Κρίσιμο για την εξέλιξη της πανδημίας εκτιμάται το διάστημα μέχρι το τέλος Αυγούστου, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να αναζητούν τρόπους ανάσχεσης της διασποράς του κοροναϊού στη χώρα.
Όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται πλέον στο «τραπέζι», με κάθε προσπάθεια να επικεντρώνεται στην αποφυγή του γενικού lockdown, ενώ από τη Δευτέρα βρίσκονται σε ισχύ τα νέα μέτρα.
Η θετική είδηση με τη μείωση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων χτες, που ανακοινώθηκαν 150 κρούσματα, τα οποία για μέρες επέμεναν πάνω από 200, δεν έχει καθησυχάσει τις υγειονομικές αρχές οι οποίες βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση.
Αρνητικά μηνύματα, ωστόσο, στέλνει ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών, καθώς πλήττονται όλο και περισσότερο νέες ηλικίες, ενώ ιδιαίτερα ανησυχία έχουν προκαλέσει τα «ορφανά» κρούσματα.
Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δρομολογήθηκε η εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν στη χρήση της μάσκας, στην εφαρμογή των τοπικών περιορισμών καθώς και του τρόπου επιστροφής των πολιτών στο εργασιακό περιβάλλον μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Με διάθεση να εξομαλυνθεί το συντομότερο δυνατόν η νέα έξαρση της πανδημίας, πριν οδηγηθούμε σε νέα κύμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χτες πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα, αν κριθεί από τους ειδικούς.
«Η θέσπιση τοπικών lockdown ήταν μέσα στη ατζέντα από την αρχή» δήλωσε από πλευράς του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Μαγιορκίνης: Η αποτελεσματικότητα των μέτρων θα κριθεί τις επόμενες μέρες
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, για το εμβόλιο της Ρωσίας κατά του κοροναϊού, αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων από Σεπτέμβρη.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, πολλά είναι τα εμβόλια που έχουν βγει, αλλά όλα βρίσκονται σε πειραματικές δοκιμές. Το εμβόλιο της Ρωσίας δεν έχει αξιολογηθεί όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του και την ασφάλειά του. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί ακόμα στην Ευρώπη και την Αμερική. Μέχρι τότε, ο καθηγητής συνιστά υπομονή, συνεργασία και τήρηση των μέτρων. Εκτιμά ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο περί τα τέλη του 2020 με αρχές του 2021.
Αναφορικά με μελέτες που δείχνουν κάποια μετάλλαξη του ιού, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως σε εργαστηριακές μόνο συνθήκες, ο ιός δείχνει μεγαλύτερη μολυσματικότητα, η οποία δε σχετίζεται με την παθογένεια. «Εάν ο ιός πολλαπλασιάζεται στη μύτη και το στόμα είναι περισσότερο μολυσματικός και λιγότερο παθογόνος. Όταν πολλαπλασιάζεται στον πνεύμονα, συμβαίνει το αντίθετο», είπε χαρακτηριστικά .
Για τα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί, υποστήριξε πως δεν έχει υπάρξει καμία καθυστέρηση στο χρόνο επιβολής τους και πως η αποτελεσματικότητά τους θα κριθεί από την κίνηση της επιδημίας τις επόμενες ημέρες.
Μίλησε τέλος, για τα σχολεία και τον τρόπο με τον οποίο αυτά θα λειτουργήσουν από 7 Σεπτέμβρη, οπότε είναι και η ημερομηνία έναρξής τους. Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε παιδιά άνω των 10 ετών, αλλά οποιαδήποτε απόφαση θα παρθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
«Εως 15.000 κυκλοφορούν και δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι»
«Εως 15.000 κυκλοφορούν στην Ελλάδα και δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι» από κοροναϊό ανέφερε ο καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.
«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και ειδικά νέοι και φυσικά αυτοί αποτελούν πηγή του ιού που μπορούν να μολύνουν όσους βρίσκονται κοντά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ενώ συμπλήρωσε πως το καλό νέο είναι ότι μειώθηκαν τα κρούσματα και πήγαμε στα 150, ότι εχουμε μια σταθεροποίηση από 150 – 250 κρούσματα την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε αυξημένη μετάδοση αλλά σταθερή μετάδοση.
