Τα πολυπόθητα εμβόλια προκάλεσαν τρικυμία αυγουστιάτικα στην εγχώρια πολιτική θάλασσα. Και όλα αυτά εξαιτίας της αναγγελίας που έκανε ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για τη συμφωνία προαγοράς περίπου 2,5 εκατ. δόσεων από την πολυεθνική φαρμακευτική AstraZeneca.
Ο υπουργός Υγείας επικρίθηκε κυρίως για τη βεβαιότητα που εξέπεμψε ότι θα έχουμε το εμβόλιο στα τέλη του έτους, για κάτι που κανένας δεν δεσμεύεται, ούτε η εταιρεία η ίδια. Εχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι τον κ. Κικίλια υπεράσπισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επιβεβαιώνοντας τη συμφωνία προαγοράς και μαζί την ελπίδα για έγκαιρη έλευση του σωτήριου εμβολίου. Κατόπιν αυτών ρωτήσαμε αρμοδίως, όπως απαιτούν οι καλές δημοσιογραφικές πρακτικές, για το τι πραγματικά συμβαίνει.
Ενημερωθήκαμε λοιπόν ότι η συμφωνία με την προαναφερθείσα εταιρεία είναι πανευρωπαϊκή και ότι οι Βρυξέλλες για την κατανομή των εμβολίων στις χώρες-μέλη απαιτούν έναν υποτυπώδη προγραμματισμό, γιατί, όπως μας εξήγησαν, τα εμβόλια θα έρχονται κατά κύματα και οι εμβολιασμοί θα είναι σταδιακοί, θα ξεκινήσουν πρώτα από το υγειονομικό προσωπικό, θα ακολουθήσουν οι ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες, οι χρόνια πάσχοντες από συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα κ.ο.κ.
Ουδείς βεβαίως ήταν σε θέση να βεβαιώσει για την ακρίβεια του χρόνου έλευσης του εμβολίου, γιατί απλούστατα δεν έχει ακόμη κριθεί η αποτελεσματικότητά του, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η τρίτη πειραματική φάση σε ανθρώπους. Από εκεί πηγάζει η αβεβαιότητα του χρόνου. Προφανώς, όπως μας εξήγησαν, ο υπουργός είχε στον νου του τον πολιτικό προγραμματισμό κατανομής των εμβολίων και τις υποθέσεις βάσει των οποίων χτίζεται αυτός, και έτσι μετέφερε τη βεβαιότητα ότι θα έχουμε το εμβόλιο στα τέλη του προσεχούς Δεκεμβρίου. Τέλος πάντων, δεν είναι προς θάνατον…
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κόβει εισιτήρια
Ωστόσο παρατηρούμε ότι η αντίδραση της αντιπολίτευσης, και δη της αξιωματικής, ήταν υπερβολική και μάλλον δηλώνει πολιτικό άγχος διαρκείας. Οι επιτελείς του κ. Τσίπρα παρασήκωσαν το θέμα της δωρεάν μάσκας στα σχολεία, θέτουν διαρκώς θέματα οικονομίας υιοθετώντας όλα τα αιτήματα, γενικώς επενδύουν στα τυφλά, προσδοκώντας εμφανώς την κυβερνητική φθορά. Πάσχει εμφανώς η τακτική, φαντάζει βραχυπροθεσμοπαθής, παραμένει πιστή στην κλασική συνταγή, δεν αποδίδει, σχολιάζουν όσοι παρατηρούν την «έξαλλη» και πάλι τούτο τον καιρό παρέα του πρώην πρωθυπουργού.
