Σε ηλικία 72 ετών πέθανε στη Βιέννη της Αυστρίας από καρκίνο, ο Βρετανός ηθοποιός Μπεν Κρος, γνωστός κυρίως από την εμφανισή του στην βραβευμένη με Οσκαρ καλύτερης ταινίας δημιουργία του Χιου Χάντσον «Οι δρόμοι της φωτιάς» (1981 – για την ίδια ταινία ο Βαγγέλης Παπαθανασίου απέσπασε το Οσκαρ καλύτερης μουσικής).

Γεννημένος στις 16 Δεκεμβρίου 1947 στο Λονδίνο, ο Χαρι Μπέρναρντ Κρος όπως ήταν το πλήρες όνομά του, άρχισε να υποδύεται ρόλους από πολύ μικρός, παίζοντας μάλιστα τον Ιησού Χριστό όταν ήταν 12 χρονών σε σχολική παράσταση.

Αφήνοντας το σπίτι του σε ηλικία 15 ετών ο Κρος έκανε πολλές δουλειές προτού βρει τον δρόμου του ως ηθοποιός σπουδάζοντας στην Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών. Υπήρξε μάλιστα ο βασικός ξυλουργός της Εθνικής Οπερας της Ουαλίας. Οι πρώτες επαγγελματικές δραστηριότητές του στον χώρο της υποκριτικής έγιναν στο θέατρο, σε παραστάσεις όπως οι «Μακμπέθ», «Η σημασία του να είσαι σοβαρός» και «Θάνατος του εμποράκου». Επίσης έπαιξε τον έναν από τους δύο βασικούς ρόλους στο «Εκβους» του Πίτερ Σάφερ.

Η πρώτη κινηματογραφική εμφάνισή του έγινε στην πολεμική ταινία του Ρίτσαρντ Ατένμπορο «Η γέφυρα του Αρνεμ», ταινία του 1977, που ήταν η χρονιά μεσα στην οποία ο Κρος, έγινε μέλος της Royal Shakespeare Company.

Περιέργως, μετά τον θρίαμβο των «Δρόμων της φωτιάς» ο Κρος δεν έγινε ο μεγάλος σταρ που περίμεναν όλοι. Η κινηματογραφική καριέρα του αν και πλούσια, δεν υπήρξε ιδιαίτερα αξιόλογη, αν και η παρουσία του στο θέατρο ήταν πάντοτε εγγύηση. Μια από τις ταινίες του που επίσης ξεχώρισαν ήταν ο «Λάνσελοτ: Ο πρώτος ιππότης» δίπλα στον Ρίτσαρντ Γκιρ και τον Σον Κόνερι.

Επαιξε σε πάρα πολλές σειρές της τηλεόρασης, όπως οι «Φλόγες στην Αφρική», «The potato factory», «Μπεν Χουρ», «Ice», «Βίβλος: Σολομώντας», «The citadel», «Οι 12 πίθηκοι» και «Pandora».