Κορωνοϊός: Ανησυχούν οι «σιωπηλοι φορείς» – Πώς θα μειωθεί το ιικό φορτίο

Με αυξημένους ελέγχους σε όλη τη χώρα, «εξαντλητική» ιχνηλάτηση, περιοριστικά μέτρα σε Λέσβο, Ζάκυνθο και Ημαθία και αυστηρές συστάσεις για χρήση μάσκας και αποστάσεις στον εξωτερικό χώρο θα αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων την κατάσταση η Ελλάδα τον φονικό ιό το επόμενο διάστημα.

Με αυξημένους ελέγχους σε όλη τη χώρα, «εξαντλητική» ιχνηλάτηση, περιοριστικά μέτρα σε Λέσβο, Ζάκυνθο και Ημαθία και αυστηρές συστάσεις για χρήση μάσκας και αποστάσεις στον εξωτερικό χώρο θα αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων την κατάσταση η Ελλάδα τον φονικό ιό το επόμενο διάστημα.

«Είμαστε για να παλεύουμε ώστε οι Έλληνες πολίτες να είναι ασφαλείς» τόνισε κατά την χτεσινή ενημέρωσή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνοντας πως «έχουμε 3.250 ενεργά κρούσματα, οι στενές επαφές αυτών είναι σχεδόν άλλες 6.000».

Σχετικά με τα ενεργά κρούσματα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως «γνωρίζουμε σε ποιες περιοχές βρίσκονται τα ενεργά κρούσματα. Από εκεί και πέρα, οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ δίνουν λίγο-πολύ το περίγραμμα, σε σχέση με τις Περιφερειακές Ενότητες. Δεν υπάρχει κάποιο κρούσμα το οποίο μέσα από την πλατφόρμα δεν δηλώνεται και το βασικότερο γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή πού είναι, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περιφρουρήσουμε την καραντίνα του, να είμαστε σε επαφή μαζί του και μάλιστα να συνδράμουμε σε περίπτωση που έχει τα οποιαδήποτε συμπτώματα».Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας σας θυμίζω ότι υπήρχε περίοδος που μέσα σε μία ημέρα τα κρούσματα τα οποία είχαμε μαζί με τις επαφές τις high risk και τις low risk συνολικά ο αριθμός είχε φτάσει στις 22.000. Άρα αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση και βεβαίως και γνωρίζουμε ακριβώς κάθε κρούσμα», τόνισε ο Υφυπουργός.

Ανησυχία για τους «σιωπηλούς φορείς»

Την ίδια ώρα ο Γκίγκας Μαγιορκίνης έκανε έκκληση στους νέους και σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές συστήνοντάς τους να δημιουργήσουν μια κοινωνική «φουσκάλα», δηλαδή να συναναστρέφονται συγκεκριμένα άτομα, να προφυλάξουν τις ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, να αποφεύγουν μέρη με συγχρωτισμό και να χρησιμοποιούν μάσκα.

«Ο ιός στους νέους συνήθως προκαλεί πολύ ήπια συμπτώματα, με συνέπεια να παραμένουν αδιάγνωστοι, και οι μεταδόσεις από τους νέους να είναι σχεδόν αδύνατο να ιχνηλατηθούν. Γι’ αυτό το λόγο, επιστρέφοντας από τις διακοπές, θα πρέπει να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ως σιωπηλούς φορείς και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε για χρονικό διάστημα 7 με 10 ημέρες, τις κοινωνικές επαφές και να χρησιμοποιούμε μάσκα στις κοντινές επαφές. Έτσι, αν έχουμε κολλήσει τον ιό και δεν το έχουμε καταλάβει – κάτι που είναι πολύ πιθανό – μπορούμε να μειώσουμε δραματικά την πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης στα οικεία μας πρόσωπα».

Από τη μεριά του, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι η συστηματική χρήση της μάσκας σε όλες τις κοινωνικές μας επαφές ενδεχομένως να αποδειχτεί σωτήρια. Μάλιστα είπε ότι αν για 14 ημέρες όλοι φοράμε ευλαβικά μάσκα, τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.

