Κορωνοϊός: Έσπασε το φράγμα των 10.000 κρουσμάτων – Σε επιφυλακή οι ειδικοί

Με τα 157 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, έσπασε το «φράγμα» των 10.000 συνολικών κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας, φτάνοντας τα 10.134. Το άκρως ανησυχητικό είναι ότι πάνω από τα μισά εξ αυτών των κρουσμάτων διαγνώστηκαν τον Αύγουστο!

Κορωνοϊός: Έσπασε το φράγμα των 10.000 κρουσμάτων – Σε επιφυλακή οι ειδικοί

Μπορεί τα σημερινά κρούσματα να ήταν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κάτω από το ψυχολογικό όριο των 200, με τον σημερινό απολογισμό να είναι ένας από τους χαμηλότερους του μήνα, ωστόσο η σημερινή μέρα «στιγματίστηκε» από ένα νέο αρνητικό ορόσημο. Έτσι, με τα 157 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, έσπασε το «φράγμα» των 10.000 συνολικών κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας, φτάνοντας τα 10.134. Το άκρως ανησυχητικό είναι ότι πάνω από τα μισά εξ αυτών των κρουσμάτων είναι μόνο τον Αύγουστο!

Συγκεκριμένα, από την 1η Αυγούστου, έως τις 30 έχουν ανακοινωθεί 5.791 νέα κρούσματα, ενώ από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν και καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, έως και τις 31 Ιουλίου είχαν καταγραφεί 4.343. Αυτός είναι -μεταξύ άλλων- και ο λόγος που παρά τη μείωση κρουσμάτων και σήμερα, οι επιστήμονες δεν προτρέχουν να μιλήσουν για υποχώρηση του ιού στη χώρα μας.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «για να δούμε την πορεία πρέπει να περιμένουμε και την επόμενη εβδομάδα».

Ωστόσο, εξήγησε πως είναι θετικό το γεγονός ότι αποφύγαμε την εκθετική αύξηση, που πολλοί φοβόντουσαν και σταθεροποιηθήκαμε περίπου στα 200 νέα κρούσματα ημερησίως.

Βέβαια, θέλοντας να ρίξει τους τόνους υπογράμμισε ότι «θέλει καιρό να αποδώσουν τα μέτρα». «Θα πρέπει να περάσει ένας μήνας για να έχουμε μια πιο συνολική εικόνα, πριν μπούμε στη δύσκολη και επώδυνη περίοδο του χειμώνα και των κλειστών συγκεντρώσεων, που θα αποτελέσουν πρόβλημα» τόνισε.

Τα κρούσματα μειώνονται, αλλά τα μέτρα μένουν στο τραπέζι

Μπορεί τα κρούσματα να μειώνονται, ωστόσο τόσο στην κυβερνητική, όσο και στην επιστημονική ομάδα δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός.

Αυτό, γιατί όπως αναφέραμε παραπάνω η δυναμική των αριθμών αποτελεί το κριτήριο για την επόμενη ημέρα, με τους επιστήμονες και την κυβέρνηση, να εξετάζουν νέα μέτρα για να «σπάσει» η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού, εάν τα υφιστάμενα δεν αποδώσουν. Τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Όπως αποκάλυψε μιλώντας, στο κεντρικό δελτίο του MEGA ο Χαράλαμπος Γώγος, στο «τραπέζι» υπάρχουν σκέψεις για καθολική χρήση της μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας το φθινόπωρο, συζητείται παράλληλα το ενδεχόμενο να κλείνουν τα πάντα τα μεσάνυχτα, σε όλη την Ελλάδα.

Μέτρα με… διακόπτη

Παράλληλα, αναφορικά με τα μέτρα ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ξεκαθάρισε ότι «αυτή τη στιγμή για να ελέγξουμε την πανδημία είναι τα οριζόντια μέτρα και τα στοχευμένα μέτρα».

«Τα οριζόντια μέτρα τα βάζουμε στις κόκκινες περιοχές. Αυτές μετά από λίγες μέρες μπορεί να γίνουν ροζ, πράσινες, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ένας διακόπτης που θα ανοίγει για μια περιοχή όταν υπάρχει πρόβλημα, θα κλείνει όταν περνάει και θα ανοίγει για μια άλλη περιοχή» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ζήτησε για μια ακόμα φορά από όσους επιστρέφουν από διακοπές να τηρούν αυστηρά τα μέτρα και να χρησιμοποιούν μάσκες, να τηρούν τις αποστάσει και να διατηρούν την καλή υγιεινή των χεριών τους.

Προβληματίζει η αύξηση των νοσηλειών  

Αυτό που προβληματίζει, πάντως, τους επιστήμονες είναι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, αφού τυχόν έξαρση των μολύνσεων μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος υγείας. Τις τελευταίες ημέρες, εξάλλου, μικρή αλλά σταθερή αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των βαρέων περιστατικών που χρειάζονται νοσηλεία στην εντατική και διασωλήνωση.

«Έως πριν από περίπου δύο εβδομάδες είχαμε θετικά κρούσματα, που όμως δεν χρειάζονταν νοσηλεία. Έκτοτε, οι κλίνες Covid σταδιακά γεμίζουν. Είναι άνθρωποι που έχουν καθυστερήσει να απευθυνθούν στο νοσοκομείο, γεγονός που ανοίγει τον κίνδυνο μετάδοσης στις επαφές τους» σημείωσε μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» η καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Παρασκευή Κατσαούνου.

Σε κάθε περίπτωση, με την περίοδο επώασης του ιού να διαρκεί από 10-15 ημέρες, οι ειδικοί εκτιμούν πως ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της πανδημίας θα μπορούν να εξαχθούν μετά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, οπότε και θα αρχίσει να φαίνεται ο αντίκτυπος της επιστροφής των παραθεριστών του Δεκαπενταύγουστου.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 157 νέες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι μετά από μέρες, αυξήθηκε αισθητά ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Σήμερα ανέρχονται στα 41, ενώ σε τα 3 που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο τα εισαγόμενα ανέρχονται σε 44.

Δείτε που εντοπίζονται

Από τα 113 εγχώρια κρούσματα, τα 14 συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, 8 με γνωστή συρροή και 5 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Στο «κόκκινο» βρίσκεται για μια ακόμα ημέρα η Αττική με 50 κρούσματα, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 16. Ιδιαίτερα ψηλά είναι και τα κρούσματα στο Ηράκλειο, με 11.

Αναλυτικά:

  • 41 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 50  κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 5 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 16 στην  Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με επαφή με κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον
  • 1 στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 2 στην Π.Ε. Ζακύνθου
  • 11 στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστή συρροή και 1 με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 3 στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 1 στην Π.Ε Καβάλας
  • 1 στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 1 στην Π.Ε Καστοριάς
  • 1 στην Π.Ε. Κιλκίς
  • 2 στην Π.Ε. Κοζάνης
  • 2 στην Π.Ε. Κυκλάδων
  • 1 στην Π.Ε. Λάρισας
  • 1 στην Π.Ε Λασιθίου
  • 7 στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 5 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον
  • 1 στην  Π.Ε. Ξάνθης
  • 1 στην Π.Ε. Πέλλας
  • 6 στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 4 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον
  • 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 1 στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 2 στην Π.Ε. Χανίων
  • 1 στην Π.Ε. Χίου

Πάνω από 10.000 τα κρούσματα

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10134, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες, ενώ 2.078 (20.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4.448 (43.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 10 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 51.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 149 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Δύο θάνατοι

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 262 θανάτους συνολικά στη χώρα. 93 (35.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 93.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.