Η Νέα Ζηλανδία, μια νησιωτική χώρα με πληθυσμό που μόλις ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας που προκάλεσε ο SARS-CoV-2. Από τις αρχές Μαΐου και για περισσότερο από 100 ημέρες δεν είχε αναφερθεί νέο κρούσμα στο έδαφός της!
Παρά το γεγονός ότι όλοι πίστευαν ότι οι Νεοζηλανδοί είχαν πετύχει το ακατόρθωτο, οι αρμόδιες αρχές παρέμεναν σε ετοιμότητα, ελέγχοντας τα σύνορα και διενεργώντας καθημερινά μεταξύ 400 και 750 τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Και όπως φαίνεται, ορθώς έπρατταν: στις αρχές Αυγούστου υπήρξε μια αναζωπύρωση της επιδημίας στη χώρα αυτή με τριάντα νέα κρούσματα. Παρά τον μικρό αριθμό κρουσμάτων, προβληματίζει το γεγονός ότι δεν είναι σαφής η προέλευσή τους. Το πρώτο από τα νέα κρούσματα αφορούσε έναν 50χρονο άνδρα χωρίς ιστορικό ταξιδιού ή επαφών με άτομα που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature» η Amanda Kvalsvig, η επιδημιολόγος η οποία έχει επιφορτισθεί με τη διαχείριση της επιδημίας στη Νέα Ζηλανδία, η αναζωπύρωση οδήγησε στη λήψη μιας σειράς μέτρων. Ειδικότερα, η περιοχή του Οκλαντ όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα πέρασε σε επίπεδο συναγερμού 3 (με κορυφαίο το 4) και οι κάτοικοί του δέχθηκαν σύσταση παραμονής στο σπίτι και περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες, ενώ η υπόλοιπη χώρα τέθηκε σε επίπεδο συναγερμού 2 με έμφαση στη χρήση μάσκας και στην κοινωνική αποστασιοποίηση με αποφυγή εκδηλώσεων που συνεπάγονται συγχρωτισμό.
Και ενώ οι πολίτες καλούνται να τηρήσουν τα παραπάνω μέτρα, οι Αρχές φιλοξενούν σε ειδικές δομές τα ασυμπτωματικά κρούσματα (ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ενδοοικογενειακής ή άλλης μετάδοσης), αυξάνουν τους ελέγχους (ο αριθμός των τεστ ανέρχεται την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές στις 3.000 ανά εκατομμύριο πληθυσμού ημερησίως) και προχωρούν σε γενετική ανάλυση των δειγμάτων του ιού που λαμβάνουν από τα θετικά κρούσματα. Αυτό το τελευταίο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα δείξει αν τα κρούσματα έχουν κοινή προέλευση ή αν η αναζωπύρωση οφείλεται σε περισσότερα γεγονότα εισόδου του ιού στη χώρα.
Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της γενετικής ανάλυσης, η διαχείριση της αναζωπύρωσης φανερώνει ότι η Νέα Ζηλανδία διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης επιδεικνύοντας ετοιμότητα και άρτιο σχεδιασμό. Κάτι που, κρίνοντας από τα όσα βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, φαίνεται να είναι το μεγάλο ζητούμενο στην Ελλάδα. Δυστυχώς, για όλους μας!