Εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis.
Το τουρκικό σκάφος φαίνεται ότι έχει αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με το marinetraffic, το τουρκικό πλοίο, λίγο μετά τις 9.00 το πρωί της Κυριακής, έπλεε στα ανοιχτά της Πάφου, με ταχύτητα λίγο πάνω από τους τέσσερις κόμβους.
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε κάθε περίπτωση, παραμένουν σε ύψιστο συναγερμό, με τον ελληνικό στόλο να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Oruc Reis.
Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που το Oruc Reis βγαίνει εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας για να καταλήξει στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια πρακτική ακολούθησε και στις 12 Αυγούστου για να κάνει στροφή και να επιστρέφει μετά από δύο 24ωρα.
Στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα
Την υποστήριξή τους στην Ελλάδα εξέφρασαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια του έκτακτου Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που συγκλήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης μετά από αίτημα της Ελλάδας για τις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα εξέφρασαν την ανησυχία τους από κοινού για την κατάσταση στην περιοχή, ωστόσο για το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας θα υπάρξει σχετική συζήτηση στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε στις 28 Αυγούστου.
Αίτημα Πομπέο για έντονη αμερικανική παρουσία στην Αν. Μεσόγειο
Πιο εμφανή αμερικανική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από τον αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή.
Κατά τη συνάντησή τους, στη Βιέννη, ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε με ντοκουμέντα τον παραλογισμό της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ευχαρίστησε τον Μάικ Πομπέο για την ξεκάθαρη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Times: Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται καταπάτηση ελληνικών υδάτων
Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να έχει μια χώρα μέλος που αρνείται να ζήσει εντός των καθιερωμένων συνόρων της και καταπατά τα ελληνικά και τα κυπριακά ύδατα. Αυτή είναι μια μη διαπραγματεύσιμη αρχή και οι ηγέτες της Συμμαχίας θα πρέπει να την επισημάνουν γρήγορα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γράφει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα The Times του Λονδίνου.
Για περισσότερα από 70 χρόνια το ΝΑΤΟ έχει διαφυλάξει την ειρήνη στην Ευρώπη, όμως τώρα δύο χώρες – μέλη του, η Ελλάδα και η Τουρκία, βρίσκονται στα πρόθυρα της σύρραξης, όχι με έναν εξωτερικό εχθρό αλλά μεταξύ τους, επισημαίνει η εφημερίδα.
Ο άμεσος λόγος είναι ο ανταγωνισμός για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο. Ο ευρύτερος λόγος είναι η ασταθής συμπεριφορά του προέδρου της Τουρκίας. Οι σύμμαχοι των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα πρέπει να τις παροτρύνουν να διαπραγματευτούν, όμως αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως τήρηση ίσων αποστάσεων, γράφει το άρθρο, εξηγώντας ότι οι διεκδικήσεις και η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να υποστηριχθούν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα μπορεί λογικά να αναμένει από τους συμμάχους της να το δηλώσουν αυτό στον κ. Ερντογάν ο οποίος, όπως ο σύμμαχός του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, συνηθίζει την ριψοκίνδυνη διπλωματία.