Η απότομη αύξηση του αριθμού των μολύνσεων από κορωνοϊό τις τελευταίες δυο εβδομάδες, έθεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε εγρήγορση καθώς οι παραθεριστές επιστρέφουν στις μεγάλες πόλεις και οι μαθητές ετοιμάζονται για την έναρξη του σχολικού έτους μετά από μήνες διακοπών.
Με την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία να καταγράφουν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, η Ευρώπη χάνει μια ακόμη ευκαιρία να δαμάσει την πανδημία. Με τον ερχομό του καλοκαιρού υπήρχε η πεποίθηση ότι θα ήταν λιγότερο πιθανό ο κόσμος να μολύνεται από τον ιό όταν βρίσκεται έξω και απολαμβάνει τον ζεστό καιρό. Έτσι, ταξίδια, μετακινήσεις και κοινωνικοί περιορισμοί χαλάρωσαν.
Οι ευρωπαϊκές οικονομίες που εξαρτώνται άλλωστε από τον τουρισμό δεν θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά μια εποχή με άδειες ξαπλώστρες στις πλαζ και άδεια εστιατόρια. Οι αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία θα κατέρρεαν χωρίς νέες κρατήσεις και για τον λόγο αυτό εφάρμοσαν νέα υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να καθησυχάσουν τους πελάτες. Όλοι ήθελαν να δουν ξανά φίλους και οικογένειες.
Έκρηξη των νέων κρουσμάτων
Το πείραμα απέτυχε. Δεν έχει τελειώσει ακόμη ο Αύγουστος και τα κρούσματα αυξάνονται με ανεξέλεγκτο πια ρυθμό στη δυτική Ευρώπη, ενώ στη νοτιο-ανατολική, η οποία απέφυγε τα χειρότερα την περασμένη άνοιξη, πολλές χώρες καταρρίπτουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.
Στη Γαλλία η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο ανησυχητική με τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν να προειδοποιεί ότι τα περισσότερα από τα 4.000 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή αφορούν νεότερες ηλικίες από 20 έως 40 ετών που μολύνονται σε πάρτι. Αλλά και στην Ιταλία τα κρούσματα έχουν πενταπλασιαστεί (947 καταγράφηκαν την περασμένη Παρασκευή) με τις αρχές να αποδίδουν την αύξηση στα πάρτι και τις αφίξεις ταξιδιωτών από το εξωτερικό.
Στην Ισπανία τα ποσοστά θανάτων αυξάνονται εκθετικά γεγονός που καθιστά την τρέχουσα κατάσταση ιδιαίτερα ανησυχητική: «Αν αφήσουμε τη μετάδοση να συνεχίσει να αυξάνεται, θα καταλήξουμε με πολλούς ανθρώπους να νοσηλεύονται, πολλούς άλλους στις εντατικές αλλά και θα οδηγηθούμε σε πολλούς θανάτους», δήλωσε προ ημερών ο Φερνάντο Σιμόν, επικεφαλής λοιμωξιολόγος της κυβέρνησης.
Η Γερμανία η οποία είχε λάβει τα εύσημα για τον χειρισμό της επιδημίας στο πρώτο κύμα της επιδημίας, κατέγραψε περισσότερα από 2.000 κρούσματα το περασμένο Σάββατο, το μεγαλύτερο καθημερινό άλμα από τον Απρίλιο.
«Όχι» σε νέο κλείσιμο συνόρων
Οι Γερμανοί βουλευτές τάσσονται υπέρ της προσωρινής απαγόρευσης των πάρτι καθώς ζητούμενο είναι να αποτραπεί ένα νέο lockdown, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και για την κοινωνία. Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρει ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφύγει να κλείσει ξανά τα σύνορα «με οποιοδήποτε κόστος».
Η ελεύθερη κυκλοφορία είναι μείζονος σημασίας για το ευρωπαϊκό πρότζεκτ και το κλείσιμο των συνόρων συνέβαλε στην κατάρρευση της οικονομικής παραγωγής την περασμένη άνοιξη. Οι ηγέτες επιθυμούν μεν να αποφύγουν την επανάληψη δραστικών ελέγχων ώστε να επιτρέψουν στις οικονομίες τους να ανακάμψουν από τη βαθιά ύφεση, όμως δεν μπορούν να αγνοήσουν το γεγονός ότι πολίτες κολλάνε τον ιό στο εξωτερικό και τον φέρνουν πίσω στην πατρίδα.
Ευτυχώς ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και των θανάτων είναι πολύ μικρότερος απ’ ό,τι πριν από μερικούς μήνες καθώς τα περισσότερα κρούσματα αφορούν νέους που είτε παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, είτε είναι εντελώς ασυμπτωματικοί.
Σε τεντωμένο σχοινί
Ωστόσο η οικονομική ζημία που προκαλείται από αυτό το νέο κύμα πανδημίας είναι ανυπολόγιστη. Είναι ενδεικτικό ότι η Ryanair Holdings αποφάσισε να μειώσει τις πτήσεις της για το φθινόπωρο καθώς οι καταναλωτές είναι πιο διστακτικοί να ταξιδέψουν στο εξωτερικό αλλά και για το γεγονός ότι ο κατάλογος των χωρών που υπόκεινται σε μέτρα καραντίνας, αυξάνεται.
Την ίδια ώρα υπάρχει ο κίνδυνος οι μολύνσεις να αρχίζουν να εξαπλώνονται με τους νέους να μολύνουν τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες και τα σχολεία να κλείσουν ξανά, επιβεβαιώνοντας τον εφιάλτη κάθε γονέα αλλά και υπουργού Οικονομικών. Στις δύο εβδομάδες από τότε που οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία στη Γερμανία, περισσότερα από 40 σχολεία στο Βερολίνο έχουν ήδη αναφέρει κρούσματα κορωνοϊού, με μαθητές και καθηγητές να μπαίνουν σε καραντίνα.