«Μοντέλο Πόρου» σε Λέσβο, Ζάκυνθο και Ημαθία

Οπως ενημέρωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, από το πρωί του Σαββάτου στις 06:00, έκτακτα μέτρα επιβάλλονται σε Λέσβο και Ζάκυνθο.

Εφαρμόζονται δηλαδή τα κάτωθι μέτρα:

  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους

Παράλληλα, παρατείνεται για 14 ημέρες το ειδικό καθεστώς σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο, Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και Χανίων.

Τέλος, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές προστίθεται η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και επιβάλλονται τα κάτωθι μέτρα:

  • Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
  • Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Στο «κόκκινο» τα κρούσματα στην Αττική

Στην Αττική καταγράφονται για μια ακόμη ημέρα οι περισσότερες μολύνσεις από τον κοροναϊό.

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, αυτή την περίοδο, με δεδομένο ότι ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 6 έως 14 ημέρες, καταγράφονται κυρίως κρούσματα που αφορούν την περίοδο ακριβώς μετά το παράθυρο της 15ης Αυγούστου και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της διασποράς είναι η σχέση της με διακοπές του καλοκαιριού.

Υπαρκτός ο κίνδυνος επαναμόλυνσης σε όσους έχουν περάσει κορωνοϊό

Για τις περιπτώσεις επαναμόλυνσης και το κατά πόσο όσοι νοσούν για δεύτερη φορά από τον κοροναϊό μίλησε κατά της διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Απαντώντας σε ερώτηση του in.gr, σχετικά με το περιστατικό της επαναμόλυνσης του 33χρονου, ο οποίος και ήταν ασυμπτωματικός, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως «σχετικά με τους επαναμολυνθέτες, πρόκειται για δυο περιστατικά για τα οποία εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πλήρη κατανόηση. Να επισημάνω ότι έχουν μολυνθεί εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο και ελάχιστες, μόνο δύο επαναμολύνσεις έχουμε δει».

«Η σημασία τους αυτή τη στιγμή έχει περισσότερα ερωτηματικά παρά απαντήσεις. Δε νομίζω ότι μπορώ να σας απαντήσω εάν κάποιος που έχει περάσει έχει πιθανότητα να επαναμολυνθεί. Η λογική είναι ότι θα επαναμολυνθεί εξαιρετικά δύσκολα» συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχει μηδέν πιθανότητα σε καμία λοίμωξη, οπότε θεωρώ με βάση το προφίλ που βλέπουμε τώρα οι άνθρωποι που το έχουν περάσει θα πρέπει να συμπεριφέρονται θεωρητικά όπως όλοι οι υπόλοιποι. Δεν θα πρέπει να μπαίνουμε σε διαδικασίες υψηλού ρίσκου. Και αυτό διότι δεν καταλαβαίνουμε ακόμα τι γίνεται τον ιό» κατέληξε.

Οργή Χαρδαλιά για την 24χρονη

Για τα απερίσκεπτα περιστατικά με νέους να σπάνε την καραντίνα για να πάνε διακοπές, ή να μην περιμένουν καν τα αποτελέσματα για τον κοροναϊό, όπως στην περίπτωση της 24χρονης μίλησε ο Χαρδαλιάς.

Απαντώντας σε ερώτηση του in.gr, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι τέτοια περιστατικά είναι δεκάδες και μάλιστα καθημερινά. «Αυτή τη στιγμή στη χώρα έχουμε 3.250 ενεργά κρούσματα, ταυτόχρονα οι στενές επαφές αυτών είναι άλλες 6 χιλιάδες. Αυτό που κάναμε στην πρώτη φάση ως πολιτική προστασία που παρατηρούσαμε τις καραντίνες, συνεχίζουμε να το κάνουμε» είπε.

