Στα ύψη παραμένει η αγωνία για την πορεία εξάπλωσης του κοροναϊού, παρά το ότι για πρώτη φορά μετά από πέντε μέρες, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ήταν κάτω από 200.
Παρέμεινε όμως και πάλι τριψήφιος (150 νέα κρούσματα), με τους ειδικούς και τις Αρχές να τονίζουν ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός και να υπογραμμίζουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων.
Οι επόμενες μέρες χαρακτηρίζονται κρίσιμες καθώς αναμένεται να επιστρέψει ένας μεγάλος αριθμός από τους εκδρομείς του Αυγούστου, η συμπεριφορά των οποίων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επιδημιολογική εικόνα στην χώρα μας και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.
Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δρομολογήθηκε η εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν στη χρήση της μάσκας, στην εφαρμογή των τοπικών περιορισμών καθώς και του τρόπου επιστροφής των πολιτών στο εργασιακό περιβάλλον μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Τετάρτη ή Πέμπτη μάλιστα αναμένονται ανακοινώσεις για την επιστροφή στην εργασία με μειωμένο ποσοστό εργαζομένων που θα πηγαίνουν στη δουλειά, για την τηλεργασία και για τα τοπικά lockdown.
Σημαντική αύξηση κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες
Προβληματισμό προκαλεί εξάλλου στους ειδικούς το γεγονός ότι Αττική και Θεσσαλονίκη, εξακολουθούν να έχουν την πρωτιά στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, παρά το ότι τον Αύγουστο, λόγω διακοπών τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα έχουν αδειάσει από κόσμο και δεν θα έπρεπε να παρουσιάζουν αυξητική τάση.
Πιο έντονη είναι η ανησυχία για την συμπεριφορά των νέων οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες έχουν μετατραπεί σε «εστία υπερμετάδοσης» μετρώντας το μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων της χώρας μας.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας, 429 παιδιά και έφηβοι έχουν διαγνωστεί με τον ιό. Οι τριψήφιοι αριθμοί των κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, έχουν θορυβήσει τους ειδικούς, αφού 5 στους 10 αφορούν σε νέους, ηλικίας κάτω των 40 ετών.
Την ίδια ώρα η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αρχίζει να ασκεί πιέσεις στο σύστημα υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μέσα στην τελευταία εβδομάδα μόνο οι νοσηλείες εκτινάχθηκαν από 145 σε 244.
Την ίδια ώρα, τρομάζουν οι ασυμπτωματικοί φορείς του φονικού ιού. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν έως και 15.000 άνθρωποι, οι οποίοι δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι.
«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και ειδικά νέοι και φυσικά αυτοί αποτελούν πηγή του ιού που μπορούν να μολύνουν όσους βρίσκονται κοντά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα, δε, με τον κ. Δερμιτζάκη, ο οποίος μίλησε στον Σκάι, το γεγονός ότι τα κρούσματα κινούνται σε αριθμούς από 150 έως 250 σημαίνει ότι έχουμε σταθεροποίηση, και αυτό συνεπάγεται με σταθερή μετάδοση και όχι αυξημένη.
Καμπανάκι για την επιστροφή των εκδρομέων
Στη διάρκειά της τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό εξετάστηκαν τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας και δη η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες. Ειδική αναφορά έγινε για τα πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία για εκείνους που γυρίζουν από διακοπές.
Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες ύστερα από τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή των επιστημόνων.
Αποφασίστηκε δε η αποστολή πανελλαδικού μηνύματος από το 112 για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας για όσους επιστρέφουν.
Επίσης έγινε συζήτηση για την προετοιμασία ανοίγματος των σχολείων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα αν κριθεί από τους ειδικούς, ενώ ζήτησε την κωδικοποίηση των κανόνων για την χρήση μάσκας, ώστε να είναι σαφές στους πολίτες που είναι υποχρεωτική.
Τα μέτρα για όσους επιστρέφουν από διακοπές στην εργασία τους – Τι θα γίνει με τα σχολεία
Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους λοιμωξιολόγους ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να έχει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας απαντήσεις για τα κρίσιμα ζητήματα, όπως των εκδρομέων που επιστρέφουν, του ανοίγματος των σχολείων αλλά και της ενημέρωσης για τη χρήση μάσκας.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά 7 του Σεπτέμβρη με όλους τους μαθητές στην τάξη. Κάτι που προανήγγειλε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας , με τους λοιμωξιολόγους πάντως να επιμένουν ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του μήνα και ανάλογα της επιδημιολογικής εικόνας.
Η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να επανέλθει η κοινωνική ζωή στην κανονικότητά της, με όλα τα μέτρα προστασίας, ώστε να μην χαθούν και άλλα μαθήματα.
Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων του υπουργείου Παιδείας με τους λοιμωξιολόγους είναι και η χρήση μάσκας από τους μαθητές και από ποια ηλικία θα είναι υποχρεωτική καθώς όπως όλα δείχνουν εγκαταλείπεται το σενάριο της εκ περιτροπής διδασκαλίας.
Οι επόμενες δύο εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες καθώς θα κριθεί από τους ειδικούς εάν η χώρα καταφέρνει να ελέγξει την πανδημία ή η κατάσταση θα ξεφύγει. Στη δεύτερη περίπτωση ίσως αλλάξει και η ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων.
