Αμείλικτοι είναι οι αριθμοί των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας, καταδεικνύοντας την ραγδαία εξάπλωσή του, τρεις μήνες μετά τη λήξη της καραντίνας.
Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων έχει θορυβήσει κυβέρνηση και ειδικούς που φοβούνται ότι αν τα κρούσματα τις επόμενες μέρες δεν μειωθούν, τότε θα αρχίσει και η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς οι εισαγωγές θα αυξηθούν και η κατάσταση δύσκολα θα μπορεί να ανατραπεί.
Κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση για τη λήψη νέων μέτρων εφόσον χρειαστεί, απευθύνοντας ταυτόχρονα, δραματικές εκκλήσεις για την τήρηση των ήδη υπαρχόντων, και επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους ότι το βασικό μέτρο είναι να πλένουμε τα χέρια μας να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας, να φοράμε μάσκες και να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς.
Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους τα μέτρα που ελήφθησαν στις αρχές Αυγούστου θα φανεί αν αποδίδουν στο τέλος του μήνα.
Ηδη βρίσκονται σε ισχύ περιορισμοί σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, και αφορούν μεταξύ άλλων στη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ στις 12 τα μεσάνυχτα, ενώ στους χώρους διασκέδασης επιτρέπονται μόνο καθήμενοι.
Ενδεικτικό πάντως της άσχημης κατάστασης είναι ότι μέσα σε ένα πενθήμερο καταγράφηκαν στην Ελλάδα, 1.122 νέα κρούσματα: την Κυριακή (16/8) 217 μολύνσεις, τη Δευτέρα (17/8) 150, την Τρίτη (18/8) 269, την Τετάρτη (19/8) 217 και την Πέμπτη (20/9) ακόμη 269.
Ανοδική τάση παρατηρείται επίσης στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ, ο οποίος σε 20 μόλις μέρες τριπλασιάστηκε, καθώς από 10 ασθενείς που ήταν διασωληνωμένοι την 1η Αυγούστου, έφτασαν τους 30 χθες Πέμπτη. Αύξηση παρατηρείται και στις νέες εισαγωγές επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 στα νοσοκομεία αναφοράς, ενώ μακραίνει και η λίστα των υγειονομικών που έχουν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό.
Οι μολύνσεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς στα νοσοκομεία έφτασαν τις 76 μέσα στον Αύγουστο, ενώ την ανησυχία εντείνει το γεγονός ότι εντοπίζονται νεες εστίες κοροναϊού σε οίκους ευγηρίας.
Βατόπουλος : Η δημόσια υγεία πρέπει να βασίζεται στην πειθώ, όχι στη ράβδο
«Για να μην γίνει καταστροφή καλό είναι να ξαναπούμε μονότονα, την ανάγκη καθένας από μας να τηρεί τα μέτρα και αφορούν τη μάσκα, την τήρηση των αποστάσεων, την υγιεινή των χεριών, την απολύμανση των χώρων που συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, την αποφυγή των συγκεντρώσεων», υπογράμμισε μιλώντας στο MEGA, o καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Η δημόσια Υγεία πρέπει να βασίζεται στην πειθώ και όχι στη ράβδο», τόνισε ο καθηγητής και στάθηκε στη χρήση της μάσκας από τον κόσμο. Παράλληλα ανέφερε ότι υπερτονίζονται οι «δυσάρεστες εξαιρέσεις» την στιγμή που μεγάλο κομμάτι του κόσμου τηρεί τα μέτρα.
Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, «Τα πάρτι είναι μια επιπολαιότητα που μπορεί να δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Μέσω ενός πάρτι 500 ατόμων στη Μύκονο, μπορεί να γίνει μεγάλη διασπορά», σχολίασε χρησιμοποιώντας μια ρήση του Αϊνστάιν.
«Πρέπει να γίνει μια ακόμα πιο ισχυρή καμπάνια υγείας για να καταλάβει ο πληθυσμός τα προβλήματα. Ο ΕΟΔΥ να λέει πιο αναλυτικά τα κρούσματα, για να συνειδητοποιήσει ο κόσμος το πρόβλημα», πρόσθεσε αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της αύξησης των κρουσμάτων.
Σχετικά με την επιστροφή των ταξιδιωτών, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε ότι τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει μεγάλη μετατόπιση του πληθυσμού στη χώρα, λόγω διακοπών.
«Κάθε μέρα βλέπω δύο Ελλάδες. Η μία που υπακούει, κι αυτή της διασκέδασης που δεν έχει ακόμα πειθαρχήσει», τόνισε.
«Θέλει πολλή προσοχή σε περίπτωση συμπτωμάτων. Με το παραμικρό θα πρέπει να αποταθούν στον γιατρό. Καλό θα ήταν να υπάρξει ένας αυτοπεριορισμός για κάποιες ημέρες», ανέφερε σχετικά με την επιστροφή των ταξιδιωτών.
