Στα 18,2 δισ. ευρώ ανήλθαν οι προσφορές που υποβλήθηκαν για την επανέκδοση (reopening) του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, με την χώρα να αντλεί από τις αγορές 2,5 δισ. ευρω. Η έκδοση αυτή, βελτιώνει την καμπύλη των αποδόσεων και επιβραβεύει τους επενδυτές που τοποθετούνται στους ελληνικούς τίτλους, ενώ το guidance από το αρχικό mid-swaps συν 150 μονάδες βάσης υποχώρησε σε mid-swaps συν 140 μονάδες βάσης.
Η τελική τιμολόγηση του ομολόγου οδήγησε σε μία απόδοση 1,21% -1,23%, που είναι η χαμηλότερη που έχει υπάρξει ποτέ για τη χώρα σε οποιαδήποτε έκδοση ομολόγου.
«Ενισχύσαμε τη ρευστότητα του 10ετούς ομολόγου που εκδόθηκε τον Ιούνιο για να έχουμε έναν τίτλο μεγέθους αναφοράς με όρους Ευρωζώνης και για να είναι αυτός πιο ελκυστικός για τους επενδυτές», ανέφερε αξιωματούχος στο Reuters.
Ο οργανισμός διαχείρισης δημόσιου χρέους (ΟΔΔΗΧ) έδωσε εντολή σε έξι διεθνείς τράπεζες –Barclays, Citi, IMIIntesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale– να «τρέξουν» τις διαδικασίες του re-opening του 10ετούς τίτλου, ο οποίος είχε εκδοθεί πριν από περίπου τρεις μήνες με απόδοση 1,568% και κουπόνι 1,5%, με τους αναλυτές να σημειώνουν το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που οδήγησε την ελληνική δημοκρατία να μην πληρώσει ουσιαστικά κάποιο premium έναντι των ομολόγων που τελούν υπό διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά.
Στα 10 δισ. ευρώ τα έσοδα του ΟΔΔΗΧ
Τα έσοδα του ΟΔΔΗΧ, που είχε προσφύγει ήδη φέτος τρεις φορές στις αγορές αντλώντας 7,5 δισ., θα αυξηθούν μετά την τέταρτη αυτή έκδοση στα 10 δισ. ευρώ, ενώ αν κριθεί αναγκαίο και το επιτρέπουν οι συνθήκες, θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία ακόμη έκδοση προς το τέλος του χρόνου, η οποία όμως θα αποτελέσει «μαξιλάρι» για τις δανειακές ανάγκες του 2021 που υπολογίζονται στα 10-11 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ανατρέποντας τον αρχικό του σχεδιασμό για περιορισμό των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου στα επίπεδα των 8 δισ. ευρώ φέτος ο ΟΔΔΗΧ τις επανέφερε στα περσινά επίπεδα των 13 δισ. ευρώ, που αποτελούν και το «ταβάνι».
Σημαντικό παράγοντα για τη χρηματοδότηση της χώρας διαδραματίζει πάντως η συμμετοχή της στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το «QE Πανδημίας», με τις δυνητικές αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ να φθάνουν συνολικά τα 27 δισ. ευρώ (από 11 δισ. ευρώ ως σήμερα), που σημαίνει τη στήριξη της εκδοτικής δραστηριότητας του ΟΔΔΗΧ για τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε τα εξής:
«Σήμερα, η Ελλάδα κατέγραψε άλλη μία σημαντική επιτυχία στον στίβο των αγορών. Για 3η φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην ελληνική οικονομία. Η χώρα δανείστηκε, με το χαμηλότερο κόστος που έχει επιτευχθεί ποτέ στις εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου στο 1,2%. Το χαμηλότερο επιτόκιο διαχρονικά, ανεξαρτήτως διάρκειας έκδοσης. Επίσης, πολύ σημαντική είναι η μεγάλη ζήτηση και η καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης. Αυτή καλύφθηκε, στη συντριπτική πλειοψηφία της, από ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικούς επενδυτές. Γι’ αυτούς τους λόγους, συγχαίρω θερμά τον ΟΔΔΗΧ για τη μεθοδική και σοβαρή δουλειά του. Όλα τα παραπάνω συνιστούν ισχυρή έμπρακτη απόδειξη ότι οι αγορές αναγνωρίζουν το συνεκτικό οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης και την αποτελεσματική εφαρμογή του για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας. Και επικροτούν την ολιστική στρατηγική που χαράσσει για την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας, ώστε η χώρα να επιτύχει ισχυρή, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας. Έχουμε συναίσθηση ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και μεγάλες, αλλά είναι στο χέρι μας να τις υπερβούμε.Και θα τις ξεπεράσουμε, με πίστη στις δυνάμεις μας, με μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά».