Την αποφράδα επέτειο της δεύτερης εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο, επιλέγει η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς να ανοίξουν για τα καλά θέμα Αμμοχώστου.
Επιδιώκουν προκλητικά να ολοκληρώσουν τη εισβολή που άρχισαν βάρβαρα πριν από 46 χρόνια, θέλουν επικοισμό της περίκλειστης πόλης Αμμοχώστου και του λιμανιού της. Της πόλης φάντασμα, της μοναδικής πόλης στην Ευρώπη που ακόμα οι καταστροφές από τις βόμβες ναπαλμ των Τούρκων εισβολέων, που έριξαν τον Αύγουστο του 1974, έχουν αφήσει σημάδια.
Με την δεύτερη επέλαση του Αττίλα 200.000 Κύπριοι έμειναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα. Η Αμμόχωστος η πιο τουριστική πόλη της Κύπρου, με τις χρυσαφένιες παραλίες, τα πολυτελή ξενοδοχεία, τα περίφημα πορτοκάλια της, αλλά και το εξαίσιο αρχαιοελληνικό θεατρο της Σαλαμίνας, κινδυνεύουν από τον νέο Αττίλα, που στηρίζεται από το καθεστώς Ερντογαν.
Την τελευταία περίοδο υπάρχει, ξανά, μια κινητικότητα γύρω από το θέμα της Αμμοχώστου. Πολλοί αποδίδουν τις κινήσεις αυτές σε «προεκλογικές» σκοπιμότητες. Μπορεί να ισχύει κι αυτό σε ένα βαθμό. Ο σχεδιασμός, όμως, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», δεν αφορά τις επερχόμενες λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, αλλά τη γενικότερη εικόνα των στρατηγικών επιδιώξεων της τουρκικής πλευράς. Και στα σχέδια αυτά είναι, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. Το ζητούμενο είναι πότε θα γίνει τούτο χρονικά. Είναι δε σαφές πως όλοι οι σχεδιασμοί εντάσσονται στο μεγάλο στόχο του πλήρους ελέγχου του νησιού και της περιοχής εν γένει.
Όπως συναφώς προκύπτει από τις πρόσφατες επαφές αξιωματούχων του ψευδοκράτους στην Άγκυρα (κυρίως του ψευδοπρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ), η Τουρκία προχωρά βήμα προς βήμα στην εφαρμογή του σχεδίου για εποικισμό της περιοχής. Περαιτέρω, όπως σαφώς συνάγεται από τις συζητήσεις, που έγιναν κατά κύριο λόγο από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, αυτό που αναμένουν είναι η ολοκλήρωση της απογραφής των περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή της πόλης. Μετά από αυτό θα υπάρξουν πιο εμφανείς κινήσεις.