Η αλήθεια είναι πάντως ότι κόμμα δεν υπάρχει, ότι μπορεί πολλοί να γκρινιάζουν εκεί έξω, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κόβει εισιτήρια. Θέλει προφανώς κάτι πιο βαθύ και ολοκληρωμένο από τις υστερίες του Γιάννη Ραγκούση. Δεν γνωρίζουμε αν η «προαγωγή» της Λούκας Κατσέλη θα αλλάξει την πορεία των πραγμάτων, αλλά κατά πάσα βεβαιότητα προκαλεί την μήνιν του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος δεν τρελαίνεται με τις επιλογές του κ. Τσίπρα, και δη αυτές από τον άλλοτε ανθηρό κήπο του ΠαΣοΚ…
Οι αγωνίες του Χρυσοχοΐδη
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πάντως, με αφορμή τις αντιδράσεις διαφόρων «ψεκασμένων» για τις μάσκες στα σχολεία, επισημαίνει τον κίνδυνο να αναβιώσει στην επόμενη φάση το κύμα ανορθολογισμού της «πάνω πλατείας», των «καμένων» και των «θρησκόληπτων» της εποχής των μνημονίων. Αναφέρεται κυρίως στα διάφορα «γκρουπ», ακροδεξιάς καταγωγής και προέλευσης, αρνητών του κορωνοϊού στο Facebook, τα οποία επιδεικνύουν κινητικότητα τελευταίως. Δεν είναι απίθανο να βρουν πρόσφορο έδαφος και εδώ, όπως έχουν βρει και σε άλλες χώρες. Εξελισσόμενη η πανδημία, αυτά τα δίκτυα άρνησης της πανδημίας μπορεί να εξελιχθούν σε διαβρωτικό παράγοντα και να διαμορφώσουν με τον φόβο και το μίσος που μεταφέρουν εστίες κοινωνικής αναστάτωσης και υπερμετάδοσης βεβαίως του κορωνοϊού.
Τα «υποβρύχια που γέρνουν» και τα καμάρια του στόλου
Πάντως, μια και το έφερε η συζήτηση, κάποιος φίλος μάς θύμισε μια άλλη εστία μαύρης και διαβρωτικής προπαγάνδας που ξεχάστηκε στον χρόνο, αλλά ανεδείχθη με εκκωφαντικό τρόπο τις τελευταίες ημέρες. Οπως έχετε παρατηρήσει, η τρέχουσα ελληνοτουρκική κρίση έφερε στο προσκήνιο, πέραν των άλλων, έναν ακήρυκτο υποβρύχιο πόλεμο, όπου φαίνεται πως οι ελληνικές δυνάμεις, αν δεν υπερτερούν, σίγουρα είναι πιο αξιόμαχες από τις αντίστοιχες τουρκικές. Εχετε αναρωτηθεί με ποια υποβρύχια δίδεται αυτή τη μάχη; Στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού μάς υπενθύμισε ότι τα τέσσερα σύγχρονα υποβρύχια, τύπου 214, που συγκροτούν το ατού του στόλου μας, ανήκουν στον κύκλο των «υποβρυχίων που γέρνουν», με πρώτο το «Παπανικολής», για το οποίο έχει χυθεί πολύ κακό μελάνι και έχουν πληγωθεί πάμπολλα πρόσωπα.
Με σημαντικότερο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος το 2010 από τη θέση του υπουργού Αμυνας ανέλαβε την πολιτική και εθνική ευθύνη να τα παραλάβει και να τα εντάξει στη δύναμη του στόλου. Το Ελληνικό Δημόσιο είχε καταβάλει μέχρι το 2009 περίπου 2 δισ. ευρώ χωρίς να έχει τίποτε στα χέρια του. Το «Παπανικολής» ήταν «παρατημένο» στα ναυπηγεία του Κιέλου και τα άλλα τρία παρέμεναν με ελάχιστες εκκρεμότητες στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά. Το τι άκουσε ο Βενιζέλος για εκείνη την απόφαση δεν λέγεται, οι συκοφαντικές επιθέσεις που αντιμετώπισε ήταν αν μη τι άλλο χυδαίες, δηλητηριάζοντας με μύθους και φήμες την κοινή γνώμη. Σήμερα εκείνα που αντιμετωπίζονταν ως «υποβρύχια που γέρνουν», «πλωτά φέρετρα» και «υποβρύχια με πτερύγια» είναι το καμάρι του στόλου μας. Υπενθυμίζουμε το γεγονός, γιατί τελευταίως έχουν βγει κάμποσοι από τους υβριστές εκείνων των υποβρυχίων και προπαγανδίζουν ανερυθρίαστα την πραμάτεια τους.
