Ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν περνάει τις καλύτερες των ημερών του. Οπως λέει ο ίδιος, δεν έχει υπάρξει πιο κουρασμένος ποτέ στη ζωή του, αλλά παρά ταύτα επιμένει στον μονόδρομο που του προσφέρθηκε και με χαρά αποδέχθηκε. Κύριο έργο του αυτές τις μέρες είναι η «στεγανοποίηση» των θυλάκων κορωνοϊού, ιδιαιτέρως σε κλειστές δομές, όπως γηροκομεία, κέντρα προσφύγων και άλλες. Και βεβαίως η έγκαιρη και έγκυρη ιχνηλάτηση των πολλών διάσπαρτων κρουσμάτων που εμφανίζονται πλέον σε όλη τη χώρα.

Επί του παρόντος, ακούει με προσοχή τις προειδοποιήσεις των ειδικών, του κ. Σύψα και των άλλων επιδημιολόγων, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι μπορεί να χαθεί ο έλεγχος και να υπάρξουν προσεχώς εκατόμβες νεκρών, αλλά δηλώνει ότι «δεν έχει χαθεί ο έλεγχος» και πως υπάρχει χρόνος ελέγχου των επιδημιολογικών συνθηκών, υπό τον όρο ότι θα τηρηθούν τα μέτρα και θα πεισθούν οι νεότεροι να αλλάξουν στάση και συμπεριφορά και να ξεφύγουν από την επιρροή του κύκλου των «ψεκασμένων», που υποστηρίζουν ανοήτως ότι δεν υπάρχει τίποτε και πως ο ιός είναι κατασκεύασμα των ισχυρών για να ελέγχουν υποτίθεται τον κόσμο. Λες και έχουν να κερδίσουν κάτι οι ισχυροί από τον δήθεν επιδιωκόμενο έλεγχο των ανθρώπων. Αντιθέτως θέλουν τον κόσμο ενεργό, κινητικό και δραστήριο, μόνο έτσι κερδίζουν.

Πέραν αυτών πάντως τον απασχολεί ιδιαιτέρως η περίοδος μετά τη Δευτέρα, οπότε και θα αρχίσει η κινητικότητα επιστροφής των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου στα αστικά κέντρα. Θεωρεί δεδομένο ότι η κινητικότητα των διακοπών του Αυγούστου θα μεταφέρει τον ιό στα μητροπολιτικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, γεγονός που θα επιβάλει σύντομα νέα αυστηρότερα μέτρα. Κατά τα φαινόμενα, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε στην πρωτεύουσα για υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού επί 14 μέρες τουλάχιστον και για διακοπή λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 12 το βράδυ, όπως έχει συμβεί σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Ο κ. Χαρδαλιάς θεωρεί την υποχρεωτική χρήση της μάσκας πολύ ισχυρό μέτρο και ικανό να βοηθήσει πραγματικά στον έλεγχο διασποράς της νόσου. Οπότε ας ετοιμαστούμε αναλόγως…

Ο προνοητικός Χρ. Σταϊκούρας

Πάντως όλοι πλέον αντιλαμβάνονται την επανάκαμψη της απειλής του κορωνοϊού και προσπαθούν να καλύψουν τα νώτα τους. Για παράδειγμα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από τη Δευτέρα θα απαιτεί αρνητικά τεστ από τους υπαλλήλους που επιστρέφουν από τις διακοπές τους και σε άλλη περίπτωση θα επιβάλλει τηλεργασία ή υποχρεωτική άδεια, αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Το ίδιο μέτρο θα επιβάλουν και οι τράπεζες στο προσωπικό τους, τόσο των καταστημάτων όσο και των κεντρικών υπηρεσιών. Γιατί απλούστατα δεν θέλουν να μετατραπούν σε εστίες κορωνοϊού και να αντιμετωπίσουν προβλήματα στη λειτουργία τους.