Ο ίδιος σημείωσε ότι φαίνεται τα πρώτα μέτρα όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους να άφησαν αποτύπωμα με την μείωση των κρουσμάτων, ενώ κατήγγειλε του συνωμοσιολόγους που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού λέγοντας τους χαρακτηριστικά «να μη βλέπουν και πολλές ταινίες». Επίσης εκτίμησε πως αν τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα δεν θα υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών lockdown.
Γώγος: Είμαστε ακόμη σε κατάσταση συναγερμού
«Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι λίγο χαμηλότερος σήμερα, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς με μία μέρα να θεωρήσει ότι το “κύμα” έχει αναστραφεί και τα πράγματα είναι καλύτερα» τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο MEGA.
«Χρειαζόμαστε μια βδομάδα τουλάχιστον για να έχουμε μια εικόνα. Τη Δευτέρα ανακοινώνονται και τα κρούσματα που καταμετρώνται την Κυριακή, όπου τις Κυριακές υπάρχει μια υστέρηση στη λειτουργία των εργαστηρίων. Είμαστε ακόμα σε κατάσταση συναγερμού», τόνισε ο κ. Γώγος.
«Το πρώτο “κύμα” παρουσίασε ανόδους και καθόδους παγκοσμίως. Νομίζω είμαστε στα απόνερα του πρώτου “κύματος”. Το αν θα υπάρξει δεύτερο “κύμα” θα το δούμε σε σχέση με τον αριθμό των σοβαρών περιστατικών και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας, αν επανέλθει στις αρχές του φθινοπώρου. Εκεί θα είναι κρίσιμη η φάση, για να θεωρήσουμε ότι είναι ένα νέο “κύμα”», συνέχισε ο ίδιος.
Στέλνοντας ένα μήνυμα στους νέους που επιστρέφουν από τις διακοπές τους, ο κ. Γώγος είπε ότι «το πρώτο μήνυμα στα παιδιά είναι να πάρουν τα μέτρα που παίρνουμε όλοι. Το 30% αυτών που νοσούν είναι ηλικίας 20 με 30. Σχεδόν ασυμπτωματικοί οι περισσότεροι».
Όλα τα βλέμματα στην επιστροφή των εκδρομέων
Ένα από τα ζητήματα που έχει βρεθεί στο «μικροσκόπιο» κυβέρνησης και ειδικών είναι η επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα και εν συνεχεία στις εργασίες τους.
Στη διάρκειά της χθεσινής τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό εξετάστηκαν τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας και δη η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες ενώ έγινε ειδική αναφορά στα πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία για εκείνους που γυρίζουν από διακοπές.
Για ακόμη μια μέρα μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά με τους ταξιδιώτες να φεύγουν για τα νησιά.
Πολλοί ταξιδιώτες θα επισκεφτούν την Πάρο και την Αντίπαρο, παρά το γεγονός ότι έχουν επιβληθεί έκτακτα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κοροναϊό και ενώ τις προηγούμενες ημέρες πολλοί ήταν εκείνοι που έφυγαν από το νησί λόγω των μέτρων.
Οι ταξιδιώτες φορούν τη μάσκα προστασίας όσο περιμένουν να επιβιβαστούν στο πλοίο, με τις αποστάσεις ασφαλείας να μην τηρούνται κατά γράμμα λόγω του όγκου του κόσμου.
Ο χάρτης των νέων κρουσμάτων
Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 150 νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα έπεσαν κάτω από 200, για πρώτη φορά μετά από πέντε ημέρες, μια τέτοια μείωση είναι αναμενόμενη μετά από Σαββατοκύριακο.
Πρώτες σε ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων παραμένουν τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και εκείνη της Θεσσαλονίκης -με 46 και 30 νέα κρούσματα αντίστοιχα. Ωστόσο καταγράφουν μικρή μείωση, καθώς χθες Κυριακή στην Αττική αναφέρθηκαν 73 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 37.
Καλύτερη ήταν η εικόνα στις νησιωτικές τουριστικές περιοχές, που κατά τους ειδικούς αποδίδεται στην εφαρμογή των τοπικών περιοριστικών μέτρων που αφορούν στη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τον περιορισμό του συνωστισμού σε κλειστούς χώρους.
Δείτε αναλυτικά:
- 17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- 8 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- 46 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής , εκ των οποίων 14 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Βοιωτίας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου ,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
- 7 κρούσματα στη Λάρισα,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή.