Στις 14 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει τελικά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία και όχι στις 7, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Η αύξηση των κρουσμάτων και οι διακοπές που συνεχίζονται για πολλές οικογένειες μαθητών οδήγησαν στην απόφαση αυτή προκειμένου να σταθεροποιηθεί η επιδημιολογική εικόνες με την άμεση επιστροφή τους.
Όλοι μαζί θα επιστρέψουν στις αίθουσες διδασκαλίας χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να τηρούνται αποστάσεις. Παράλληλα, για πολλές ώρες καθημερινά εκπαιδευτικοί και μαθητές θα πρέπει να φορούν μάσκες, μια διαδικασία πάντως που δυσκόλεψε ακόμη και τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Ακόμη, δύο κι όχι ένας θα κάθονται σε κάθε θρανίο και δεν θα πρέπει ούτε λεπτό εκπαιδευτικοί και μαθητές να ξεχνούν πως η μάσκα είναι η μόνη ασπίδα για την ατομική και τη δημόσια υγεία.
Οι μαθητές που θα αρνηθούν να φορούν μάσκα θα τιμωρούνται με απουσία, ωστόσο θα υπάρξει επιείκεια σε περίπτωση που ένα παιδί νιώσει δυσφορία την ώρα του μαθήματος και θελήσει να τη βγάλει.
Σε περίπτωση κρούσματος προβλέπεται κλείσιμο τμήματος και ιχνηλάτηση, ενώ επιπλέον μέτρα -αν χρειαστεί- θα ληφθούν ανάλογα με τις εξελίξεις.
Όσοι μαθητές ή συγγενείς τους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να υποβάλουν ιατρική βεβαίωση για να μη πάρουν απουσία και θα κάνουν μάθημα εξ’ αποστάσεως από εκπαιδευτικούς που ανήκουν επίσης σε ευπαθείς ομάδες.
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τόνισε ότι το σχολείο πρέπει να ανοίξει με όλους τους μαθητές και με την πλήρη εφαρμογή μέτρων, όπως τα εισηγήθηκε η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ έκκληση στους γονείς να επιστρέψουν τα παιδικά στα σχολεία απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Αποστάσεις Τσιόδρα από Κεραμέως
Πάντως, αποστάσεις από την απόφαση της κυβέρνησης να παίρνει απουσία κάθε μαθητής που δεν φοράει μάσκα πήρε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.
Όπως είπε, δεν πρέπει να τιμωρούμε τα παιδιά για τη μη χρήση μάσκας, αλλά να τα επιβραβεύουμε αν την φορούν.
«Τα παιδιά βασίζονται στην επιβράβευση, οφείλουμε να τους τη δώσουμε όταν χρησιμοποιούν τη μάσκα, δεν προβάλλουμε στα παιδιά το άγχος το δικό μας, τη μικροβιοφοβία μας ή τον πανικό μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συνέστησε μάλιστα στους εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας και σε συνθήκες ηρεμίας των παιδιών στην τάξη, να δίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τη δυνατότητα στα παιδιά για «διάλειμμα μάσκας», προκειμένου να αποφορτίζονται τα παιδιά και να ενισχύεται η σωστή χρήση της.
Τα μέτρα με τα οποία θα αρχίσει η σχολική χρονιά
Τα μέτρα με τα οποία θα ανοίξουν τα σχολεία είναι:
- Χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλους τους χώρους καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών
- Ενημέρωση και οδηγίες έτοιμες οδηγίες ΕΟΔΥ
- Γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα και την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας
- Αντισηπτικά στο σχολείο, σχολαστικός καθαρισμός με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης
- Ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου
- Διαφορετικά διαλείμματα
- Δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ
- Μαθηματικοί διαγωνισμοί με χρήση μάσκας
- Δεν θα πραγματοποιούνται οι σχολικές εκδρομές (επισκέψεις σε μουσεία και περίπατοι ανά τμήμα
- Αθλήματα (μικρές ομάδες ανά τμήμα)
- Εργαστήρια (σταθερές ομάδες συνεργασίας
- Πληροφορική (καθαρισμός πληκτρολογίου και ποντικού συστηματικά)
- Μουσικά όργανα (απόσταση τριών μέτρων)
- Ατομικό παγούρι (Το κάνουμε λόγους προστασίας της υγείας)
Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας
- Παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς
- Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους
Τι ισχύει για τις απουσίες
Η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών δικαιολογείται στις κάτωθι περιπτώσεις:
- Εάν νοσεί από COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Απαραίτητη είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης
- Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως ορίζεται από την Επιτροπή. Απαραίτητη είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.
- Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Στην περίπτωση αυτή παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι. Απαραίτητη είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας
- Σύγχρονη διδασκαλία και παρακολούθηση μαθήματος εξ αποστάσεως για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο
- Επιπλέον πιστώσεις για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για την παροχή δια ζώσης ή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος
Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος κοροναϊού, όπως είπε η κ. Κεραμέως, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, θα υπάρχει κλείσιμο του τμήματος και ιχνηλάτηση.