Τα χειρότερα έρχονται, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως επιτίθενται στην κυβέρνηση, την κατηγορούν ότι υπέκυψε στην αδημονία των τουριστικών επιχειρηματιών για γρήγορο άνοιγμα και δεν επιχείρησε πιο σταδιακό και ασφαλές ξεκλείδωμα της χώρας. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από το Σούνιο όπου βρίσκεται για τις αυγουστιάτικες διακοπές του επιτίθεται, όπως μεταφέρουν οι γνωρίζοντες, προσωπικά στον Πρωθυπουργό για επικοινωνιακές φιέστες στη Σαντορίνη και αλλού, προειδοποιώντας ότι τα χειρότερα έρχονται και θα αποκαλύψουν την κενότητα της πολιτικής που επέλεξε. Εχει τους λόγους του βέβαια, μετά και τις κατηγορίες που αντιμετώπισε πρόσφατα από το Μέγαρο Μαξίμου για μη τήρηση της εμπιστευτικότητας των συνομιλιών του με τον Πρωθυπουργό. Κατά τα φαινόμενα, το φθινόπωρο θα είναι θερμό μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να πάρει το αίμα του πίσω.

Ο ιός έπληξε και την 3η του Σεπτέμβρη

Σε αλλαγή του σχεδιασμού του για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη προχωράει το Κίνημα Αλλαγής. Η Χαριλάου Τρικούπη είχε προγραμματίσει μια μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα για την επέτειο ίδρυσης του ΠαΣοΚ, στην οποία η Φώφη Γεννηματά θα παρουσίαζε το σχέδιό της για το νέο ΕΣΥ. Η εκδήλωση δεν ακυρώθηκε αλλά θα γίνει διαδικτυακά. Οι συνεργάτες της αναζητούν τρόπους μετά τη ματαίωση της ΔΕΘ για να παρουσιάσουν επίσης τις προτάσεις του κόμματος για την αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Στον αέρα βρίσκεται, λόγω κορωνοϊού, και η προγραμματισμένη συνδιάσκεψη του κόμματος κατά την οποία θα αποσαφηνιζόταν το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα του Κινήματος Αλλαγής.

Από 5.000 ευρώ στους πληγέντες της Εύβοιας

Δύο υπουργοί, οι κ.κ. Κώστας Καραμανλής και Χρήστος Σταϊκούρας, βρίσκονταν σε ξεχωριστά παραθαλάσσια χωριά στην Τήνο, όταν τους κάλεσε ο Πρωθυπουργός να πάνε στην Εύβοια για να συμπαρασταθούν στους πληγέντες, να καταγράψουν τις ζημιές και να δρομολογήσουν τις αποζημιώσεις. Ο πρώτος (ο κ. Καραμανλής) έστειλε, όπως έλεγε, 100 μηχανικούς για καταγραφή των ζημιών, ο δεύτερος πήρε νέα εντολή από τον Πρωθυπουργό να ετοιμάσει ειδικό οικονομικό πακέτο βοήθειας προς τους πληγέντες. Ετσι, όπως πληροφορούμαι, τις αμέσως επόμενες ημέρες με διαδικασίες εξπρές θα χορηγηθούν από 5.000 ευρώ στους πληγέντες. Ενας τρίτος υπουργός, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, πήγε δύο φορές στη Χαλκίδα. Ηδη, μου λέει, κατατέθηκαν έκτακτες αποζημιώσεις στα ταμεία των δήμων των 600 ευρώ για όλα τα νοικοκυριά, ενώ χορήγησε 1,2 εκατ. για την επαναφορά της υδροδότησης και τον καθαρισμό των ακτών. Οι αρχικές αποζημιώσεις, έτσι όπως τις υπολογίζει ο κ. Σταϊκούρας, ανέρχονται σε 26 εκατ. ευρώ.

