος προηγήθηκε σαφώς στα θέματα του κορωνοϊού, των φυλετικών σχέσεων και της Υγείας, ο Ρεπουμπλικανός ήρθε πρώτος (32% έναντι 25%) στην ερώτηση για την ασφάλεια και την εγκληματικότητα.
Η μάχη για τις κρίσιμες ψήφους των προαστίων
Ο Τραμπ προωθεί και θα συνεχίσει να προωθεί τον φόβο ότι «οι γειτονιές και το αμερικανικό όνειρο θα καταστραφούν αν εκλεγεί ο Μπάιντεν» σε μια προσπάθεια να κερδίσει και τους ψηφοφόρους των προαστίων (που αποτελούν σχεδόν τους μισούς ψηφοφόρους) για να αντισταθμίσει τη δύναμη του Μπάιντεν στις πόλεις. Διαβεβαιώνει τις «νοικοκυρές των προαστίων» ότι θα κάνει το παν ώστε να μην αλλάξουν οι γειτονιές τους – «κωδικοποιημένη» γλώσσα που υπονοεί «να μην έρθουν μαύροι». «Υπάρχει λόγος που ανησυχεί για τους μετριοπαθείς στα προάστια. Κέρδισε τους ψηφοφόρους των προαστίων με τέσσερις μονάδες το 2016, σύμφωνα με τα exit polls, αλλά σήμερα η δυσαρέσκεια προς το πρόσωπό του είναι μεγαλύτερη στα προάστια απ’ όσο στις πόλεις. Πρόσφατη δημοσκόπηση του Fox News τον φέρνει δεύτερο στα προάστια με 38% και τον Μπάιντεν με 54%», σύμφωνα με τους «New York Times».
Οι φόνοι, οι λεηλασίες και οι ευθύνες αστυνομίας και social media
Οι Ρεπουμπλικανοί εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις στην Κενόσα του Ουισκόνσιν, που έγιναν βίαιες, με λεηλασίες σε καταστήματα και δύο δολοφονίες, για να παρουσιάσουν την εικόνα χάους που θα έχει η Αμερική αν εκλεγεί ο Μπάιντεν. Την ευθύνη για το χάος στην Κενόσα, στο Πόρτλαντ, στη Μινεάπολις και στις υπόλοιπες πόλεις όπου διαδηλώνουν οπαδοί του κινήματος Black Lives Matter κατά της αστυνομικής βίας τη ρίχνουν στους Δημοκρατικούς τοπικούς άρχοντες.
Οι διαδηλώσεις στην Κενόσα ξέσπασαν με αφορμή τον απρόκλητο πυροβολισμό του μαύρου Τζέικομπ Μπλέικ από λευκό αστυνομικό την περασμένη Κυριακή. Δεν είναι σαφές τι είχε προηγηθεί, αλλά βίντεο γείτονα που κατέγραψε το περιστατικό δείχνει τον Μπλέικ να πηγαίνει προς το αυτοκίνητό του και τον αστυνομικό να τον τραβάει από την μπλούζα και να του ρίχνει επτά σφαίρες στην πλάτη, μπροστά στα μάτια των τριών παιδιών του (τριών, πέντε και οκτώ ετών) στο πίσω κάθισμα. Ο 29χρονος Μπλέικ, που παραδέχθηκε πως αντιστάθηκε κατά της σύλληψής του, δηλαδή κατευθύνθηκε προς το αυτοκίνητό του παρά το γεγονός ότι δέχθηκε βολή με Τέιζερ, θα μείνει παράλυτος από τη μέση και κάτω. Ο λευκός αστυνομικός Ράστεν Σέσκι που τον πυροβόλησε και οι δύο συνάδελφοί του που ήταν παρόντες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα όσο ερευνάται η υπόθεση.