Η αφετηρία της νέας πολιτικής περιόδου, που σηματοδότησε η τηλεδιάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, φέρνει το Κίνημα Αλλαγής αντιμέτωπο με «το στοίχημα των 120 ημερών». Μέχρι το τέλος του 2020, το οποίο προβλέπεται πυκνό σε πολιτικές εξελίξεις, θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό, όπως εκτιμούν στελέχη του κόμματος, αν τελικά το κεντροαριστερό σχήμα μπορεί να αναδειχθεί σε έναν «κρίσιμο τρίτο παίκτη» στο πολιτικό σύστημα.
Η Φώφη Γεννηματά στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες της εμφανίζεται αισιόδοξη. Στη βάση, όμως, επικρατεί προβληματισμός. Οσο δεν διαφαίνεται μια τάση ανάκαμψης τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος ο πήχης των προσδοκιών, ακόμα και των ίδιων των στελεχών, να ευθυγραμμιστεί με τις δημοκοπήσεις που δίνουν στο Κίνημα Αλλαγής ρόλο δορυφόρου των δύο μεγάλων κομμάτων.
Η αισιοδοξία της Φώφης
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θεωρεί ότι ο χρόνος κυλά υπέρ της. Η εκτίμησή της είναι ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας εισέρχονται σε έναν κύκλο φθοράς. Η εικόνα του Πρωθυπουργού, αν και παραμένει ισχυρή, έχει αρχίσει να δέχεται τα πρώτα πλήγματα. Η δημοτικότητα του κ. Μητσοτάκη δοκιμάζεται από τις ευθύνες της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για το σήμα χαλάρωσης που έδωσε μετά την πρώτη επιτυχή φάση αντιμετώπισης της πανδημίας και το οποίο οδήγησε στην ανησυχητική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να αντιμετωπίσει μια οικονομική κρίση μεγαλύτερη από αυτήν που οδήγησε τη χώρα στη δεκαετή περιπέτεια των μνημονίων και παράλληλα να χειριστεί τη δύσκολη εξίσωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων που πιθανόν να τον φέρει αντιμέτωπο με τη «δεξιά πτέρυγα του κόμματος» που ήδη στο παρασκήνιο εκφράζει ενστάσεις για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς.
Οι εκτιμήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ
Η κυρία Γεννηματά, σύμφωνα με συνομιλητές της, εκτιμά ότι θα είναι ραγδαία και η φθορά του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να ανταποκριθεί στην εντολή των ψηφοφόρων για υπεύθυνη αντιπολίτευση και παράλληλα στέλνει σήμα αδυναμίας να συγκρουστεί με τους σκληροπυρηνικούς του κόμματός του που ονειρεύονται την «αντιπολίτευση του Γράμμου». Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν θα καταφέρει να εξελιχθεί σε ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς, αλλά ότι θα εξακολουθήσει να εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα για το ιδεολογικό και πολιτικό του στίγμα, συμβάλλοντας στην αποδυνάμωση της εικόνας του αρχηγού του.
Η ανησυχία της βάσης
Με βάση τα παραπάνω, υπάρχει η εκτίμηση ότι είναι θέμα χρόνου η επιβράβευση από τους πολίτες της «υπεύθυνης στάσης» που έχει τηρήσει το Κίνημα Αλλαγής όλο αυτό το διάστημα. Κάποιοι από τους συνομιλητές της κυρίας Γεννηματά μένουν με την εντύπωση ότι έχει υιοθετήσει μια παραλλαγή της στρατηγικής του «ώριμου φρούτου». Ωστόσο, ο σχεδιασμός της είναι διαφορετικός. Η γραμμή της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» θα τηρηθεί απαρέγκλιτα. Το ζητούμενο για την κυρία Γεννηματά και τους επιτελείς της είναι να τονιστεί, όπως επιδιώκουν, το αντιδεξιό στίγμα του κόμματος. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί ούτε ο τρόπος ούτε η δοσολογία. Η «αριστερή φρασεολογία της δεκαετίας του ‘80», που εσχάτως εμφανίζεται στις ανακοινώσεις του κόμματος και παραπέμπει σε έναν «ήπιο ΣΥΡΙΖΑ», ενέχει τον κίνδυνο να χαθεί τμήμα της σημερινής εκλογικής του βάσης που δεν συμμερίζεται τη φρασεολογία αυτών των ανακοινώσεων.
Η δημοσκοπική στασιμότητα
Προβληματισμός, ο οποίος μεταφέρεται στους βουλευτές, υπάρχει και για τη δημοσκοπική στασιμότητα. Αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που γίνονται, υπάρχει σε μεγάλο βαθμό συμφωνία για την αντιπολιτευτική γραμμή, αλλά όλα αυτά επισκιάζονται από την παραδοχή ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει καταφέρει να εκμεταλλευθεί, πρωτίστως, τη φάση των διαρκών αναταράξεων την οποία διανύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Λείπει, όπως μεταδίδεται στους βουλευτές, «το κάτι παραπάνω», «το γεγονός που θα σηματοδοτήσει την επιδιωκόμενη ανάκαμψη».