ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση συσπείρωσης από τον Αλέξη Τσίπρα

Η στρατηγική εν όψει ΔΕΘ και το… «φάουλ» της «θολοκουλτούρας» - Σε ήρεμο κλίμα η συνεδρίαση του προεδρείου της Κ.Ο.

Το κλίμα μπορεί να ήταν καλό και η χθεσινή διευρυμένη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τα στελέχη που συμμετέχουν στο λεγόμενο «πρωινό καφέ» να κύλησε σχετικά ήρεμα, αυτό δεν σημαίνει ότι κρύφτηκαν τα προβλήματα κάτω από το τραπέζι.

Ακόμα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το επεσήμανε αυτό, λέγοντας κατά τους παριστάμενους ότι η συζήτηση ήταν πολύ καλή και σε ήρεμο πνεύμα σε αντίθεση με όσα γράφονται από μέλη και στελέχη στο διαδίκτυο. Και όντως, αυτή είναι η πραγματικότητα, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες εξελίσσεται μια πολύ μεγάλη διαδικτυακή σύγκρουση για διάφορα ζητήματα μεταξύ στελεχών που βρίσκονται σε διάφορες τάσεις.

Αυτό έσπευσαν να το καυτηριάσουν αρκετά στελέχη, ενώ μάλιστα προ ημερών, ο «εκλογολόγος» του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης επεσήμανε το πρόβλημα, γράφοντας στο facebook ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι συνέλευση μελών του κόμματος και θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι.

Δεν είχε και άδικο, καθώς υπάρχει μεγάλη και ανεξήγητη – κατά πολλούς – ένταση που κορυφώθηκε με τις ευχές του Αλέξη Τσίπρα για τον Δεκαπενταύγουστο. Ουσιαστικά ενισχύθηκε η εκτίμηση ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που θα αναδειχθούν περισσότερο στο δρόμο προς το συνέδριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να λάβει αποφάσεις το προσεχές διάστημα, ώστε με την παρουσία του στη ΔΕΘ το διήμερο 19-20 Σεπτεμβρίου να μεταδοθεί το μήνυμα της ανανέωσης και του νέου ξεκινήματος με αλλαγές στα όργανα του κόμματος και με τον ανασχηματισμό που ετοιμάζει.

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι

Κυρίως όμως οι πρωτοβουλίες του θα έχουν στόχο να διαφυλαχθεί η στρατηγική του, γύρω από την οποία πρέπει να συσπειρωθούν όλοι, από τους προεδρικούς έως τους «53+» έστω και με τις διαφωνίες τους, χωρίς όμως να δημιουργούν εμπόδια στο σχέδιο Τσίπρα.

Ο πρώην Πρωθυπουργός θέλει να πέσουν οι τόνοι και να μην υπάρχουν εστίες έντασης. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα η Αυγή, σε σχόλιό της χαρακτηρίζει «φάουλ» τη λέξη «θολοκουλτούρα» που χρησιμοποίησε ο Παύλος Πολάκης που είναι εξ αυτών που έχει ταχθεί κατά των «53+». Ο Παύλος Πολάκης έγραψε στο facebook, προκαλώντας την ενόχληση πολλών και γι’ αυτό έγινε και η επισήμανση από την «Αυγή»: «…είπαμε ο εχθρός είναι απέναντι και στο συνέδριο θα πάρουμε αποφάσεις… δεν θα ανακυκλώσουμε τη θολοκουλτούρα! Αρκετά και ως εδώ!».

Στο πλαίσιο να υπάρξει ένας στοιχειώδης εσωκομματικός συμβιβασμός και να μην εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ διχασμένος, χθες αποφασίστηκε να ψηφίσει «παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία και υπέρ της ελληνοϊταλικής συμφωνίας που αποτελεί- παρά τους σημαντικούς συμβιβασμούς στους οποίους βασίζεται – θετικό βήμα για τη χώρα. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο με την προοπτική επέκτασης χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης ανάλογα με τις εξελίξεις.

Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες

Με το «παρών» στην παρούσα φάση, «μπήκαν οι διαφορές κάτω από το εσωκομματικό χαλί», καθώς τουλάχιστον πέντε βουλευτές θα ήταν απέναντι στην κομματική γραμμή για καταψήφιση της συμφωνίας. Εξάλλου, οι «53+» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και οι εκσυγχρονιστές προερχόμενοι από το ΠαΣοΚ –αυτοπροσδιορίζονται πλέον ως μεταρρυθμιστές- όπως ο Νίκος Μπίστης, κ.α. είχαν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας με την Αίγυπτο, εν αντιθέσει με τους προεδρικούς και τον Νίκο Κοτζιά.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καθώς θα κληθεί το κόμμα –θα συνεδριάσει και το Πολιτικό Συμβούλιο εντός των επομένων ημερών- να λάβει αποφάσεις για κρίσιμα θέματα, όπως το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα γίνει το συνέδριο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.