Μετά τη γερμανική πρωτοβουλία διαμεσολάβησης που έπεσε στο κενό και τα μηνύματα αδιαλλαξίας που στέλνει η Αγκυρα, πίεση στους ευρωπαίους εταίρους υπέρ της ανακοίνωσης επιλογών για κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας ασκεί η Αθήνα.
Στην έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε: «Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις του κ. Μπορέλ για τις επιλογές σχετικά με τις κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας. Το εκλαμβάνουμε ως απόλυτη αναγκαιότητα προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στην Μεσόγειο».
Σε ερώτηση για τις διαθέσεις των υπολοίπων μελών της ΕΕ και κατά πόσο η Ελλάδα θα ζητήσει την επιβολή κυρώσεων, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι βασιζόμαστε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. «Αυτές είναι οι αξίες αυτής της Ένωσης εθνών».
Η Αθήνα προσβλέπει σε ένα κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την ΕΕ, αφήνοντας να φανεί η δυσαρέσκειά της για την κωλυσιεργία στο θέμα αυτό, θεωρώντας ότι σε συνδυασμό με την πολιτική ίσων αποστάσεων που τηρεί το ΝΑΤΟ, οδηγούν στο να αποθρασύνεται η Άγκυρα.
Η κυβέρνηση περιμένει από τον Ζοζέπ Μπορέλ να παρουσιάσει συγκεκριμένο κατάλογο κυρώσεων στη σημερινή συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζοντας ότι ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών της ΕΕ «έχει δεσμευτεί» και «έχει εντολή» για να παρουσιάσει αυτό τον κατάλογο των κυρώσεων. Πρόσθεσε παράλληλα πως «σε κάθε περίπτωση ο δρόμος είναι σαφής: Είτε θα επέλθει αποκλιμάκωση, είτε κυρώσεις».
Μάλιστα με τη φράση «κρείττον του λαλείν το σιγάν» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ενόχληση του μεγάρου Μαξίμου για το διάλογο του κ. Μπορέλ με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας που κατέγραψαν τα ανοιχτά μικρόφωνα, όπου ο κ. Μπορέλ υποστηρίζει πως η Τουρκία είναι εκνευρισμένη με τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ και δεν θεωρεί τους Έλληνες αξιόπιστους.
Βεβαίως αποφάσεις για κυρώσεις δεν μπορούν να ληφθούν στη σημερινή συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ εξαιτίας του άτυπου χαρακτήρα της συνόδου ωστόσο το γεγονός ότι είτε υποβαθμίζεται το ζήτημα από τις Βρυξέλλες είτε μετατίθεται συνεχώς αυτό προκαλεί ενόχληση στην ελληνική κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή που η Τουρκία οξύνει επικίνδυνα την ένταση και προχωράει σε ενέργειες που συντηρούν χρονικά την έκρυθμη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η Γερμανία συνεχίζει να μιλάει για διάλογο και αποκλιμάκωση αποφεύγοντας να σηκώσει τους τόνους κατά της Τουρκίας.
Σήμερα θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με τον τούρκο πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν.