Κάθε χρόνο η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται από χιλιάδες πιστούς στη χώρα μας , οι οποίοι στις 15 Αυγούστου προστρέχουν στα αφιερωμένα στην Παναγία προσκυνήματα κι έπειτα είθισται να συνεχίζουν τους εορτασμούς στα περίφημα πανηγύρια όπου το γλέντι οργανώνεται βασισμένο στα ήθη, τα έθιμα αλλά και τα αγαθά που προσφέρει ο εκάστοτε τόπος.
Ωστόσο, φέτος η μεγαλύτερη Θεομητορική γιορτή του ορθοδόξου εορτολογίου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει ορίσει η πανδημία. Για την ακρίβεια, υπό την απειλή των αυξανόμενων κρουσμάτων, εκκλησίες και δημοτικές αρχές έχουν μεριμνήσει για την ομαλή διεξαγωγή των λειτουργιών ακολουθώντας πιστά όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, ενώ οι περισσότεροι παραδοσιακοί εορτασμοί έχουν ακυρωθεί εξαιτίας της πανδημίας.
Πάρος
Τον φετινό Δεκαπενταύγουστο δεν θα συνοδεύσουν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις και χοροί που συνήθιζαν να λαμβάνουν χώρα στην Παροικιά και τη Νάουσα. «Φέτος δε θα υπάρξουν ούτε βεγγαλικά, ούτε μουσικές. Ας ελπίσουμε από του χρόνου, πάλι εδώ θα είναι οι εκκλησίες» λέει χαρακτηριστικά ο π. Στυλιανός σχολιάζοντας τον ιδιόμορφο φετινό Δεκαπενταύγουστο.
Αντίθετα, στο νησί των Κυκλάδων για το 2020 προβλέπεται να υλοποιηθούν μόνο οι λειτουργίες και οι θρησκευτικές εκδηλώσεις σύμφωνα με τις οδηγίες του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Συγκεκριμένα, στον Ιερό Ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής όλες οι λειτουργίες θα υλοποιηθούν με τους πιστούς να τηρούν όλα τα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης του ιού. Επίσης, φέτος δεν θα γίνει η λιτανεία της εικόνας, ενώ στη μεταφορά του επιταφίου θα συμμετέχουν μόνο οι ιερείς με τους υπόλοιπους πιστούς να παραμένουν στις θέσεις τους εντός των ορίων της εκκλησίας.
Το μόνο φεστιβάλ που διεξάγεται φέτος στο νησί είναι το φεστιβάλ «Πάρκου Πάρου» στη Νάουσα. Αναλυτικά, το φεστιβάλ περιλαμβάνει πληθώρα πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και θα διεξαχθεί φέτος «στη λιτή εκδοχή του ακολουθώντας τους κανόνες» διευκρινίζει ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πάρκου, Ανδρέας Ανδρεόπουλος. Το φεστιβάλ, που ξεκίνησε στις 25 Ιουλίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί την τελευταία μέρα του Αυγούστου, ενώ στις 16 του μήνα θα διεξαχθεί η συναυλία « Χόρεψε πάνω στο φτερό του Καρχαρία».
Μαρκόπουλο Κεφαλονιάς
Το « Πάσχα» του καλοκαιριού θα είναι διαφορετικό και στην Παναγία Φιδούσα στο Μαρκόπουλο της Κεφαλονιάς, καθώς φέτος η θεία λειτουργία και ο εσπερινός θα τελεστούν σύμφωνα με τις οδηγίες και τους κανόνες που ορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο.
Επιπλέον, εκδηλώσεις , πανηγύρια και άλλα έθιμα δε θα πραγματοποιηθούν όπως τις άλλες χρονιές. Για παράδειγμα, στο έθιμο με τα φιδάκια δεν θα μπορούν φέτος να συμμετάσχουν οι προσκυνητές, καθώς δε θα μπορούν να τα ακουμπήσουν παρά μόνο να τα δουν μέσα σε βαζάκια.
