Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, κι ο Νικόλαος Νίτσας, πρόεδρος Ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων και τα μέτρα κατά της περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας.
Υψηλός παρέμεινε ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας. Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ξεπέρασαν τα 200 με τη κυβέρνηση να ανακοινώνει νέα μέτρα στην προσπάθεια να μειωθεί ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», σημείωσε ότι τα ληφθέντα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση και ο λόγος για τον οποίο ελήφθησαν είναι «μια προσπάθεια να σπάσουν τις εστίες υπερμετάδοσης».
«Υπάρχει ένα φως αισιοδοξίας, καθώς στο τέλος της εβδομάδας είδαμε μια σταθεροποίηση στον αριθμό των διασωληνωμένων το οποίο δείνει πως τα μέτρα που πήραμε με τη χρήση μάσκας έχουν προστατέψει κάποιους από τους ευπαθείς πληθυσμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά για τα έως τώρα αποτελέσματα με τα μέτρα. Ενώ σε 10 ημέρες από τώρα θα δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων που υιοθέτηθηκαν πρόσφατα.
«Όσο καλά οργανωμένο και να είναι ένα σύστημα υγείας σε περίοδο πανδημίας θα καταρρεύσει αν έχουμε πολλά κρούσματα»
Από πλευράς του, ο κ. Νικόλαος Νίτσας, πρόεδρος Ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, ανέφερε πως: «όλες οι προσπάθειες της πολιτείας και των πολιτών κινούνται προς την κατεύθυνση της προστασίας του Ε.Σ.Υ».
Υπογράμμισε δε, ότι: «Όσο καλά οργανωμένο και να είναι ένα σύστημα υγείας σε περίοδο πανδημίας θα καταρρεύσει αν έχουμε πολλά κρούσματα».
«Έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα στο σύστημα υγείας από αυτή της άνοιξης. Έχουν γίνει πολλά πράγματα. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε και τρίτο νοσοκομείο αναφοράς και ετοιμάζονται κι αλλά αν χρειαστεί. Το σύστημα υγείας είναι πιο έτοιμο, κι εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε καλύτερα την υφή του ιού», ανέφερε σχετικά με την ετοιμότητα του ΕΣΥ, ενώ στάθηκε πολύ στην σημασία της συνειδητοποίησης του κινδύνου.
«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μια συνειδητοποίηση της κατάστασης. Οι νέοι άνθρωποι είναι από τη φύση τους πιο δύσπιστοι. Αν ρωτήσουμε τους νέους στο Μπέργκαμο δεν θα έχουν την ίδια άποψη για την πανδημία.Το τίμημα της δυσπιστίας έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές.», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο μετά τη λήψη των νέων μέτρων να έχουμε επιπλέον στρες στο σύστημα υγείας. Αυτό θα σημαίνει ότι κάποιοι μαζεύονται κάπου αλλού. Είναι πολύ μακριά ένα γενικευμένο lockdown το έχει αποκλείσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Το πιο λογικό για εμένα είναι τα σχολεία να ανοίξουν με στυλ Μαϊου»
Ενώ ερωτηθείς για τα σχολεία απάντησε: «πως τα στοιχεία που έχουμε από το άνοιγμα των σχολείων στο εξωτερικό, ξέρουμε ότι υπάρχει μετάδοση του ιού, ενώ το ηλικιακό γκρουπ 10-19 ετών είναι το νούμερο ένα που φέρνει τον ιό στο σπίτι. Το πιο λογικό για εμένα είναι τα σχολεία να ανοίξουν με στυλ Μαΐου».
Ξεκάθαρος ήταν ο επίκουρος καθηγητής για την επαναφορά του SMS αναφέροντας ότι δεν χρειάζεται, ενώ υπό τις παρούσες συνθήκες το εθνικό σύστημα υγείας αντέχει.