«Η χρήση μάσκας θα γίνει προϊόν εκπαίδευσης»
Ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι «υπάρχει ένα σχέδιο που βασίζεται σε ρεαλιστικά δεδομένα, οι μάσκες είναι κάτι που θα χρησιμοποιηθεί με τους διεθνείς οργανισμούς να σημειώνουν ότι τα παιδιά άνω των 3 ετών μπορούν να τις χρησιμοποιούν. Τα υγιή παιδάκια δεν παθαίνουν τίποτα με την μάσκα, ενώ στο σχολείο θα γίνεται σχετική εκπαίδευση. Η χρήση της μάσκας θα γίνει προϊόν εκπαίδευσης».
Σχετικά με το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, ο καθηγητής τόνισε «ότι ένα εμβόλιο για να κυκλοφορήσει θα πρέπει να έχουν γίνει αυστηρές μελέτες να υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Υπάρχει ένας αγώνας δρόμου ανάμεσα στις εταιρείες που είναι προς το συμφέρον του πλανήτη. Κάποιες δράσεις γίνονται παράλληλα για να κερδίσουμε χρόνο. Εγώ θα κάνω το εμβόλιο μόλις έρθει στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Βατόπουλος.
«Μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο»
«Η ανεύθυνη συμπεριφορά μας όσον αφορά την προστασία από τον κοροναϊό μπορεί να σκοτώσει άλλους ανθρώπους» επισήμανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, προειδοποιώντας ότι στο τραπέζι υπάρχει και το κακό σενάριο της ισπανικής γρίπης.
«Όταν εμείς διασπείρουμε ανέμελα τον ιό θα την πληρώσουν οι αθώοι, οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Χάσαμε έξι ή επτά ηλικιωμένους που δε έφταιγαν λόγω ενός πάρτι που δεν τηρήθηκε κανένα απολύτως μέτρο προστασίας. Οι ανεύθυνες συμπεριφορές πληρώνονται από αθώους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων.
Όπως εξήγησε, «στα γηροκομεία υπάρχει ζήτημα παρότι υπάρχει απαγόρευση επισκεπτών εδώ και ένα μήνα σχεδόν… Αυτό σημαίνει ότι κι όλες οι κλειστές δομές δεν είναι αποστειρωμένες και δεν είναι σε μια γυάλα».
Σύμφωνα με τον κ. Σύψα «δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί ο ιός επιδημιολογικά. Υπάρχει το κακό σενάριο ότι θα έρθει δεύτερο κύμα που θα είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο όπως έγινε με την ισπανική γρίπη. Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα, ελπίζω να μην έχουμε δεύτερο κύμα ή να είναι διαχειρίσιμο. Δεν ξέρουμε.
Η επιδημιολογική εικόνα αυτής της πανδημίας είναι εντελώς άγνωστη, ήδη μας έδειξε τη δύναμη της χτύπησε όχι μόνο στην Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι».
Ο ίδιος είπε, μιλώντας στον Σκάι, ότι υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο με αυξητικές τάσεις όσον άφορα κρούσματα, διασωληνώσεις, νοσηλείες, και ο δείκτης R είναι πάνω από το 1 και παραμένει. «Τα μέτρα που πήραμε αρχές Αυγούστου ελπίζουμε να αποδώσουν στο τέλος του μήνα. Θα εισηγηθούμε νέα μέτρα αν χρειαστεί, όμως το βασικό μέτρο είναι να πλένουμε τα χέρια μας να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας, να φοράμε μάσκες και να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς».
«Aν τα πράγματα ξεφύγουν ενδεχομένως να πιεστεί το σύστημα υγείας. Θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με ασφάλεια τον επόμενο χειμώνα» σημείωσε ο Νίκος Σύψας.
«Η μεταδοτικότητα του κοροναϊού είναι τεράστια»
Ο κοροναϊός «δεν είναι όπως τον περιμέναμε αλλά υπάρχει, η μεταδοτικότητά του είναι τεράστια», σημείωσε από την πλευρά της η Βαρβάρα Ανεμοδουρά, μέλος του Δ.Σ. του ιατρικού συλλόγου Πειραιά, μιλώντας στο MEGA.
Όπως τόνισε όλοι πρέπει να συμπεριφέρονται σαν να είναι εν δυνάμει ασθενείς, καθώς έτσι θα προστατευθεί και η υγεία και η οικονομία.
Σύμφωνα με την κυρία Ανεμοδουρά, η μάσκα δεν είναι ούτε κάτι κακό ούτε κάτι καινούριο. Μάλιστα η χρήση μάσκας στα σχολεία γίνεται για την προστασία των ίδιων των παιδιών, αλλά και των οικείων τους.
