Έπρεπε να προηγηθεί το φιάσκο της λευκής κόλλας για να έρθουν και πάλι στην επιφάνεια οι στρεβλώσεις και τα τρωτά του εξεταστικού μας συστήματος.
Όπως παραδέχθηκε και η ίδια η υπουργός Παιδείας, οι φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις ανέδειξαν χρόνιες παθογένειες. Ακριβώς όμως επειδή είναι χρόνιες και δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά, όπως π.χ. ο κορωνοϊός, δικαιολογίες δεν υπάρχουν.
Η κυβέρνηση όφειλε να ήταν καλύτερα προετοιμασμένη και να είχε παρουσιάσει ήδη ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο το οποίο να αφορά όχι μόνο τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ αλλά γενικότερα το ζήτημα της Παιδείας.
Τώρα ακούμε ότι θα ανοίξει διάλογος για τις απαιτούμενες αλλαγές. Καλός ο διάλογος, αλλά δεν πρέπει να λειτουργεί σαν άλλοθι. Πρέπει να έχει καθορισμένους όρους και χρονικά όρια. Αλλιώς καταντάει μανιέρα. Συντηρεί την αναβλητικότητα και θρέφει την ατολμία. Κάτι σαν τη «συγκρότηση επιτροπών».
Άλλωστε, τα τρωτά του εκπαιδευτικού μας συστήματος έχουν εδώ και δεκαετίες επισημανθεί και αναλυθεί σε βάθος. Σε τέτοιο βαθμό που η επανάληψή τους συνιστά κουραστική κοινοτοπία. Οι εισηγήσεις, οι εκθέσεις και τα σχέδια από ειδικούς περισσεύουν.
Όλοι συμφωνούν για παράδειγμα ότι είναι άδικο να κρίνεται το μέλλον ενός παιδιού από την επίδοσή του σε μία και μόνο ημέρα χωρίς να λαμβάνεται υπ΄ όψιν η συνολική επίδοσή του (τουλάχιστον) στις τρεις τάξεις του Λυκείου.
Ότι η εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να έχει αυτοσκοπό τις Πανελλαδικές, διότι υποβαθμίζεται η γενική παιδεία και σημαντικά μαθήματα καταντούν «η ώρα του παιδιού».
Ότι τα ανώτατα ιδρύματα πρέπει να έχουν λόγο στον αριθμό των εισακτέων και τις βάσεις.
Ότι πρέπει να ενισχυθεί η κριτική σκέψη των μαθητών ώστε αργότερα ως πολίτες να είναι λιγότερο ευάλωτοι σε «ψεκασμένες» θεωρίες.
Ότι δεν γίνεται ένας υποψήφιος να μπαίνει σε τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής με μέσο όρο κοντά στο 3 και στο 6.
Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε δεκάδες άλλες γνωστές παραδοχές. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα είχε σημασία. Οι διαγνώσεις έχουν γίνει. Ας περάσουμε επιτέλους κάποια στιγμή και στη θεραπεία. Διαφορετικά, και το 2021 πάλι τα ίδια θα συζητάμε τέτοια εποχή.