Για τα ελληνοτουρκικά, το σχέδιο Πισσαρίδη και την πορεία της οικονομίας σε άμεση συσχέτιση με την εξέλιξη της πανδημίας, μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Διευθυντής της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ», Αντώνης Καρακούσης
«Πολλές πτυχές έχει το ελληνικό ζήτημα» σύμφωνα με τον κ. Καρακούση. «Και διεθνείς και διπλωματίας και του πολέμου. Στο πεδίο αναμετρώνται αυτή την στιγμή οι δυνάμεις. Όλος ο στόλος είναι έξω. Η αεροπορία βρίσκεται σε 24ωρο επιφυλακή».
Σχετικά με τις επιδιώξεις της Τουρκίας, τόνισε πως: «Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την γεωπολτική αστάθεια που επικρατεί και θεωρεί ότι αφού έχουν αποσυρθεί οι ΗΠΑ από το παιχνίδι, υπάρχει πρόβλημα συντονισμού της Ευρώπης, εφόσον η κάθε χώρα έχει άλλα συμφέροντα, και θεωρεί ότι είναι ευκαιρία να βάλει τη σημαία της στις θεωρούμενες από πλευρά της διεκδικούμενες ζώνες».
Ο κ. Καρακούσης εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τον κατάλογο των κυρώσεων, ωστόσο σημείωσε πως η Τουρκία πιέζεται αυτή την στιγμή «γιατί έχει μπει στη μύτη πολλών χωρών και δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο. Θα συντονιστούν πολλές δυνάμεις εναντίον της».
Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθυντή του «Βήματος», οι κυρώσεις δεν είναι το μόνο«όπλο» που θα την νουθετήσει, στο παιχνίδι είναι και «η κοινή γνώμη».
Ερωτηθείς για τον τρόπο που διαχειρίζεται την κατάσταση η κυβέρνηση, ο κ. Καρακούσης σημείωσε ότι «πρέπει κάποια στιγμή η ελληνική εξωτερική πολιτική να αποκτήσει εργαλεία και βάθος διαχείρισης τέτοιων κρίσεων και προβλημάτων. Συζητάμε να φτιάξουμε συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, δεν έχουμε, ήρθε η ώρα να φτιάξουμε». Ενώ για το πως στέκεται στο ζήτημα η αντιπολίτευση, τόνισε πως πρέπει να υπάρξει ενιαία εθνική στρατηγική.
Στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» διαβάζει κανείς την συνέντευξη του Αλέξη Πατέλη: «Σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους».
«Ο κ. Πατέλης ανοίγει το θέμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, που έμεινε κενή. Από αυτό που ανατέθηκε στον κ. Μηταράκη κι εμποδίστηκε από τον κ. Βρούτση. Είναι αντιδημοφιλής θέση», σχολίασε ο κ. Καρακούσης σχετικά με την εν λόγω θέση και συνέντευξη, αναφέροντας πως το «αίτημα του εκσυγχρονισμού υπάρχει εδώ και καιρό στην ελληνική πολιτική σκηνή».
«Ζούμε μια περίοδο χαλάρωσης και υποχώρησης των δημοσιονομικών μέτρων. Θα φτάσει η στιγμή που θα επανέλθουμε σε κανονές. Θα υπάρχει ανάγκη τα χρέη και τα ελλείμματα να ελεγχθούν.», υπογράμμισε.
Ενώ σχολιάζοντας το σχέδιο Πισαρρίδη, ανέφερε, «έρχεται να συντονιστεί με τις επιταγές του Ταμείου Ανάκαμψης, που έχει συγκεκριμένες ζώνες και πεδία στα οποία θα προσθέσει πόρους, χρήματα και δυνατότητες, δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτές τις προτεραιότητες».
Για τις εξελίξεις στο πεδίο του κοροναϊού ανέφερε ότι οι «επόμενοι μήνες θα είναι μήνες δοκιμασίας», και ευχήθηκε οι γιατροί να μην χρειαστεί να μπουν «σε ηθικά διλήμματα».
Αναφορικά στην οικονομία, σε άμεση συσχέτικη με την πορεία της πανδημίας, σημείωσε πως «αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της AstraZeneca και έχουμε εμβόλιο εντός του 2020, θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί και έτσι θα αρχίσει να οργανώνεται η άμυνα απέναντι στον ιό. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούμε την άνοιξη να σκεφτόμαστε πιο αισιόδοξα για τα πράγματα. Και η οικονομία σε αυτή την περίπτωση θα δημιουργεί περιβάλλον ταχύτερης ανάκαμψης».