«Η περίπτωση της 24χρονης είναι απλά ένα παράδειγμα, έχουμε πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα. Και αυτή είναι και η δική μας η δουλειά, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, αυτή τη δουλειά κάνουμε κάθε μέρα. Και όταν αναφέρομαι σε ατομική ευθύνη, δεν κουνάω το δάχτυλο στον έλληνα πολίτη. Είμαι ευγνώμον σαν άνθρωπος, σαν οικογενειάρχης, σαν ενεργός πολίτης για την προσπάθεια που κάνει ο ελληνικός λαός» τόνισε και εξήγησε πως:

«Αν στηλιτεύουμε κάτι, είναι κάποιες τέτοιες ανεύθυνες συμπεριφορές. Γιατί υπάρχει η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, αυτών των ανθρώπων που αγωνίζονται κάθε μέρα κάτω από δύσκολες συνθήκες για να ανταπεξέλθουν, που κάνουν αγώνα, κάνουν μια θυσία με υπομονή, με επιμονή και υπάρχουν και οι »εξυπνάκηδες», οι ελάχιστοι, που αυτό που έκαναν στην πρώτη φάση του »μένουμε σπίτι» το κάνουν και τώρα στη δεύτερη φάση του »μένουμε ασφαλείς» και είναι πολύ συγκεκριμένα τα χαρακτηριστικά αυτών οι οποίοι έχουν τέτοιου είδους συμπεριφορές».

«Ακόμα και τα κοινωνικά και οικονομικά τους χαρακτηριστικά είναι συγκεκριμένα. Δεν είναι η ώρα να σταθμεύουμε σε αυτό, ούτε είναι η ώρα να δαιμονοποιήσουμε το οτιδήποτε. Αφορά την ελάχιστη μειοψηφία και θέλω να σταθώ σε αυτό. Δεν είναι συμπτωματικό και αν ισχύει, πριν από λίγο έμαθα ότι η μητέρα της 24χρονης βγήκε και είπε ότι δεν υπάρχει κοροναϊός» τόνισε αναφερόμενος στα όσα είπε η μητέρα της 24χρονης μιλώντας στο MEGA.

«Όλο αυτό το μικρό κίνημα αμφισβήτησης αυτού που συμβαίνει παγκόσμια που προσπαθεί να δημιουργηθεί, αν μη τι άλλο η απάντηση του καθένα μας είναι η δική μας συμπεριφορά. Να συνεχίσουμε με επιμονή και με υπομονή. Κερδίζουμε τη μία μάχη μετά την άλλη. Η πολιτική προστασία είναι για να μπορέσει να κρατήσει τη χώρα ασφαλή» συμπλήρωσε.

«Αν η ερώτηση είναι »το αν έχουμε το έλεγχο» σας λέω »ναι». Σας κοιτάω στα μάτια και σας λέω ναι »ξέρουμε τις μας γίνεται». Γιατί βασιζόμαστε πάνω από όλα σε ανθρώπους που γνωρίζουν περισσότερα από εμάς, στους επιδημιολόγους για τις αναλύσεις και τις προβολές και σε μια εξαιρετική ομάδα αναλυτών δεδομένων, που κάθε μέρα μας δίνουν τα στατιστικά στοιχεία για να μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Είμαστε εδώ για να παλεύουμε ώστε οι έλληνες πολίτες να μένουν ασφαλείς. Είμαστε εδώ όχι για να κουνάμε το δάχτυλο σε οποιονδήποτε, απλά και μόνο. Είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε και να στηλιτεύουμε συμπεριφορές, οι οποίες είναι ελάχιστες μεν αλλά διακινδυνεύουν τη δημόσια υγεία και το δικαίωμα των ελλήνων πολιτών που με τόση επιμονή και υπομονή έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια στο να μείνουν ασφαλείς» κατέληξε.

 «Αμφιβάλλω αν υπάρχει ο ιός» είπε στο MEGA η μητέρα της 24χρονης

«Μπορεί να είναι 24 χρονών αλλά το παιδί, επειδή πέρασε πολλά ήταν πολύ σκασμένο, ήθελε να φύγει ρε παιδί μου. Τώρα το έκανε, δεν αλλάζει. Θα υποστούμε τις συνέπειες, αλλά θέλω να μου πουν πότε είπαν στο παιδί όταν φτάσει στην Αθήνα να πάει κατευθείαν στο Αττικό» υπογράμμισε μιλώντας στο MEGA η μητέρα της 24χρονης.

«Έφυγε από τη Θεσσαλονίκη, καθ’οδόν στο τρένο ενημερώθηκε ότι το τεστ είναι θετικό, μέχρι εκεί, ούτε να μείνει στην Αθήνα, ούτε να πάει στο Αττικό, τίποτα» συμπλήρωσε.