Ανάγκη για συνεκτικό σχέδιο κατά του ιού
Ο καθηγητής της LSE Ηλίας Μόσιαλος, με αφορμή τα κρούσματα που αυξάνονται, καλεί τους πολιτικούς ηγέτες να δίνουν το καλό παράδειγμα στον κόσμο, τηρώντας σχολαστικά τα μέτρα (κυρίως να χρησιμοποιούν τη μάσκα), και αναφέρει ότι η διαχείριση της πανδημίας έχει και μια άλλη διάσταση. Αυτή της συνεννόησης της κυβέρνησης με όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, της συνεργασίας των εργαζομένων με τους εργοδότες και γενικά με όλους τους φορείς. Στόχος; Να υπάρξει ένα εθνικό πλαίσιο αντιμετώπισης της παγκόσμιας αυτής απειλής που να βασίζεται στη συμμετοχή και στις προτάσεις όλων.
Κατά τον κ. Μόσιαλο αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ένα ολοκληρωμένο συνεκτικό σχέδιο αντιμετώπισης του φονικού ιού που θα λάβει υπόψη του διάφορα σενάρια ανάλογα με την έκταση της πανδημίας, εάν δηλαδή είναι μεγάλη, μεσαία ή μικρή. Τονίζει μάλιστα πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Αν υπήρχαν, θα τις είχαν βρει άλλες χώρες με μεγαλύτερη θεσμική και επιχειρησιακή επάρκεια από τη δική μας.
Παίρνει… απουσία ο Αδωνις
Πού χάθηκε ο Αδωνις; Η απουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων από τα κανάλια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει ερωτήματα. Ιδίως μετά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και την αναβάθμιση του Νίκου Παπαθανάση σε αναπληρωτή υπουργό με αρμοδιότητα τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ο κ. Γεωργιάδης παρέστη στην ορκωμοσία του πρώην υφυπουργού του – ο μόνος υπουργός που δεν ανασχηματίστηκε και πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο – και στη συνέχεια εξαφανίστηκε από το προσκήνιο. Επειδή τα υπουργικά μυστήρια κινούν το ενδιαφέρον, έψαξα και έμαθα ότι ο Αδωνις ήταν τις προηγούμενες ημέρες στη Ρόδο για ολιγοήμερες διακοπές και ότι αποφάσισε ο ίδιος να απέχει από την τρέχουσα επικαιρότητα επειδή είχε μιλήσει πολύ για το θέμα του κορωνοϊού. Οσο για τη σχέση του με τον κ. Παπαθανάση, διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι ήταν και παραμένει άριστη.
***
Εκανε ο Εμανουέλ Μακρόν ινκόγκνιτο διακοπές στην Ελλάδα; Το πρωτοσέλιδο ημερήσιας εφημερίδας ήταν εντυπωσιακό και διανθισμένο με πολλές λεπτομέρειες για συζητήσεις σχετικά με την αγορά από την Ελλάδα γαλλικών φρεγατών, παρότι το θέμα έχει «παγώσει» επισήμως. Αποδείχθηκε ωστόσο άνευ ουσίας. Σε ερώτηση που απηύθυνα στο Μέγαρο Μαξίμου, η απάντηση ήταν μονολεκτική: «Μυθεύματα».
***
Στην περίπτωση που ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές – αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι δεν θα προηγηθεί νέα τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο αλλά η Ελλάδα και η Τουρκία θα ανακοινώσουν από κοινού την έναρξη του διαλόγου – επικεφαλής της ελληνικής πλευράς θα είναι ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης. Πρόκειται για έναν έμπειρο διπλωμάτη, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, καθώς ήταν επικεφαλής των σχετικών συζητήσεων με την Τουρκία από το 2010 ως το 2016. Διετέλεσε μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας (1995-1998) στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις Βρυξέλλες, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Εχει πολλούς συνομιλητές, μεταξύ των οποίων ο Φεριντούν Σινιρλίογλου, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και σήμερα μόνιμος αντιπρόσωπος της γειτονικής χώρας στον ΟΗΕ. Ο κ. Αποστολίδης θεωρείται άνθρωπος ειδικών αποστολών. Το 2013 είχε συνεργαστεί με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο προκειμένου να εντάξουν στον διάλογο με την Τουρκία τη Μεσόγειο και την ΑΟΖ.