Φίλης στο MEGA : Διάλογο στα μέτρα του προσπαθεί να επιβάλει ο Ερντογάν

Οι αμείωτες τουρκικές προκλήσεις, με αποκορύφωμα την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχει θορυβήσει την ελληνική κυβέρνηση η οποία έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ διπλωματικών επαφών.

Οι αμείωτες τουρκικές προκλήσεις, με αποκορύφωμα την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχει θορυβήσει την ελληνική κυβέρνηση η οποία έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ διπλωματικών επαφών.

Ιδιαίτερη η παρέμβαση της Γερμανίας

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα, ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, ανέφερε ότι η ανάμειξη της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά έχει ιδιαίτερη σημασία, ωστόσο «τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια προβληματική αντιμετώπιση από πλευράς Βερολίνου».

Ο κ. Φίλης σημείωσε ότι η Γερμανία έφτασε στο σημείο να εξισώνει το καθόλα νόμιμο ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ η στάση της Καγκελάριου Μέρκελ έρχεται σε αντίθεση με αυτήν του Γάλλου προέδρου Μακρόν, ο οποίος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον Ερντογάν, με την αποστολή γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διάλογο στα μέτρα του επιθυμεί ο Ερντογάν

Ο διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων σημείωσε ότι οι κινήσεις του Τούρκου προέδρου δείχνουν την πρόθεσή του «για έναν διάλογο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Τουρκίας, έναν διάλογο που δε θα γίνει με κανόνες και δε θα έχει στη βάση του το διεθνές δίκαιο, αλλά θα γίνει με όρους ισχύος».

Η Τουρκία, στην προσπάθειά της να επιβάλλει αυτόν τον διάλογο, έχει στρατικοποιήσει με παράνομη NAVTEX «μια μη οριοθετημένη περιοχή, δήθεν για να κάνει σεισμικές έρευνες».

Δε θέλει θερμό επεισόδιο η Τουρκία

Ο κ. Φίλης ανέφερε ότι η Τουρκία δεν προσβλέπει σε ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, καθώς αντιλαμβάνεται τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει για την ίδια.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα με υψηλή αποτρεπτική ισχύ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ακόμη και οι πιο φίλια προσκείμενες στην Τουρκία χώρες της Δύσης, θα ήταν υποχρεωμένες να συνταχθούν με την Ελλάδα. Οι συνέπειες για την Τουρκία θα ήταν οδυνηρές».

Πλήγμα παραμένει για την γείτονα το γεγονός ότι ο ευρωτουρκικός διάλογος παραμένει «παγωμένος», καθώς αυτό «είναι μια κακή εξέλιξη για την τουρκική οικονομία. Κάποια στιγμή θα πρέπει να στραφεί προς την Ευρώπη».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.