Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Άρη Ραβανό και Νικήτα Κορωνάκη, μίλησαν οι κ.κ. Κώστας Λάβδας, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου και Ιωάννης Μπαλτζώης, πρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ – αντιστράτηγος ε.α., αναφορικά με την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το διπλωματικό μαραθώνιο που έχει ξεκινήσει η Αθήνα αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
«Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας – ΕΕ. Ουσιαστικά όχι μόνο παραπέμφθηκε στις 27-28 Αυγούστου η συζήτηση για τις σχέσεις αυτές. Αντί να πάμε σε κυρώσεις, μα λένε ότι επειδή έχουμε οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία, βρείτε τα, ώστε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο Τουρκίας – ΕΕ. Στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εντύπωση ότι με κυρώσεις της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία θα μπορούσαμε να χαλιναγωγήσουμε τον επεκτατισμό της Άγκυρας», σημείωσε ο κ. Λάβδας.
«Τι ήταν οι κυρώσεις για το Γιαβούζ; Επικεντρώθηκαν σε δύο άτομα. Ήταν άνθρακες ο θησαυρός. Η πολιτική καρότου και μαστίγιου είναι απολύτως απαραίτητη. Η πολιτική κυρώσεων από μόνη της δεν θα αποδώσει. Χρειάζεται πολιτική απέναντι στην Τουρκία που να λέει ότι δεν μπορεί να γίνει πλήρες μέλος, και μπαίνει σε μια νέα περίοδο, στην οποία πρέπει οι εμπορικές σχέσεις που έχουμε να φύγουν από αυτή την προβληματική διάσταση της δήθεν διαπραγμάτευσης της πλήρους ένταξης. Το μαστίγιο είναι σημαντικό. Η μία πλευρά του είναι η κατακόρυφη αύξηση της ελληνικής αποτρεπτικής ισχύος. Το μαστίγιο θα ήταν επίσης μία σύγκλιση με χώρες, για να δούμε πώς μπορούμε να χαλιναγωγήσουμε την Τουρκία», πρόσθεσε ο ίδιος.
Απαντώντας στο αν θα ήταν κάποια λύση η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ, ή η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ο κ. Μπαλτζώης ανέφερε ότι «Είναι δικαίωμα της Ελλάδα η επέκταση των χωρικών υδάτων που δεν το ασκούμε. Σε ό,τι αφορά στο Ισραήλ, να ξέρετε ανέκαθεν το Ισραήλ προσδοκούσε σε συμμαχία με την Ελλάδα. Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει ποτέ η ανατολική Μεσόγειος να γίνει τουρκική λίμνη. Προχθές είδαμε μια ιστορική συμμαχία μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το Ισραήλ έχει ήδη σχέση με την Αίγυπτο και με την Ιορδανία», ενώ σχετικά με το τι θα μπορούσε να προσφέρει στον Ερντογάν μια ευρω-μεσογειακή διάσκεψη, ο ίδιος τόνισε ότι «τίποτα δεν θα του προσφέρει. Κοιτάξτε ποιοι είναι οι φίλοι της Τουρκίας και ποιοι οι εχθροί. Φίλοι είναι το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν και η Λιβύη του Σάρατζ. Από την άλλη βρίσκονται η Γαλλία, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Κύπρος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ».
«Είναι σαφές πλέον ότι τα μηνύματα από ΕΕ και ΗΠΑ είναι πηγαίντε και συζητήστε. Άλλο να συζητήσουμε την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, μια εκκρεμότητα που τη γνωρίζουμε όλοι, και άλλο για όλο το πακέτο που η Τουρκία θεωρεί ελληνοτουρκικές διαφορές», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Λάβδας.
«Υπάρχουν χώρες όπως η Γαλλία, που δεν θέλουν την Τουρκία να αυξήσει την ισχύ της στην ανατολική Μεσόγειο. Και υπάρχουν και χώρες όπως η Γερμανία που αδιαφορούν πλήρως για αυτό. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι διάλογος και διαπραγματεύσεις πρέπει να μπουν σε ένα εστιασμένο πλαίσιο, αλλιώς πρέπει να αρνηθούμε να μπούμε σε αυτή την ιστορία», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Η Τουρκία δεν θέλει θερμό επεισόδιο»
«Η Τουρκία δεν θέλει θερμό επεισόδιο. Ξέρει εκ του ασφαλούς ότι η Ελλάδα δεν θα αντιδράσει, όπως θα έπρεπε. Φυσικά έπρεπε να έχουμε αντιδράσει αλλιώς. Έχουμε παραβίαση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Η πρώτη στρατιά της Τουρκίας που είναι στην ανατολική Θράκη έχει απογυμνωθεί τελείως. Έχουν στείλει δυνάμεις στο Ιντλίμπ, σε διάφορες περιοχές. Ειδικά για την αεροπορία, η αεροπορία της Τουρκίας έχει αποδυναμωθεί πλήρως. Στο ναυτικό είναι καλύτερη η κατάσταση. Είναι αυτοί που στήριξαν τον Ερντογάν στο πραξικόπημα. Ξέρω ότι υπήρχαν σχέδια ικανά να αποτρέψουν τον περίπλου της τουρκικής δύναμης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα», τόνισε ο κ. Μπαλτζώης.
«Ελπίζω ότι από τις 24 Αυγούστου θα περάσουμε άμεσα στην επικύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο. Το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων είναι δικαίωμά μας, ωστόσο είναι απολύτως σαφές ότι η κάθε ηγεσία πρέπει να γνωρίζει ποιος είναι ο χρονισμός, ποια είναι η συγκυρία. Δεν γίνονται έτσι αυτές οι κινήσεις. Είναι κάτι που πρέπει να το δει κανείς πολύ συγκεκριμένα, σε σχέση με τις χρονικές στιγμές. Ήταν απαραίτητες οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για να φύγει η Ελλάδα από την αδράνεια», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Λάβδας.
«Μετά την επικύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να στραφεί στην προσέγγιση του ερωτήματος, τι είδους συζήτηση είναι αυτή που προσπαθούν να μας σπρώξουν. Αν η συζήτηση είναι στο πακέτο διαφορών, τότε έχουμε πρόβλημα», συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με το να θα μας βοηθούσε μια αλλαγή στην πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ, ο κ. Λάβδας είπε ότι «σαφώς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα δούμε απόλυτη στροφή στην εξωτερική πολιτική. Θα παραμείνει η προτεραιότητα να μείνει η Τουρκία κοντά στις ΗΠΑ και προτεραιότητα θα παραμείνει η αποφυγή ανάφλεξης. Το να φύγει ο Τραμπ από την προεδρία, ωστόσο, θα είναι θετικό βήμα».
«Δεν πιστεύω ότι θα κάνει υπαναχωρήσεις η Τουρκία. Για το ΝΑΤΟ είδαμε τη στάση που τηρεί. Η Γαλλία θεωρεί ότι είναι εγκεφαλικά νεκρό. Σε ό,τι αφορά στην ΕΕ, χρησιμοποιώντας μια ρήση ενός πρώην υπουργού Άμυνας, είναι ένα πολιτικό και στρατιωτικό σκουλήκι, δε δίνει σημασία στο ότι μια χώρα συνεχώς πολιορκείται από μία άλλη», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Μπαλτζώης.