«Δεν είχε συμπτώματα, δεν είχε πυρετό, της έβαζαν θερμόμετρο κάθε πέντε λεπτά» εξήγησε σε άλλο σημείο.

«Τους πήραν με ασθενοφόρο, το είχαν έξω στα παγκάκια, έχω την απαίτηση να γίνει και δεύτερο τεστ, γιατί το Ιπποκράτειο είναι γνωστό ότι έχουν κάνει πολλά λάθη σε αυτόν τον τομέα» τόνισε η μητέρα.

«Είναι σε ένα θάλαμο μόνο του. Το παλικάρι του έκαναν τεστ σήμερα» είπε σχετικά με τον φίλο της, που ταξίδεψε μαζί του η 24χρονη.

«Έφτασε στο Αττικό 4 παρά 10. Μίλησα με μία νοσηλεύτρια η κλινική εικόνα του παιδιού είναι καλή, είναι απύρετη, θα της έκαναν καρδιογράφημα και αιματολογικές εξετάσεις και θα έμπαινε στην αιμοκάθαρση. Μου είπαν ότι θα επικοινωνήσει ο θεράπων γιατρός για να ζητήσει ένα ιστορικό» είπε.

«Από αγανάκτηση. Από 8,5 ετών το παιδί ταλαιπωρείται στα νοσοκομεία. Δεν έχει πάει ποτέ του πουθενά, και από αμέλεια… θα υποστούμε τις συνέπειες. Έγινε και δεν αλλάζει η κατάσταση» ανέφερε.

«Με τόσα που ακούμε, είμαστε αμφίβολοι πια για το αν υπάρχει ο κοροναϊός. Χωρίς συμπτώματα, δεν καταλαβαίνω πως βγήκε θετικό το τεστ. Το πρώτο λάθος έγινε από το Ιπποκράτειο. Έβαλαν το παιδί για αιμοκάθαρση πριν 3 μήνες, γιατί δεν του έκαναν τεστ κοροναϊού πρώτα;» διερωτήθηκε σε έντονο ύφος.

«Γιατί στο λιμάνι του Πειραιά δεν της έκαναν τεστ κοροναϊού;» επέμεινε.

«Απαιτώ να γίνει επανάληψη του τεστ στην κόρη μου.Της είπαν απλώς ότι είναι θετική, δεν της είπαν τίποτα άλλο. Δεν πήρε οδηγίες» κατέληξε.

Ο χάρτης των κρουσμάτων

Σήμερα, 28/8/2020, δηλώθηκαν 270 επιπλέον κρούσματα. Από τα 238 εγχώρια κρούσματα, τα 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, 16 συνδέονται με επαφή με γνωστά επιβεβαιωμένα κρούσματα  ή με ιχνηλατήσεις αυτών και 6 με γνωστές συρροές

Η Αττική βρίσκεται στο κόκκινο για μια ακόμα μέρα με 112 κρούσματα, ενώ η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 27. Ακόμα, εντοπίζονται 10 στις Κυκλάδες και 9 στην Κοζάνη.

Αναλυτικότερα:

  • 26 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 112 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 14 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 27 στην  Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 2 στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 1 στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 5 στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 1 στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 5 στην Π.Ε. Ζακύνθου
  • 6 στην Π.Ε. Ημαθίας
  • 4 στην  Π.Ε. Ηρακλείου
  • 3 στην Π.Ε. Καβάλας
  • 4 στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 1 στην Π.Ε. Κιλκίς
  • 9 στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 6 από ιχνηλατήσεις γνωστών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
  • 1 στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 10 στην Π.Ε. Κυκλάδων, εκ των οποίων τα 5 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 2 στην Π.Ε. Λάρισας
  • 8 στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επαφή με γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 1 στην  Π.Ε. Μαγνησίας
  • 2 στην  Π.Ε. Μεσσηνίας
  • 3 στην  Π.Ε. Ξάνθης
  • 10 στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με επαφή με γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 1 στην Π.Ε. Πιερίας
  • 2 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 1 στην Π.Ε. Ροδόπης
  • 4 στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επαφή με γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 1 στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 1 στην Π.Ε. Φλώρινας
  • 2 στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 4 στην Π.Ε. Χανίων
  • 2 στην Π.Ε. Χίου
  • 3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.