Κοινό μυστικό η παραίτηση Δερμιτζάκη

Ηρθε πριν από μερικούς μήνες, τον Νοέμβριο του 2019, προκειμένου να αναλάβει επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), του ανώτατου γνωμοδοτικού οργάνου της πολιτείας για τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για την έρευνα και την καινοτομία. Ο 48χρονος Μανώλης Δερμιτζάκης είχε μάλιστα ζητήσει εκπαιδευτική άδεια ενός έτους από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, όπου είναι καθηγητής Γενετικής, προκειμένου να αφοσιωθεί στα νέα του καθήκοντα, παρά το γεγονός ότι η νέα θέση του ήταν άμισθη. Σε συνέντευξή του στο «Βήμα» επί τη αναλήψει των νέων καθηκόντων του ο κ. Δερμιτζάκης είχε δηλώσει ενθουσιασμένος εξηγώντας ότι στόχος του ήταν η διαμόρφωση ενός υγιούς «οικοσυστήματος» το οποίο θα επέτρεπε την καλύτερη διασύνδεση έρευνας και επιχειρηματικότητας.

Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου ο κ. Δερμιτζάκης υπέβαλε την παραίτησή του επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, καθώς και τη συνέχιση του διεθνούς ερευνητικού έργου του. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι ενώ η παραίτηση Δερμιτζάκη αποτελεί κοινό μυστικό της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας, δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία επίσημη ανακοίνωση, ενώ οι κακές γλώσσες κάνουν λόγο για προσωπική κόντρα με μέλος της κυβέρνησης. Βεβαίως ο Δερμιτζάκης δεν είναι ο πρώτος επιφανής έλληνας επιστήμονας της αλλοδαπής που καλείται να αναλάβει δημόσια θέση, δέχεται με ενθουσιασμό και παραιτείται λίγο αργότερα απογοητευμένος καθώς διαπιστώνει ότι οι εισηγήσεις του δεν εισακούονται και η υλοποίηση των εξαγγελιών του σκοντάφτει σε ενδογενείς αγκυλώσεις. Το αντίθετο: είναι η πλέον πρόσφατη περίπτωση μιας μακράς σειράς. Φαίνεται πως στον «εναγκαλισμό» της με την πολιτική η επιστήμη είναι καταδικασμένη να χάνει.

Ονομάζεται Μιχάλης Κράτσιος-Κοτσακάς, είναι από το χωριό Βολισσός της Χίου, είναι Ρεπουμπλικανός και είναι ο νέος υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ. Ο πατέρας του, Γιάννης Κράτσιος, είναι από την Καστοριά και η μητέρα του, Μαίρη Κοτσακά, από τη Χίο. Ο Γιάννης Κράτσιος για να τιμήσει τη σύζυγό του και τους Χιώτες διάλεξε ως δεύτερο επίθετο το χιώτικο Κοτσακάς: «Καλό παιδί, αλλά Ρεπουμπλικάνος» λένε χαριτολογώντας οι χωριανοί του, οι οποίοι δεν διστάζουν να αποκαλύψουν ότι ο νέος υφυπουργός των ΗΠΑ έρχεται σχεδόν κάθε καλοκαίρι στο χωριό Βολισσός. Πέρυσι (που ήταν ήδη διευθυντής του Γραφείου Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου) ήρθε και πάλι στο χωριό για σύντομες διακοπές και μάζευε ντομάτες από τα χωράφια, κάτι που όπως έλεγε δεν μπορούσε να κάνει στην Ουάσιγκτον. Αν πάλι ρωτάτε γιατί ο Τραμπ λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές επέλεξε έναν Ελληνοαμερικανό για υφυπουργό Αμυνας, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η απάντηση είναι απλή: Ο Τραμπ ποντάρει για άλλη μια φορά στις ψήφους των ομογενών. Αλλά δεν αρκεί μόνον η υφυπουργοποίηση ενός ελληνικής καταγωγής Αμερικανού.