Η πανδημία του κορωνοϊού εξελίσσεται ίσως στη σοβαρότερη απειλή για τη χώρα και τους πολίτες της.

Το υγειονομικό πλεονέκτημα που διαμορφώθηκε στην πρώτη φάση εμφάνισης της νόσου αμφισβητείται πλέον στην πράξη, με αποτέλεσμα να απειλείται ευθέως το αγαθό της δημόσιας υγείας.

Στη διάρκεια του τρέχοντος καλοκαιριού, υπό την πίεση πλήθους παραγόντων και συνθηκών, δεν κατέστη δυνατός ο έλεγχος της νόσου και πλέον έχουμε εισέλθει σε περίοδο νέας έξαρσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων ο ιός εξαπλώθηκε στην κοινότητα και πλέον διατηρεί αφανείς εστίες μετάδοσης παντού, απ’ άκρου εις άκρον στη χώρα.

Δεν υπάρχει περιοχή απρόσβλητη, ούτε πόλη «καθαρή», όπως ορισμένοι θεωρούν τον τόπο τους.

Ο αόρατος εχθρός κυκλοφορεί ελεύθερος εκεί έξω, έτοιμος και ικανός να προσβάλει τον καθένα που μένει αμέριμνος, απροστάτευτος και εκτεθειμένος σε επαφές, συγχρωτισμούς και συναθροίσεις, στις οποίες δεν τηρούνται αυστηρά τα προβλεπόμενα από τις υγειονομικές αρχές μέτρα προστασίας.

Τα ημερήσια κρούσματα διατηρούνται επί μακρόν τριψήφια, οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία αυξάνονται επικίνδυνα, οι διασωληνωμένοι τριπλασιάστηκαν και όπως ήταν φυσικό επόμενο επανέκαμψαν οι θάνατοι, οι οποίοι τελούσαν υπό σχετικό έλεγχο πριν από τις διακοπές του Αυγούστου.

Οι προβλέψεις των ειδικών δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών.

Αν δεν αντιστραφούν οι τρέχουσες τάσεις, τα ημερήσια κρούσματα γρήγορα θα προσεγγίσουν τα 1.000 και αντιστοίχως δεκάδες θα είναι οι ημερήσιες απώλειες.

Τα νοσοκομεία δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών, οι γιατροί θα αντιμετωπίσουν ηθικά διλήμματα, θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να επιλέγουν τους ασθενείς που θα παλεύουν να σώσουν και βεβαίως η εμπιστοσύνη θα χαθεί προς το σύστημα υγείας.

Δευτερογενώς η οικονομία θα βυθιστεί, η κοινωνική συνοχή θα χαθεί και η χώρα θα κινδυνεύσει να περιπέσει σε κατάσταση απόλυτης αστάθειας, σε περίοδο μάλιστα εθνικών κινδύνων, καθώς ταυτόχρονα είμαστε αντιμέτωποι με την τουρκική επιθετικότητα και διεκδίκηση.

Οταν οι πολίτες αισθανθούν φόβο για την υγεία και τη δουλειά τους και μαζί αναβάλουν κάθε σχέδιο δημιουργίας, η ελληνική οικονομία, κατά πάσα βεβαιότητα, θα βυθιστεί σε απόλυτη και μακρά ύφεση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Ολα μαζί φανερώνουν ότι δεν υπάρχει χώρος για ανοχές σε συμπεριφορές ανεύθυνες. Ούτε βεβαίως για αρνητές της πανδημίας και αστήρικτες, ανόητες θεωρίες «ψεκασμένων», που αισθάνονται ότι βρήκαν ξανά ευκαιρία να διαδηλώσουν την παρουσία τους και να επιδείξουν την ανοησία τους.

Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση, οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές, όσοι εμπλέκονται στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας επιβάλλεται να δράσουν χωρίς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις. Να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να κινηθούν με τη δέουσα αποφασιστικότητα ώστε να ελεγχθεί το θερινό ξέσπασμα της πανδημίας και να περιορισθούν οι εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού. Να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, αναλαμβάνοντας κάθε κόστος, πολιτικό ή οικονομικό.

Και αυτό γιατί, χωρίς αμφιβολία, στις παρούσες συνθήκες η προστασία της δημόσιας υγείας και η διάσωση της ζωής των πολιτών συνιστούν απόλυτη προτεραιότητα.

Ολα τα άλλα έπονται, γιατί απλούστατα χωρίς το αγαθό της δημόσιας υγείας τα πάντα τελούν υπό αίρεση και αμφισβήτηση.

Χωρίς υγεία, ούτε η οικονομία θα προκόψει, ούτε οι θέσεις εργασίας θα διασωθούν, ούτε η εκπαίδευση θα είναι αποδοτική, ούτε ο εθνικός χώρος εν τέλει θα διατηρηθεί υπερασπίσιμος και ακέραιος.

 

                                              ΤΟ ΒΗΜΑ