Επίσης, η λιτανεία της εικόνας ούτε κι εδώ θα συμβεί, ενώ οι αρτοκλασίες θα μοιράζονται στον κόσμο με σακουλάκια. «Προέχει η υγεία των πολιτών καλούμαστε να αποφύγουμε τον συνωστισμό» τονίζει ο π. Πέτρος.
Πάτμος
Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται πως θα κινηθούν οι εκδηλώσεις θρησκευτικής λατρείας και στην Πάτμο με τις ακολουθίες να πραγματοποιούνται εντός των ναών πάντα λαμβάνοντας υπόψη τα περιοριστικά μέτρα.
Πιο συγκεκριμένα, για το πρωί της 14ης Αυγούστου προβλέπεται περιφορά του επιταφίου και το βράδυ ολονυχτία στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Διασώζουσας.
Ο π. Βαρθολομαίος Σιαρλής, γραμματέας της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, μας επιβεβαίωσε πως «η Πάτμος δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι πιστοί έρχονται εναρμονισμένοι με τη νέα πραγματικότητα. Δεν μπορώ να ξέρω, βέβαια, ποιά θα είναι η προσέλευση στο τριήμερο. Εκτιμήσεις για το γενικότερο κόστος από την πανδημία θα μπορούμε να κάνουμε στο τέλος του καλοκαιριού».
Αστυπάλαια
Τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα θα μπορούν να εκτελέσουν τα εκκλησιαστικά τους καθήκοντα οι πιστοί και στην Αστυπάλαια, ενώ οι χοροί και οι εκδηλώσεις που παραδοσιακά λάμβαναν χώρα στην Παναγία την Πορταΐτισσα και διαρκούσαν τρείς μέρες φέτος θα αναβληθούν.
«Τα πάντα φέτος αναβάλλονται» τονίζει ο κ. Καμπούρης Αντώνης, αντιδήμαρχος του νησιού, «δε θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, πανηγύρια ούτε και τα «κουκάνια» (σειρά παιχνιδιών στα οποία συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι στην περιοχή του Πέρα Γιαλού στις 16 Αυγούστου). Αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε 6 μεγάλα πανηγύρια τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ολοκληρώνονταν τον Σεπτέμβρη».
Η ακύρωση των πανηγυριών προκάλεσε την απογοήτευση του κόσμου « κυρίως των νέων» λέει ο κ. Καμπούρης. « Ο νέος κόσμος απογοητεύτηκε όμως δεν υπήρξαν αντιδράσεις. Ευτυχώς όλοι κατανόησαν την αναγκαιότητα των υγειονομικών μέτρων».
Ικαρία
Οι ικαριώτικοι φαίνεται πως και αυτοί δεν θα χορευτούν το φετινό τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου στα περίφημα πανηγύρια του νησιού ακολουθώντας αυστηρά τα μέτρα για την απαγόρευση των πανηγυριών εν γένει.
Αναλυτικότερα, κανένας σύλλογος φέτος δεν θα διοργανώσει πανηγύρια πουθενά στο νησί, ενώ το φεστιβάλ Ικαρίας δε θα φιλοξενήσει φέτος καμία εκδήλωση.
«Κάθε χρόνο γίνονταν 20 πανηγύρια ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου» τονίζει ο αντιδήμαρχος του νησιού Νίκος Καλαμάρας, ενώ συνεχίζει υπογραμμίζοντας τη σημασία των πανηγυριών για την τοπική οικονομία.
Όσον αφορά στις αντιδράσεις του κόσμου για την ακύρωση των εορταστικών πανηγυριών του Δεκαπενταύγουστου ο κ. Καλαμάρας λέει πως «ευτυχώς ο κόσμος είναι συνειδητοποιημένος και αντιλαμβάνεται την επικινδυνότητα».
Παρόλο που στην Ικαρία η εξάπλωση του ιού έχει περιοριστεί σημαντικά, με την ύπαρξη μόλις ενός εισαγόμενου κρούσματος από την Αθήνα, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν προχωρά σε χαλάρωση των περιορισμών. «Υπάρχει χρόνος να διασκεδάσουμε τα επόμενα χρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος του νησιού.