Για τα κινήματα που έχουν δημιουργηθεί τελευταία εναντίον της μάσκας στα σχολεία, τόνισε πως είναι λάθος και σημείωσε πως πρέπει να σταματήσουν να θεωρούν κάποιοι ότι ο ιός δεν υπάρχει και ότι όλα είναι ψέματα.
Για το εμβόλιο υποστήριξε πως τα εμβόλια γενικότερα έχουν αποτελεσματικότητα της τάξης του 70% και πως όποιος το κάνει δε σημαίνει ότι δε θα νοσήσει. Δημιουργεί ωστόσο, μια ανοσία στο γενικότερο πληθυσμό, ώστε να αποκτηθεί η ανοσία της αγέλης.
Σε ισχύ από σήμερα τα περιοριστικά μέτρα σε Μύκονο και Χαλκιδική
Από σήμερα και μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020 ενεργοποιούνται τα μέτρα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για τη Μύκονο και τη Χαλκιδική.
Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη από τις Αρχές με βάση το αυξημένο ιικό φορτίο που εντοπίζεται στις εν λόγω περιοχές, έπειτα από εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων.
Για τις επόμενες δέκα ημέρες τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Χαλκιδική και Μύκονο θα παραμένουν κλειστά από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί της επόμενης ημέρας, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία λαϊκών αγορών και υπαίθριων αγορών.
Τα αυξημένα μέτρα στις δύο περιοχές καθιστούν, παράλληλα, υποχρεωτική τη χρήση μη ιατρικής μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους.
Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται μόνο τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, καθώς και τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών.
Σύμφωνα με τις Αρχές, οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ.
Πότε θα ανακοπεί η πορεία του ιού;
Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους τα μέτρα που ελήφθησαν από τις αρχές Αυγούστου θα φανεί αν αποδίδουν στο τέλος του μήνα. Σε περίπτωση που τηρηθούν, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια βαθμιαία μείωση στον αριθμό των νέων ημερησίων κρουσμάτων, από το Σεπτέμβριο ωστόσο, θεωρείται δύσκολο να πέσουμε σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, καθώς το Φθινόπωρο είναι η εποχή που ευνοεί την «κυκλοφορία» των ιών που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα.
Στο κόκκινο Αττική και Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, συνολικά τις τρεις προηγούμενες μέρες από τα 755 κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα, τα 458 -πολύ περισσότερα από τα μισά- εντοπίστηκαν στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Αναλυτικά, στην Αττική, το διάστημα αυτό, έχουν εντοπιστεί 277 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη τα 181.
Η ανησυχία πλέον του κόσμου για αναζωπύρωση της πανδημίας είναι εμφανής, με τους κατοίκους των περιοχών αυτών που βρίσκονται στο «κόκκινο» να είναι αναστατωμένοι και να τηρούν ως επί το πλείστον τα μέτρα προστασίας.
Πλέον, η μάσκα έχει γίνει απαραίτητη. Οι Αθηναίοι τη φορούν ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους, στο δρόμο που περπατούν, στους πεζόδρομους, στη στάση των λεωφορείων.
Την ίδια ώρα, στον Πειραιά δεν έχουν σταματήσει οι έλεγχοι των εθελοντών γιατρών της περιφέρειας Αττικής. Το κλιμάκιο των γιατρών κάνει θερμομετρήσεις στους επιβάτες και πραγματοποιεί τεστ για τον κοροναϊό σε όσους θέλουν να εξεταστούν οικειοθελώς κατά την επιστροφή τους στο λεκανοπέδιο.
269 νέα κρούσματα και ένας θάνατος την Πέμπτη
Σε επίπεδο αρνητικού ρεκόρ -και σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα- επιμένουν τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας, καθώς την Πέμπτη καταγράφηκαν 269 νέα, εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου.
Από τα 269 επιπλέον κρούσματα που δηλώθηκαν σήμερα, τα 250 είναι εγχώρια. Από τα εγχώρια, 22 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Παράλληλα, στο «κόκκινο» βρίσκονται για μια ακόμη ημέρα οι Περιφερειακές Ενότητες Αττικής και Θεσσαλονίκης με 90 και 67 νέα κρούσματα, αντίστοιχα, ενώ 15 κρούσματα καταγράφονται στις Κυκλάδες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7.934, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες.
Από αυτά, 1.783 (22.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.658 (46.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Την επιδημιολογική εικόνα της Πέμπτης συμπληρώνει και ο ένας επιπλέον θάνατος που ανέβασε τον αριθμό των θανόντων στους 236.
Ο χάρτης των κρουσμάτων
Τα 269 νέα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:
- 11 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 8 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 90 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 67 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. ‘Αρτας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας, 2 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
30 διασωληνωμένοι
Παράλληλα, 30 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.
Από αυτούς, επτά (23.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 46.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
140 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Ηλικιακή κατανομή
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.