Τηλεφωνική επικοινωνία για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με την Βρετανίδα υφυπουργό αρμόδια για θέματα Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Αμερικής Wendy Morton.
Κίνδυνος για την ασφάλεια και τη σταθερότητα
Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε εκτενώς στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Ενημέρωσε την κ. Morton για τα αποτελέσματα τόσο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα με αντικείμενο την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, κατόπιν ελληνικού αιτήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι επιδεικνύουν πλήρη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο και έχουν καλέσει την Τουρκία να προβεί σε άμεση αποκλιμάκωση της έντασης, που προκαλεί με την παράνομη δραστηριότητά της.
Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε στη Βρετανίδα υφυπουργό ότι η Ελλάδα είναι μια φιλειρηνική χώρα, που επιδιώκει την επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου και όχι υπό καθεστώς απειλών ή εκβιασμών, ενεργώντας με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο.
Η Τουρκία δεν μπορεί να προκαλεί χωρίς επιπτώσεις από την ΕΕ
Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real» τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά χωρίς επιπτώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η Ελλάδα συνεχίζει με τρόπο συστηματικό τις προσπάθειες να καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία ευθύνεται για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι αυτό που κατάφερε χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι να καταδικαστεί εκ νέου η τουρκική προκλητικότητα.
Προσέθεσε, όμως, ότι αναμένουμε περισσότερη συζήτηση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα έχει ως κεντρικό αντικείμενο τη διαχείριση των ευρω-τουρκικών σχέσεων. «Δεν μπορεί να ασχολούμαστε με χώρες της γειτονιάς μας, όπως η Λευκορωσία και να μη δείχνουμε τη μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη σε κράτη-μέλη της Ένωσης, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος», τόνισε.
Ευρύτερος προβληματισμός στην ΕΕ
Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε, επίσης, ότι υπάρχει πλέον ένας ευρύτερος προβληματισμός στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τουρκική προκλητικότητα, καθώς αυξάνεται συνεχώς ο κατάλογος των κρατών-μελών, που αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα προσανατολισμένη στις ομαλές σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μια δύναμη που έχει στόχο τον αναθεωρητισμό και χρησιμοποιεί την πολεμική βία, για να τον επιβάλει (Γαλλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία, Τσεχία, κ.λπ).
O κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία της επικείμενης συνάντησης των χωρών MED7 στην Κορσική τον Σεπτέμβριο, την οποία προετοίμασε με τους ομολόγους του τον Ιούνιο. Σε αυτή, αναμένεται να υιοθετηθεί μια κοινή θέση των μεσογειακών κρατών, που θα ιεραρχεί πολύ ψηλά τα θέματα ασφαλείας.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα έχει πάντα να κερδίσει από μια τέτοια ιεράρχηση, γιατί δεν είναι αυτή που προκαλεί, προσθέτοντας ότι «μία είναι η ενδεδειγμένη απάντηση, όταν τίθενται ζητήματα ασφαλείας στην περιοχή, η αποκλιμάκωση».
Πηγή ΑΜΠΕ