«Η Ελλάδα πίστευε μέχρι τώρα ότι έχει το πάνω χέρι στη πανδημία. Άξαφνα όμως οι αριθμοί των κρουσμάτων εκτινάχθηκαν. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου τα κρούσματα σε σχέση με τον Ιούνιο τριπλασιάστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλει και πάλι αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα», σημειώνει η Rheinische Post σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Η πανδημία πάει την Ελλάδα πίσω».
Η εφημερίδα παρατηρεί ότι «τα μέτρα πλήττουν και την οικονομία. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι δυσοίωνες. Η Κομισιόν αναμένει για φέτος συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας 9%. Η διαμόρφωση της ύφεσης εξαρτάται κυρίως από τις εξελίξεις στο μέτωπο του τουρισμού, ο οποίος συνέβαλλε με περισσότερο από 21% στο ΑΕΠ και διασφάλισε το 20% των θέσεων εργασίας. Οι ελπίδες για ένα δυναμικό ξεκίνημα μετά το τετράμηνο αναγκαστικό διάλειμμα δεν ευοδώθηκαν. Σχεδόν 18 δισεκατομμύρια ευρώ έφεραν πέρυσι οι ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα. Ειδικοί του τουριστικού κλάδους τοποθετούν τα φετινά έσοδα του τουρισμού στα 3-4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Την ίδια στιγμή μειώνονται και τα φορολογικά έσοδα. Το πρώτο επτάμηνο του έτους τα έσοδα βρίσκονταν σχεδόν 18% κάτω από τις προσδοκίες του υπουργείου Οικονομικών. Στον προϋπολογισμό για το 2020 ο υπουργός προέβλεπε πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ και σήμερα αναμένεται ένα έλλειμμα 7%. Η πανδημία ρίχνει την Ελλάδα πίσω και στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Ως συνέπεια της οικονομικής ύφεσης και της αύξησης του νέου δανεισμού το δημοσιονομικό έλλειμμα ενδέχεται να ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ.
Σε αντίθεση ωστόσο με την δημοσιονομική κρίση 2010-2018 προβλέπεται ότι η ελληνική οικονομία θα ορθοποδήσει σχετικά γρήγορα. Η Κομισιόν προβλέπει για το 2021 ανάπτυξη 6%. Το πόσο γρήγορα θα επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και πόσο έξυπνα η Αθήνα θα διαθέσει τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Χωρίς σχέδιο ο Μπόρις Τζόνσον
Με αφορμή τον έβδομο γύρο διαπραγματεύσεων Μεγάλης Βρετανίας – ΕΕ για μια εμπορική συμφωνία μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου τέλη του έτους η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει με τίτλο «Με ρίσκο και χωρίς σχέδιο»:
«Εδώ και μήνες όχι μόνο η βρετανική αντιπολίτευση, οι υπέρμαχοι της παραμονής στην ΕΕ και οι πολιτικά αρμόδιοι σε Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία, αλλά ολοένα και περισσότεροι συντηρητικοί επικρίνουν ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και οι στενότεροι συνεργάτες του αντιμετωπίζουν τις μεγάλες κρίσεις χαράζοντας πορεία όχι σε βάθος χρόνου, αλλά από μέρα σε μέρα. Και σαν να μην έφθανε αυτό εξαφανίζονται συχνά από προσώπου γης αρνούμενοι να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα. Αυτό ισχύει κυρίως στο ζήτημα του Brexit.
Σε λιγότερο από μισό χρόνο τελειώνει η μεταβατική περίοδος, αλλά μέχρι σήμερα όχι μόνο οι ευρωπαίοι συνομιλητές του Λονδίνου, αλλά και ο βρετανικός επιχειρηματικός κόσμος, καθώς και η βρετανική δημόσια διοίκηση περιμένουν μάταια συγκεκριμένα σχέδια. Η όποια προετοιμασία για τον Ιανουάριο του 2021 είναι, όπου υφίσταται ήδη, πρόχειρη, χωρίς συνάφεια και αμαθής. Στη διπλή κρίση της πανδημίας και το Brexit η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον εξελίσσεται σε κίνδυνο για τη Μεγάλη Βρετανία. Η κυβέρνηση συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στο Λονδίνο και καταστρέφει παλιές δομές, χωρίς ωστόσο να δημιουργεί κάτι καινούργιο».
Σε δύσκολη θέση ο βρετανός πρωθυπουργός
Η Handelsblatt σχολιάζει με τίτλο «Σε δύσκολη θέση»: «Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις δεν είναι ντιμπέιτ στην Οξφόρδη όπου νικά το καλύτερο επιχείρημα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με άσκηση εξουσίας και η ΕΕ βρίσκεται σε θέση ισχύος και μπορεί να επιβάλλει τους όρους πρόσβασης στην εσωτερική αγορά. Και είναι δικαίωμά της να το πράξει. Σε γενικές γραμμές ο ευρωπαίος διαπραγματευτής έχει τα δυνατότερα χαρτιά σε αυτή τη παρτίδα. Θα πρέπει ωστόσο να μην το παρακάνει διότι ένα “no deal” δε συμφέρει την Ευρώπη. Τον Φεβρουάριο ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποιούσε ότι ο “προστατευτισμός κερδίζει έδαφος”. Mια ορθή διαπίστωση, η οποία κάνει το σχέδιο του για μια Βρετανία παγκοσμίως πρωτοπόρα στις ζώνες ελεύθερου εμπορίου να μοιάζει παρωχημένο. Σε ένα κόσμο των μεγάλων οικονομικών μπλοκ ο Τζόνσον βρίσκεται σε δύσκολη θέση».
Στέφανος Γεωργακόπουλος