Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα από κορωνοϊό, καθώς δύο ηλικιωμένες από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι κατέληξαν σήμερα.
Στους 22ι ανέρχεται πλέον ο αριθμός των θυμάτων από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, καθώς καταγράφηκε ακόμα ένας θάνατος από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι.
Πρόκειται για 91χρονη γυναίκα με υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου και προερχόταν από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι.
Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη ασθενής από τον οίκο ευγηρίας που κατέληξε σήμερα καθώς νωρίτερα είχε χάσει τη μάχη 88χρονη που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ.
Νωρίτερα σήμερα, έχασαν τη μάχη για τη ζωή ακόμα δύο άνθρωποι, ένας 87χρονος από τη Χαλκιδική και ένας 82χρονος από τη Θεσσαλονίκη.
Ο 87χρονος, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, είχε υποκείμενα νοσήματα και η εικόνα του τα τελευταία 24ωρα ήταν μη αντιστρέψιμη.
Όσο για τον 82χρονο, νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΑΧΕΠΑ από τις 2 Αυγούστου, με υποκείμενα νοσήματα γαστρίτιδας και προστάτη.
Το μεσημέρι, κατέληξε επίσης και 70χρονος στο ΑΧΕΠΑ, όπου και είχε μεταφερθεί στις 13 Ιουλίου από το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, ενώ από τις 20 Ιουλίου νοσηλευόταν στη ΜΕΘ και έπασχε επίσης από υποκείμενα νοσήματα.
Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη διασπορά στο γηροκομείο
Την ίδια ώρα την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε η έκρηξη κρουσμάτων σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν ευθύνες για τη διασπορά του κοροναϊού στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανος Ζαρκαντζιάς.
Ο κ. Ζαρκαντζιάς παρήγγειλε στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019) περί παραβίασης των μέτρων για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας.
Στο κόκκινο τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Σημειώνεται πως την Τετάρτη ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 262 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6.177, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.
1.528 (24.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.002 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 8 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 132 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:
- 22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- Επτά εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 85 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα 36 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων
- 66 κρούσματα από την Π.Ε. Αττικής, 14 εκ των οποίων σχετίζονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας, επτά εκ των οποίων συνδέονται με συρροές
- Οκτώ κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής
- Επτά κρούσματα στην Π.Ε Ξάνθης
- Επτά κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- Πέντε κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- Πέντε κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- Πέντε κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- Τέσσερα κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- Τρία κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- Τρία κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- Τρία κρούσματα στην Π.Ε Λακωνίας
- Τρία κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
- Δύο κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- Δύο κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- Ένα κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- Ένα κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
- Ένα κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας
- Ένα κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
- Ένα κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
- Ένα κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης
- Ένα κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- Ένα κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
- Ένα κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς
- Ένα κρούσμα στην Π.Ε Κορίνθου
- Ένα κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
- Ένα κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
- Ένα κρούσμα στην Π.Ε. Πρεβέζης
- Ένα κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
Οδηγίες για τον κοροναϊό
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οκτώ οδηγίες στο πλαίσιο της ενημερωτικής προσπάθειας για τον τρόπο προφύλαξης από το νέο κορονοϊό.
Οι οκτώ οδηγίες είναι οι εξής:
- Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
- Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
- Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
- Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.
- Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
- Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
- Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
- Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.