Σύσκεψη για την έναρξη της σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Συζητήθηκαν θέματα συντονισμού ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, υπό τις εξαιρετικές συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία του Covid-19.
Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου από τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.
Στη σύσκεψη μετείχαν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος.
Την Τρίτη οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων
Ερωτώμενη για το εάν υπάρχει κάποιο νέο δεδομένο σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, η κ. Κεραμέως επανέλαβε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη.
Όπως είπε, θα προηγηθεί την Δευτέρα η συνεδρίαση της ολομέλειας της επιτροπής των ειδικών, όπου θα συζητηθούν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Πάντως, όπως είπε, ασχέτως της ημερομηνίας έναρξης των μαθημάτων, «όλα είναι έτοιμα», με τα βιβλία στα σχολεία, προσλήψεις αναπληρωτών και προσωπικού καθαρισμού των σχολείων.
Σε δύο φάσεις το άνοιγμα των σχολείων
Για άνοιγμα των σχολείων σε δύο φάσεις μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, λίγες μόλις ημέρες πριν την οριστική απόφαση για την ημερομηνία που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Μαγιορκίνης, είπε πως για παράδειγμα «τα δημοτικά θα μπορούν να ανοίξουν άμεσα και τα Γυμνάσια και Λύκεια αργότερα».
Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε πως το άνοιγμα τω σχολείων θα εξαρτηθεί από τον αριθμό κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες.
Αναφορικά με τον αριθμό των παιδιών που πρέπει να υπάρχει σε κάθε τάξη, ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ασφαλής αριθμός. «Το ιδανικό θα ήταν να βάζαμε και πέντε παιδιά σε μια τάξη» είπε και συμπλήρωσε πως «θα πρέπει να λειτουργήσουμε πάντα με τα δεδομένα που έχουμε».
Ακόμα, τόνισε πως «αν ο ιός μπει σε μια τάξη με 15 παιδιά και δεν φοράνε μάσκες θα εξαπλωθεί και στα 15 παιδιά ή ακόμα και στα 12 ή και στα 10».
Μόσιαλος: Λιγότεροι μαθητές στις τάξεις
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων μίλησε και ο καθηγητής της πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου LSE και σύμβουλος της κυβέρνησης για την πανδημία, Ηλίας Μόσιαλος.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, πρέπει να είναι «μικρότερος ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις». Παράλληλα, εξήγησε πως τα ίδια μέτρα που εφαρμόζονται για όλους τους χώρους, πρέπει να ισχύουν και για τις σχολικές αίθουσες.
Το πρόβλημα των λίγων σχολικών αιθουσών μπορεί να λυθεί με την ενοικίαση χώρων από τους ΟΤΑ, όπως πρότεινε, ενώ ζήτησε να «δούμε τα διεθνή πρότυπα».
«Ας εξετάσουμε πώς μπορεί να εκκινήσει η χρονιά με ένα άλλο πλάνο» τόνισε και εν συνεχεία αναφέρθηκε στις μικρές πιθανότητες που έχουν τα παιδιά να ασθενήσουν βαριά. Ωστόσο, υπογράμμισε πως δεν έχει επιβεβαιωθεί πως οι ανήλικοι δεν μεταδίδουν τον ιό ή έχουν μικρότερο ιικό φορτίο.