Σε ό,τι αφορά όσους επιστρέφουν από διακοπές στην στην εργασία τους, Τετάρτη με Πέμπτη θα δοθούν οδηγίες είτε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είτε από το Μέγαρο Μαξίμου.
Αναμένονται ανακοινώσεις για επιστροφή στην εργασία με μειωμένο ποσοστό εργαζομένων που θα πηγαίνουν στη δουλειά, ενώ θα καθιερωθεί η τηλεργασία και περιμένουμε και νομοθετικές παρεμβάσεις πάνω σε αυτό.
Ειδικότερα θα αξιολογηθούν τα μέτρα των προηγούμενων ημερών με βάση την πορεία των κρουσμάτων και τα επιδημιολογικά δεδομένα ωστε η κυβέρνηση να δει αν αυτά έχουν αποδώσει και θα ληφθούν αποφάσεις για :
- Αν θα γίνει η χρήση μάσκας υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους
- Τηλεργασία – Πόσοι κλάδοι μπορούν να συνεχίσουν με αυτό
- Στοχευμένα τεστ (ηλικιακές ομάδες – περιοχές)
- Τοπικά lockdown
- Μέτρα τύπου «Πόρου» σε μεγάλα αστικά κέντρα αν υπάρχει εξάπλωση του κοροναϊού
Ειδική άδεια σε ομάδες αυξημένου κινδύνου στο δημόσιο
Στο μεταξύ, δημοσιεύθηκε η νέα εγκύκλιος του υπ. Εσωτερικών σχετικά με τη λειτουργία του Δημοσίου και τις ειδικές άδειες των υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Οι σχετικές οδηγίες θα ισχύσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου, ενώ στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι «η χρήση των αδειών ειδικής άδειας απουσίας συνεπεία της υπαγωγής του υπαλλήλου σε ομάδες αυξημένου κινδύνου όσο και της αναρρωτικής άδειας ειδικού σκοπού θα πρέπει να χορηγείται με όρους αδιαμφισβήτητους και ως το μοναδικό μέτρο που δύναται να ληφθεί προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού, αλλά και για την προστασία της υγείας του υπαλλήλου αλλά και της δημόσιας υγείας γενικότερα».
Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, μπορούν να εργάζονται με τηλεργασία ή back office. Υπάρχει επιπλέον η υπόδειξη για χρήση μάσκας από όλους τους υπαλλήλους και όλους τους πολίτες που έρχονται σε επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες με φυσική παρουσία, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα προσέλευσης και αποχώρησης στις υπηρεσίες σε τρία ωράρια λειτουργίας με ισοκατανομή του προσωπικού.
Πέτσας : «Πιθανότητα αναζωπύρωσης του ιού»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως προειδοποίησε για την πιθανότητα αναζωπύρωσης του ιού «όσο πλησιάζουμε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο».
«Εχουμε πει από την πρώτη στιγμή, ότι επαναξιολογούμε καθημερινά, τη στρατηγική μας με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Επομένως, η θέσπιση τοπικών lockdown ήταν μέσα στη ατζέντα από την αρχή. Από την περίπτωση της Ξάνθης μέχρι την περίπτωση του Πόρου, όπου δεν υπήρξε lockdown, αλλά κάποια αυστηρότερα μέτρα».
Σύμφωνα με το κ. Πέτσα, προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτή την στιγμή είναι να σταματήσει η χαλάρωση που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα και αν αυτό επιτευχθεί, δεν θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα. «Βλέπουμε μία αύξηση κρουσμάτων σε πολύ νεαρότερες ηλικίες, λόγω της χαλάρωσης του Καλοκαιριού και της υψηλής κινητικότητας στο εσωτερικό της χώρας», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο Open, και συμπλήρωσε πως «τα κρούσματα έχουν μέσο όρο ηλικίας πολύ χαμηλότερο απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει πριν, καθώς τα πέντε στα δέκα κρούσματα είναι κάτω της ηλικίας των 40 ετών».
Ο χάρτης των νέων κρουσμάτων
Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 150 νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα έπεσαν κάτω από 200, για πρώτη φορά μετά από πέντε ημέρες, μια τέτοια μείωση είναι αναμενόμενη μετά από Σαββατοκύριακο.
Πρώτες σε ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων παραμένουν τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και εκείνη της Θεσσαλονίκης -με 46 και 30 νέα κρούσματα αντίστοιχα. Ωστόσο καταγράφουν μικρή μείωση, καθώς χθες Κυριακή στην Αττική αναφέρθηκαν 73 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 37.
Καλύτερη ήταν η εικόνα στις νησιωτικές τουριστικές περιοχές, που κατά τους ειδικούς αποδίδεται στην εφαρμογή των τοπικών περιοριστικών μέτρων που αφορούν στη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τον περιορισμό του συνωστισμού σε κλειστούς χώρους.
Δείτε αναλυτικά:
- 17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- 8 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- 46 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής , εκ των οποίων 14 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Βοιωτίας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου ,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
- 7 κρούσματα στη Λάρισα,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή.
Στα 7.222 ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων – Η μέση ηλικία τα 40 έτη
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7.222, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες, ενώ 1.692 (23.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.394 (47.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον 23 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 7 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 52.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Δύο ακόμα θάνατοι
Την Δευτέρα καταγράφηκαν 2 ακόμα θάνατοι συμπολιτών μας ανεβάζοντας σε 230 τον αριθμό των θυμάτων του κοροναϊού στη χώρα. 81 (35.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.