Σοκ και θύελλα αντιδράσεων προκαλούν στη Γερμανία οι εικόνες από την έφοδο που επιχείρησαν το Σάββατο ομάδες ακροδεξιών στο Ράιχσταγκ, κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη διαδήλωση αρνητών της πανδημίας που έληξαν με εκατοντάδες συλλήψεις και συνεχίστηκαν και την Κυριακή στο κέντρο του Βερολίνου.
Ο πολιτικός κόσμος της Γερμανίας καταδίκασε τα έκτροπα. Η επικεφαλής του κυβερνώντος CDU Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ δήλωσε ότι η ναζιστική προπαγάνδα εκμεταλλεύτηκε το κοινωνικό άγχος σχετικά με τη λήψη αυστηρών μέτρων. Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ χαρακτήρισε τα επεισόδια ως μια «απαράδεκτη επίθεση στην καρδιά της δημοκρατίας μας».
Δεν έλειψαν ωστόσο και οι επικρίσεις για τη δικαστική απόφαση να επιτραπούν οι διαδηλώσεις ενός ετερόκλητου πλήθους αντιεμβολιαστών, συνωμοσιολόγων και ακροδεξιών…
Διαδηλώσεις σε Ευρώπη και Αμερική
Παρά την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ανάλογα φαινόμενα εντείνονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης με αρνητές της πανδημίας να διαδηλώνουν ενάντια στα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις ανά την ευρωπαϊκή επικράτεια.
Η πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου το περασμένο Σάββατο γέμισε με αντιεμβολιαστές και κάθε λογής συνωμοσιολόγους, αρνητές της πανδημίας που χωρίς φυσικά να φορούν μάσκα ή να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας, έκαναν πορεία προς τη Ντάουνινγκ Στριτ και το βρετανικό Κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντας την πανδημία ως μια φάρσα και μια απάτη.
Την ίδια μέρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, φωνάζοντας «ελευθερία» γονείς με τα παιδιά τους συγκεντρώθηκαν στη Βοστώνη για να διαδηλώσουν κατά του υποχρεωτικού εμβολίου της γρίπης, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν τη θλιβερή πρωτιά στην πανδημία με 6.000.000 και πλέον φορείς του κορωνοϊού.
Πολέμιοι της πανδημίας υπάρχουν και σε άλλες χώρες όπως στη Γαλλία, όπου προ ημερών εκατοντάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την υποχρεωτική χρήση μάσκας και «τα μέτρα που σκοτώνουν όπως αναφέρουν την ελευθερία χωρίς να υπάρχει καμία δικαιολογία».
Η περίπτωση της Γερμανίας
Στη Γερμανία ωστόσο το κίνημα είναι μεγαλύτερο. Η επιτυχία του βασίζεται στην ικανότητά του να προσελκύει ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα και οι διαδηλωτές περιλαμβάνουν από αρνητές του ιού, θεωρητικούς συνωμοσιολόγους, αντιεμβολιαστές, αριστερούς που βλέπουν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού ως προσβολή στη δημοκρατία, μέσο χειραγώγησης του κόσμου και πλουτισμού των φαρμακευτικών κολοσσών, μέχρι ακροδεξιές ομάδες που αμφισβητούν την αρχή της ομοσπονδιακής δημοκρατίας.
Το περασμένο Σάββατο εκατοντάδες ήταν εκείνοι που κράδαιναν τη σημαία του Γερμανικού Ράιχ, και άλλοι σημαίες που απεικόνιζαν την Άνγκελα Μέρκελ μαζί με τον εθνικό λοιμωξιολόγο Κρίστιαν Ντόνστεν να φορούν στολές φυλακισμένων. Στη διαδήλωση του Βερολίνου έσπευσαν να βγάλουν selfie με τον Μάρτιν Σέλνερ, τον Αυστριακό ακτιβιστή και ηγέτη του ακροδεξιού εθνικιστικού κινήματος.
Βρίσκει έδαφος η νεοναζιστική προπαγάνδα
Οι αρχές φοβούνται ότι οι διαμαρτυρίες κατά του κορωνοϊού έχουν γίνει πρόσφορο έδαφος για τους νεοναζί που αναζητούν νέους ψηφοφόρους: «Τέτοιες διαδηλώσεις είναι ένα ιδανικό περιβάλλον για ριζοσπαστικά κινήματα για να κερδίζουν όλο και περισσότερους ανθρώπους για τις ιδεολογίες τους», δηλώνει στους Financial Times ο Σεμπάστιαν Φίντλερ, επικεφαλής του αστυνομικού σωματείου BDK.
Ο Μίκαελ Μπαλγουεγκ, ιδρυτής της ομάδας Querdenken 711, η οποία οργάνωσε τη διαμαρτυρία του περασμένου Σαββάτου, επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από τους εξτρεμιστές: «Είμαστε δημοκράτες», ανέφερε σε ομιλία του τονίζοντας ότι «ο δεξιός και αριστερός εξτρεμισμός και η απάνθρωπη φασιστική ιδεολογία δεν έχει θέση σε αυτό το κίνημα, αλλά ούτε και κάποια μορφή βίας».
Ωστόσο, πολλοί ήταν οι διαδηλωτές που εμφανίστηκαν ανενόχλητοι από τη θέα των εθνικιστών να βαδίζουν στο πλευρό τους και να αναφέρουν ότι πάντα θα υπάρχουν ακροδεξιά άτομα σε μια δημοκρατία και πως κανείς δεν μπορεί να τους αποκλείει από μια διαδήλωση.
Η πλειονότητα των Γερμανών εξακολουθεί να υποστηρίζει τα μέτρα που έχει λάβει το Βερολίνο για να περιορίσει την πανδημία. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση «Politbarometer», το 60% των Γερμανών εγκρίνει τα ισχύοντα μέτρα, ενώ το 28% πιστεύει ότι πρέπει να ενισχυθούν. Μόνο 10% αναφέρει ότι είναι «υπερβολικά».
Οι διαδηλωτές του Σαββάτου παραδέχονται ότι μπορεί οι ίδιοι να αποτελούν μειονότητα, αλλά αυτό δεν τους αποτρέπει καθώς θεωρούν ότι τα μέτρα κατά του κορωνοϊού αποτελούν επίθεση στα θεμελιώδη δικαιώματά τους και τη δημοκρατία.