Ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, αρχής γενομένης από το τρέχον έτος, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό. Έχουμε όλες τις επιλογές για να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις – και όχι μόνον με τα εξοπλιστικά προγράμματα».
Απαντώντας σε ερώτηση (στην τηλεόραση του ALPHA) εάν υπάρχει σχετική εντολή από τον πρωθυπουργό, δήλωσε πως «η εντολή είναι να μειώσουμε όσο μπορούμε τους φόρους – παροδικά ή μόνιμα – να είμαστε κοντά στην κοινωνία, και να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων». Δεν θέλησε ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το ύψος και τον τρόπο της ενίσχυσης αυτής, λέγοντας ότι οι αποφάσεις είναι συλλογικές.
Ο υπουργός ανέφερε ότι τα έσοδα του Προϋπολογισμού εμφανίζουν μικρότερη μείωση σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ ειδικά για τον Αύγουστο είπε πως είναι εντός ή λίγο υψηλότερα από τους επικαιροποιημένους στόχους, λόγω και των παρατάσεων στις προθεσμίες και της καταβολής δύο δόσεων του φόρου εισοδήματος. Επανέλαβε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι στο ύψος των 34,5- 35 δισ. ευρώ, ενώ παρέπεμψε στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ την προσεχή Παρασκευή για το ύψος της ύφεσης το β’ τρίμηνο εφέτος. Πρόσθεσε, πάντως, ότι σύμφωνα με τους πρόδρομους δείκτες, το ύψος της ύφεσης δεν απέχει από το βασικό σενάριο του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι ήδη η Κομισιόν αναθεώρησε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της για τη χώρα μας – ενώ επί τα χείρω για άλλες – «και άρα κάτι καλό κάνουμε».
Ο υπουργός προανήγγειλε εκ νέου έναν τρίτο κύκλο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» για τον Σεπτέμβριο, με βάση και τα στοιχεία για τους τζίρους του Αυγούστου και σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας που επλήγησαν περισσότερο. Επανέλαβε δε, ότι οι συσσωρευμένες οφειλές λόγω της πανδημίας, θα μπορούν να εξοφλούνται μετά από τον Απρίλιο 2021 είτε σε 12 (άτοκες) είτε σε 24 (με επιτόκιο 2,5%) δόσεις.
Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας υπεραμύνθηκε του προγράμματος «γέφυρα» και της «2ης ευκαιρίας» για τους δανειολήπτες, επισημαίνοντας πως για πρώτη φορά υπάρχει ενιαίο και απλό θεσμικό πλαίσιο για τα συνολικά χρέη ύψους 234 δισ. ευρώ, σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Είπε δε, ότι έως τώρα έχουν ήδη καταθέσει αίτηση 48.000 νοικοκυριά (ενήμεροι και μη ενήμεροι δανειολήπτες) για κρατική επιδότηση