Παράλληλα, θα οριστεί υπεύθυνος διαχείρισης κρούσματος εντός κάθε σχολικής μονάδας.
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου σχολίασαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Ειδικότερα, η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «σε επαναληπτικό μάθημα «παπαγαλίας» και σε τροπάριο στομφώδους κοινοτοπίας, επιδόθηκε σήμερα η υπουργός Παιδείας. Με μοναδικό νέο στοιχείο την προαναγγελθείσα μετάθεση κατά μία εβδομάδα της ημερομηνίας έναρξης των σχολείων».
Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «έξι μήνες απρονοησίας και έλλειψης προετοιμασίας, που δεν εγγυάται την ασφαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς» και σημειώνει πως τα σχολεία, «που σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο θα άνοιγαν στις 7 Σεπτεμβρίου, θα ανοίξουν τελικά στις 14 Σεπτεμβρίου για να αποφύγει η κυβέρνηση το πολιτικό φιάσκο με την προμήθεια των μασκών, που είναι αδύνατο να παραληφθούν εγκαίρως.
Μια εβδομάδα χαμένη, μόνον από τις παλινωδίες στο θέμα της μάσκας. Μια διαδικασία που θα μπορούσε να ξεκινήσει από την αρχή του καλοκαιριού. Το ίδιο γίνεται και με τα αντισηπτικά και τα υλικά καθαριότητας. Ανάλογες αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, λαμβάνονται για τη στελέχωση των σχολείων, τη σχολική καθαριότητα, τα κυλικεία, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών».
Η αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζει στην κυβέρνηση «ερασιτεχνισμό παντού, απόλυτη έλλειψη σχεδιασμού και ανικανότητα σε δημόσια θέα. Η υποκρισία και η παραποίηση της πραγματικότητας περισσεύουν. Το είδαμε με τη φωτιά που κατέκαψε τις Μυκήνες. Το βλέπουμε με τις σημερινές ανακοινώσεις που μπορεί να πυροδοτήσουν επικίνδυνες εξελίξεις στα σχολεία… Σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά, η απαίτηση και ο αγώνας πρέπει να είναι υπέρ της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. Με τις ζωές των παιδιών μας δεν παίζουμε» αναφέρει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο συνωστισμός στην τάξη επιβάλλεται τελικά κ. Μητσοτάκη» δηλώνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, που μιλά για «ρίσκο για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς».
«Και εδώ βλέποντας και κάνοντας, χωρίς σχέδιο, για το άνοιγμα των σχολείων. Τριάντα παιδιά στην τάξη με τη μάσκα και το παγούρι. Άριστα!» αναφέρει η Φώφη Γεννηματά.
«Το παιχνίδι της κυβέρνησης με την ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς εξυπηρετεί μόνο τη μετάθεση της συζήτησης απ’ το κεντρικό ζήτημα που δεν είναι άλλο από τις συνθήκες που ανοίγουν τα σχολεία, αφού αυτές δεν προσφέρουν ασφάλεια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς» επισημαίνει το ΚΚΕ.
Θεωρεί πως οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές έχουν διατυπώσει «δίκαια και ρεαλιστικά» αιτήματα για το πώς πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, «τα οποία αποτελούν και ξεκάθαρη απάντηση σε διάφορες μειοψηφικές αντιδραστικές απόψεις, που δεν έχουν άλλωστε καμία σχέση με τις διεκδικήσεις του κόσμου της εκπαίδευσης.
Η κυβέρνηση απορρίπτει αυτά τα αιτήματα επικαλούμενη προκλητικά το δημοσιονομικό βάρος – λες και ο λαός μας δεν πληρώνει για τη μόρφωση των παιδιών του- ενώ την ίδια στιγμή κάνει «λάστιχο» τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που τον Μάη – σε λιγότερο βεβαρημένες επιδημιολογικά συνθήκες – παρουσίαζε ως αναγκαία».
Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «αποδεικνύεται άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί διάφορες επιστημονικοφανείς θεωρίες για να πετάξει από πάνω της τις σοβαρές ευθύνες που έχει εξαιτίας της αντιλαϊκής και επικίνδυνης πολιτικής της.
Μετά και τις σημερινές ανακοινώσεις της για το άνοιγμα των σχολείων, εκπαιδευτικοί, γονείς, νέοι και νέες έχουν κάθε λόγο να βρεθούν σε κατάσταση αγωνιστικής ετοιμότητας, για να διεκδικήσουν τα αναγκαία μέτρα, να ελέγξουν αν και αυτές ακόμη οι διακηρύξεις της κυβέρνησης υλοποιούνται, αλλά και για να παλέψουν για ένα σχολείο με ουσιαστική ασφάλεια και μόρφωση» αναφέρει το ΚΚΕ.