Προκαλεί η Άγκυρα, ανακοινώνοντας την παράταση της παράνομης Navtex που έληγε σήμερα τα μεσάνυχτα, έως τις 27 Αυγούστου, βάσει της οποίας το Oruc Reis παραβιάζει την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα το τελευταίο διάστημα, δημιουργώντας επικίνδυνη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το Oruc Reis έπλεε το βράδυ της Κυριακής εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νοτιοδυτική κατεύθυνση και εντός της προηγούμενης παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX, η ισχύς της οποίας έληγε τα μεσάνυκτα της Κυριακής.

Το Oruc Reis συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, και παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η επιλογή της Τουρκίας, για την οποία πάντως είχαν προϊδεάσει αναλυτές της προκλητικής τακτικής του Ερντογάν, δυναμιτίζει εκ νέου το κλίμα «αδειάζοντας» και τη Γερμανία που τις τελευταίες ημέρες προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα για απευθείας διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επιχείρημα που προφανώς χρησιμοποιεί για να εμποδίσει και τη λήψη μέτρων για κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ.