Μπαρμπουνοφάσουλα με φαγγρί

Στο Ρέθυμνο έχουν μια ποικιλία μπαρμπουνοφάσουλα με 4-5 χάντρες και πολύ τρυφερό περίβλημα. Γι’ αυτό και στη συνταγή χρησιμοποιούν σχεδόν ολόκληρο το φασόλι. Στα συνηθισμένα, όμως, θα πρέπει να αφαιρέσουμε το περίβλημα.

Προετοιμασία 30’, Μαγείρεμα+ψήσιμο 85’

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

1 κιλό μπαρμπουνοφάσουλα

240 ml ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες

2 φαγγριά (συνολικό βάρος 1 κιλό)

3 μικρές πατάτες, κομμένες κυδωνάτες

3 μεσαίες ντομάτες, τριμμένες + 2 ντομάτες σε ροδέλες

2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες

1 φλ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ανοίγουμε τα φασόλια και παίρνουμε τις χάντρες και τα τρυφερά μέρη από το περίβλημά τους. Τα πλένουμε καλά.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 2 λεπτά. Οταν μαλακώσουν προσθέτουμε τα φασόλια και συνεχίζουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση. Οταν πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο μισό) και αλατοπιπερώνουμε, συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά. Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες και τα καρότα μας κομμένα ροδέλες και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ακόμη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Σε ένα ταψί, βάζουμε τα φασόλια και τις πατάτες και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό. Αλατίζουμε τα δύο ψάρια και τα βάζουμε από πάνω. Κόβουμε ροδέλες τις ντομάτες, τις αλατίζουμε και τις διασκορπίζουμε στο ταψί. Προσθέτουμε νερό αν χρειάζεται υγρό το ταψί μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα ακόμη.

Σερβίρουμε τις χάντρες ζεστές γαρνίροντάς τες με φρέσκο μαϊντανό και με τη συνοδεία φέτας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.